發新話題

看了作死不離三兄弟的後感

前一排仔仔學校舉行家長會,當時他的校長在台上演講.校長說:我雖然作為一個官校的校長,都覺得香港教育很有問題,讀書求什麼呢?家長要子女做什麼呢?
校長再說:我最近看了一套很有教育意義的電影,就是作死不離三兄弟.可能找到一點啟發.
今日就同太太仔仔三人去看此片,看了後得到不少得著,如果有看過的家長或不是家長的人.會知我想講什麼一回時.
就如家長想小朋友學乒乓波,他是不是真的想打波.還是佢有其他有興趣的活動想學習.
有時看見,有D家長帶小朋友打比賽,打得差就罵.其實是家長想佢打波,定小朋友想打呢?
其實打波,要取冠亞季,定要享受打波過程呢?
我自己都怕自己,想比仔仔同我一樣打乒乓球.是我意思定他自願呢?
幸好我今天再問佢喜歡打乒乓球嗎?仔仔說:喜愛,要繼續學習打球呀!
PS:只是小弟想分享,不喜勿插.

本帖最近評分記錄
  • 魚腩 +10 多謝分享 2011-11-9 23:23
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 Bluemoon 於 2011-10-31 12:21 發表
套戲如果我無記錯, 應該係2009年電影藝術節上演過, 不過當時無mud 人提起, 而我當時錯過左, 好彩事隔兩年再上畫, 我好開心有得睇.
如eddieho 所言, 的確是一套值得推介的好片, 作為教育工作者, 家長, 以至學生都應該 ...
真係我今年看過,最好的一套片!
本帖最近評分記錄
  • 魚腩 +10 非常贊同 2011-11-9 23:25
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

引用:
原帖由 魚腩 於 2011-11-9 22:40 發表

剛剛睇完,好耐冇睇到啲咁豐富,包括歌舞、愛情、笑料、教育、靚景於一身嘅電影,仲要多角度思考,未睇嘅網友要快喇!爆讚呀!
我都話好正架la!值得再推一推呢!
本帖最近評分記錄
  • 魚腩 +10 好介紹 2011-11-11 20:15

引用:
原帖由 free80272002 於 2011-11-10 23:10 發表
呢套我睇左十幾次
真係好好睇
all is well
十幾次甘西利!

發新話題
最近訪問的版塊