發新話題

[其它討論] 紅雙喜15號膠水好唔好用

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

紅雙喜15號膠水好唔好用

500ML果隻..彈性同海夫無機比邊隻好?
易唔易除膠?

聽人講DHS 15號500ML好厚..搽左唔好會過不了機..真嗎?

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-16 00:38 發表

多謝提醒唔好用牙膏裝 !

長方體形狀的細枝裝也不要買 - 是會傷害板和海綿的 !
根本就不是和 500ml 的膠水一樣 !
下..大家都寫住係15號WO..
咁海夫100ML同300ML有冇分別?

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-15 19:53 發表
我轉用了無機膠水 2年 - 信我愚見的話, 請繼續看下文
(否則不需要花時間去了解餘下幾百字)....

我夠膽講, 香港市面上可以買得到的無機膠水, 我都已經試過了 !
價性比較和膠水的實用功能既然都是大家所關注的問 ...
海夫係咪因為太水易傷板?

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-17 01:22 發表
雖然細的都是話係#15號, 但其實真係唔同既 !
(細枝甚至是過不到機的)

海夫係咪"水"野我就唔知, 亦冇去深究, 只知佢如果真係純正的水溶性膠水,
就唔應該會咁大怪味 ! 和唔應該連板上印的字都"嗱"甩 ...
我指既"水"係太稀..係咪因為太稀,太濕所以傷板?

[quote]原帖由 jcclee 於 2012-1-18 12:27 發表
剛剛發現 Yahoo 網上拍賣有 Nittaku Fine Zip (100ml) 賣$165

當然而家呢個價錢可以買到紅雙喜#15 (500ml)了

依個價邊到有貨?

THANK...依隻膠水係咪過到機?VOC,厚度.ETC
有冇人試個海夫過唔過到?

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-1-19 01:24 發表

厚度是可以掌握的, 可以擦到好薄....#15號, 是過到機測的,
至於海夫....就冇試過機測
我知15號搽得薄會好難除膠..如果我係除膠前加多幾層整厚佢得唔得?

咁計...#15 個價抵玩過海夫

廢時開新POST問,當推下POST,
海夫膠水寫3個月有效,
咁DHS #15有冇效期?因為500ML都幾難3個月內用晒

發新話題