發新話題

新年再來一個新玩具

新年再來一個新玩具

Sony HX100V Carl Zeiss lens 28-810mm f/2.8-5.6
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

我聽你的推介,一直有留意這部機,行機價錢一直沒有回落,請問你買幾錢,我都想入番部.

I am using nikon p90 but I want to change a new one. 有冇好介紹?
主板:XIOM OPUS(FL)    neo藍綿省狂(正)   Rakza 7(反)
副板:勁極2 (FL)  blue fire m1(正)  Vega pro (反)
下個目標:timo boll zlf

引用:
原帖由 Happy仔 於 2012-1-21 23:45 發表
我聽你的推介,一直有留意這部機,行機價錢一直沒有回落,請問你買幾錢,我都想入番部.
$3790 套裝價, 有相機袋, 三腳架同保護貼, 8G card, 不過對我來講無用, 所以送左比我朋友

引用:
原帖由 Yin=] 於 2012-1-21 23:49 發表
I am using nikon p90 but I want to change a new one. 有冇好介紹?
DC 機你呢部都唔錯喎! 轉機就要轉單反啦, 要睇你預算用幾多$$$$, 可以講好敗家架, 我玩無線電通訊已敗左$200K, 相機都唔知幾多囉!

P90 同 HX100V也是屬於天涯DC機,但P90屬於3年前產品,而HX100V屬於1年前產品,所以HX100V的性能應該很好,我亦嘗試過現時Canon,Nikon,Sony天涯機的遠攝能力,zoom到最遠的時候,HX100V是最清最穩定,可能防震做得比較好.

如果單反,我喜歡D7000,有39點對焦.

回復 5# 的帖子

預算$6000
主板:XIOM OPUS(FL)    neo藍綿省狂(正)   Rakza 7(反)
副板:勁極2 (FL)  blue fire m1(正)  Vega pro (反)

回復 6# 的帖子

極同意

引用:
原帖由 Happy仔 於 2012-1-22 00:03 發表
P90 同 HX100V也是屬於天涯DC機,但P90屬於3年前產品,而HX100V屬於1年前產品,所以HX100V的性能應該很好,我亦嘗試過現時Canon,Nikon,Sony天涯機的遠攝能力,zoom到最遠的時候,HX100V是最清最穩定,可能防震做得比較好.
係, 所以買左部a77 同買埋部 HX100V, a77 直倒一早買左, 點知有消息指二月一月全面加價, 所以我買左先

引用:
原帖由 Yin=] 於 2012-1-22 00:07 發表
預算$6000
Nikon V1 啦, 不過6K 未計鏡頭

回復 11# 的帖子

D5100好d還是v1??

引用:
原帖由 Yin=] 於 2012-1-22 00:14 發表
以我來講D5100 會好用過 DC, V1 部機同D5100 差唔多價錢

引用:
原帖由 Yin=] 於 2012-1-22 00:14 發表
其實選什麼機,要先看自己拍攝的對象是什麼,影小朋友?打雀?影人像?還是影運動員?室內還是室外?或是旅行用機呢?

以風景為主

個人覺得影風景帶DC仔或HX100V已足夠,因為影風景通常都係去旅行,重量是一個重要因素,所以單反唔建議,如影夜景,反而需要買腳架.

引用:
原帖由 Happy仔 於 2012-1-22 00:43 發表
個人覺得影風景帶DC仔或HX100V已足夠,因為影風景通常都係去旅行,重量是一個重要因素,所以單反唔建議,如影夜景,反而需要買腳架.
Happy仔 講得對, 好似球拍同膠皮一樣, 要配合各人打法, 自已覺得最好, 就係最好

CARL ZEISS LEN = SONY
<-->
.

發新話題