35 12
發新話題

[綜合技術] 有何良方應付「賴網」球?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

有何良方應付「賴網」球?

打波計分時不時遇上賴網球
你諗住拉佢既時候點知縮番台內
上旋都還可以
但下旋回番轉頭
有何良方對付?
沒有最好 只有更好

集中,集中,冷靜不要亂,再配合敏捷的身手
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

引用:
原帖由 天樂 於 2012-3-10 19:44 發表
集中,集中,冷靜不要亂,再配合敏捷的身手
我講就容易 但做就.....
沒有最好 只有更好

擺短去邊位
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

靠反應

其實真係集中少少就得,打波如果真係集中會唔理3721去接,好耐之前同個FD係學校打波,岩岩上完塊新膠,之後同個朋友對拉,因為會愈行愈遠,所以為左打個球波都唔記得有台係企離,結果撞到張台,塊板有個大傷係到,依家仲好心痛 所以當你好集中的時候,一定會回到球波

用長膠接

我寧願唔接

咁賴網迪死有咩良方....

回復 9# 的帖子

飛板求命中XD'

只有節哀順變

好講你本能反應
咁當然,如果果波[賴]完之後第2滴都唔出台的話
咁就只能說你唔好彩了

引用:
原帖由 dash1995 於 2012-3-10 19:47 發表

我講就容易 但做就.....
其實真係唔難,除非係賴死網既球就無得講,其他既只要係唔放棄,肯去救球,接得多就有經驗
有d人見對手成日賴網就會好嬲,或者係咁話自己黑,但共其實賴網係球賽變化既一種因素,總會發生的
今次可能係對方,但下次又有機會係你係咁賴網,所以打乒乓球打到咁上下,就要學下點救賴網球或者係刷邊球
但敏捷既身手同良好既反應係必要既元素
木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

靠反應 X 2 + technique

引用:
原帖由 pearpang 於 2012-3-10 20:38 發表
其實真係集中少少就得,打波如果真係集中會唔理3721去接,好耐之前同個FD係學校打波,岩岩上完塊新膠,之後同個朋友對拉,因為會愈行愈遠,所以為左打個球波都唔記得有台係企離,結果撞到張台,塊板有個大傷係到,依家仲好心痛 ...
PLEASE DON'T BRING EXPENSIVE BAT(S) TO SCHOOL)))))))))))))
<-->
.

考反應
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

尋d成日賴網既fd練反應
但有d波真係冇計
直板兩面弧圈/長膠倒板打法

主板:stiga cc7(101g)正手:Neo藍綿省狂3 反手:Baracuda Big Slam
副板:Stiga Carbo 7.6(88g)正手:MXP 反手:雲霧3 ox
副板:yasaka yeo(92g)正手:Neo 天極2 反手:729 焦點3

飛拍,可能救到
不過可能犯規

冷靜同冷靜xDD
你會打到燥底的

對多d長膠
必練到救lucky球

35 12
發新話題
最近訪問的版塊