36 12
發新話題

[砌版討論] 我想問ST柄同FL柄有咩分別,邊隻好D?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

我想問ST柄同FL柄有咩分別,邊隻好D?

睇個人喜歡  我就比較喜歡ST柄
主板:水谷ST 正手:omega4 asia  反手:t64
         Viscaria 正手omega4asia 反手:t64

我都打緊ST柄
感覺握拍比較舒服一點
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

咁有咩分別?可吾可以比幅圖我做參考?

Stiga板柄列陣~~~~

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

邊隻係St邊隻係FL…

引用:
原帖由 太陽之子 於 2012-3-21 20:39 發表
我都打緊ST柄
感覺握拍比較舒服一點
V1冇ST  
君子不奪人所好? 廿年前咩...
世界上冇先到先得,只有價高者得?haha

各位師兄可吾可以話我知有咩分別…

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-3-21 21:08 發表
邊隻係St邊隻係FL…
ST全名係直柄, 邊隻最直丫?
FL全名係修腰柄, 邊兩隻腰修得最好睇丫?
AN全名係葫蘆柄, 邊隻似丫?

< -- 新手中的低手

我睇落冇咩分別…開估啦

倒板打法,FL係咪冇咁易跌板?

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-3-21 21:33 發表
我睇落冇咩分別…開估啦

1號, Pen 中直柄
2號, Stiga叫Winner柄, 葫蘆柄, AN柄
3號, Stiga叫Legend柄, (粗)修腰柄, FL柄
4號, Stiga叫Master柄, (牙籤超幼)修腰柄, FL柄
5號, Stiga叫Classic柄, 以前Stiga叫Peter柄, 直柄, ST柄, 有些廠ST重有 圓直柄或方直柄 之分
6號, Stiga叫Clamp柄, 錐形柄, CO柄

個人估計1: AN柄同CO柄 因為太個人喜好的關係, 很難賣, 所以真係要頂先有, 好多鋪頭都唔會入.
個人估計2: ST柄雖然都大路, 但香港係阿爺的地方, 阿爺的喜好, 香港不敢不跟隨, 所以都係少有.
個人估計3: (牙籤超幼)修腰柄係阿爺的球隊最愛使用的, 所以香港主力所有鋪頭都一定要指定賣的.
個人估計4: (粗)修腰柄 係賣比手大的鬼佬, 所以唔係鬼佬地區都要 定 先有機買到......
個人估計5: 中直柄係阿爺地區的傳統使用的, 所以同(牙籤超幼)修腰柄一定的指定動作........
本帖最近評分記錄
  • borkee +5 好詳細 2012-3-22 07:36
  • 太陽之子 +5 好詳細,多謝分享 2012-3-21 22:29
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 大吉 於 2012-3-21 21:11 發表

V1冇ST  
有架, 但要訂囉. Myron有3塊ST V1

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-3-21 21:40 發表
倒板打法,FL係咪冇咁易跌板?
倒板打法, ST柄會靈活的

回復 14# 的帖子

其實吾同柄價錢有冇分別?

引用:
原帖由 大吉 於 2012-3-21 21:11 發表

V1冇ST  
點會冇 ?!
我以前 ST / AN 都用過 !
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-3-21 22:18 發表

點會冇 ?!
我以前 ST / AN 都用過 !
真係架 ?好想搵塊 淘寶都搵5到
拎住塊FL拎到手痛
君子不奪人所好? 廿年前咩...
世界上冇先到先得,只有價高者得?haha

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-3-21 20:27 發表
FL柄: 增加球拍的揮動幅度,緩沖來球力量過大造成的板身震顫,柔化手感,利於弧圈摩擦。
ST柄:力量通過手指迅速傳送,手感忠實,拍形控制穩定,利於擊打。

摘自2012 02 乒乓世界,page 126, 楊磊
本帖最近評分記錄
  • okt05018 +5 精品好帖 2012-3-21 23:35

之前在另外一個帖中我有提及過....

知唔知點解我對橫板 (ST) 手柄情有獨鍾 ?

(1)正/ 反手交替時比較靈活, 可以更加方便微調板面角度

(2)ST 手柄在橫板之中重心是最前的, 攻擊力會強d (後面 post 有解釋)

(3)有沒有發覺淘寶的山寨貨是沒有 ST 手柄出售的 ?
本帖最近評分記錄
  • okt05018 +5 精品好帖 2012-3-21 23:36
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 大吉 於 2012-3-21 22:30 發表

真係架 ?好想搵塊 淘寶都搵5到
拎住塊FL拎到手痛
淘寶一定冇 !
去外國d 網購看看吧.

36 12
發新話題
最近訪問的版塊