60 123
發新話題

[綜合技術] 上旋係點樣?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉
引用:
原帖由 周星馳 於 2012-1-9 19:51 發表

其實打乒乓球不是一朝一夕的 要經過長年累日 都末必成功 打乒乓球最緊要系[腰長合一]
明白,我會記住

引用:
原帖由 天樂 於 2012-1-9 19:45 發表
加油!乒乓球易學但難精
我明白但我會加油

引用:
原帖由 邦少 於 2012-1-9 19:53 發表

我明白但我會加油
V
這種態度太棒了!
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 天樂 於 2012-1-9 19:55 發表
V
這種態度太棒了!
thx多謝 天樂哥

樓主你咩年紀呀??
如果係學生既不妨搵同學一齊打
直板兩面弧圈/長膠倒板打法

主板:stiga cc7(101g)正手:Neo藍綿省狂3 反手:Baracuda Big Slam
副板:Stiga Carbo 7.6(88g)正手:MXP 反手:雲霧3 ox
副板:yasaka yeo(92g)正手:Neo 天極2 反手:729 焦點3

引用:
原帖由 asd123111 於 2012-1-9 23:12 發表
樓主你咩年紀呀??
如果係學生既不妨搵同學一齊打
唔通你想......沖爆佢~~~~~新手你都唔放過, 實在, 實在, 太暴力, 太可怕鳥~~~~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-1-9 23:45 發表

唔通你想......沖爆佢~~~~~新手你都唔放過, 實在, 實在, 太暴力, 太可怕鳥~~~~~~
alan係樓主的fd嚟

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-1-9 23:48 發表

alan係樓主的fd嚟
唔係, 只不過我人老精鬼老靈, 估計到佢上一個account係邊個姐,   

Anyway, 係人都有過新手的時期, 我地都應該豁達d, 對於新手的問題多點耐心同忍耐吧~~~~~~
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-1-9 23:53 發表

唔係, 只不過我人老精鬼老靈, 估計到佢上一個account係邊個姐,   

Anyway, 係人都有過新手的時期, 我地都應該豁達d, 對於新手的問題多點耐心同忍耐吧~~~~~~;handshake
同意

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-1-9 23:57 發表

同意
你....你.....你景然同意我 !!!!太可惡了!!!!!
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-1-9 23:59 發表

你....你.....你景然同意我 老 !!!!太可惡了!!!!!
不是呀 ,係同意你話對於新手的問題多點耐心同忍耐

Top Spin
0:18
底板: Yasaka Giaobao 5
正手: 紅雙喜天極II (黑)
反手: Butterfly Tenergy 64 (紅)

回復 23# 的帖子

可以到以下康文署的連結查看乒乓球訓練班的資料
http://www2.lcsd.gov.hk/cf/searc ... ng=b5&type=crsp
差不多每個月在全港各區都會開班, 全期費用$100以下.  應該可以讓你對乒乓球主要的基本技術有一個初步的了解.  同時可以到公立圖書館借閲一本圖文並茂加VCD的書看一看.  網上也有大量免費的video教打乒乓球.

多謝大家thx ^^

140$平唔平???

球體向前轉動.......

引用:
原帖由 利奧 於 2012-1-14 12:29 發表
球體向前轉動.......
開波係點????

你有冇讀過AL PHYSICS 的Bernoulli's principle?
流體力學認為,流體的流速越快,壓強越小,流速越慢,壓強越大。飛行並旋轉著的乒乓球,不管是上旋、下旋,還是側旋,其運動弧線都遵循Bernoulli's principle。

當乒乓球本身帶著上旋飛行時,同時帶著球體周圍的空氣一起旋轉,但是由於球體上沿周圍空氣旋轉方向和對面空氣方向相反,因而受到阻力,導致其流速降低。而球體下沿的氣流與迎面空氣阻力方向相同,因而流速加快。最後的結果是,本來球體上下沿的壓力相等,現在變成上沿的增大,而下沿的減校這樣由於球體受力不均衡,總的合力方向是向下,給擊球者的感覺就是上旋球的下落速度加快。因此,在相同的條件下,上旋球的飛行弧線比不轉球的飛行弧線要低、要短。

引用:
原帖由 ouhj 於 2012-1-14 22:01 發表
你有冇讀過AL PHYSICS 的Bernoulli's principle?
流體力學認為,流體的流速越快,壓強越小,流速越慢,壓強越大。飛行並旋轉著的乒乓球,不管是上旋、下旋,還是側旋,其運動弧線都遵循Bernoulli's principle。

...
打乒乓球好高學問

5555 yes惡補乒乓球基本用語先

60 123
發新話題
最近訪問的版塊