21 12
發新話題

[砌版討論] 大家有無發現 當 板 打了一段時間之後~~

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

大家有無發現 當 板 打了一段時間之後~~

好似感覺變左, 應該係好似變軟左.

因為自從轉番橫板之後, 我連續集中打 小鳥板 三個月. 以前雖然感覺似五夾, 但大板大板沖的時候, 感覺都係7夾的 "硬頂". 但依家大板沖好似無以前 敢 "硬頂", 變左 "中頂"...

唔知係我自己的問題, 定係快快板都係感.....

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

可能係力材已經打鬆左.

我個塊小鳥打左三個幾月又係冇晒力咁
拉啲波好柔 不過好轉
發球搶攻前三板
側身爆衝攻破綻

小島脫毛............   是否夾板間黏合膠水時日和潮濕<多天99%對天然物料或不好>影響呢 ?!
<-->
.

回復 1# 的帖子

應該係2塊套膠性能下跌(膠水都會下跌)....要從新貼過

你板是我一手, 你是二手, 我只打過幾星期....
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

我覺得好多板都會係咁,打多左就唔好打

我沒有這感覺 因為每月換一塊

~超級榮譽~

每月都換...撕落泥個D都應該仲打到嫁,你點處理?

我可以幫你分擔下嫁喎閃人大哥

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-3-31 12:53 發表
應該係2塊套膠性能下跌(膠水都會下跌)....要從新貼過

你板是我一手, 你是二手, 我只打過幾星期....
有機會係, 因為之前正手買左Omega IV Pro, 唔習慣, 打左幾次之後, 轉番正手Hexer, 一直用到現在未C過出來.

其實我都想去買過快新的了, 因為個面真係花洒, D邊開始有輕量爆邊~~~~但感覺都係好轉, 所以未有留意.....
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 閃人 於 2012-3-31 13:34 發表
我沒有這感覺 因為每月換一塊
閃發光的米

< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-3-31 01:46 PM 發表
我可以幫你分擔下嫁喎閃人大哥
收到 pm您

~超級榮譽~

Like a girl friend, when you date with her a long time, you won't have a sweet feeling.
Seperate a short time or date with another one, the sweet feeling comes again.

So, change your blade when you don't have good feeling.

萬物也有限期的
乒乓球板也一樣
用久了
水份的吸收
夾層之間的鬆脫
也昰成因
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

如果冇傷,底板應該打得越耐越正的吧
Yasaka Extra Offensive

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-3-31 11:12 發表
好似感覺變左, 應該係好似變軟左.

因為自從轉番橫板之後, 我連續集中打 小鳥板 三個月. 以前雖然感覺似五夾, 但大板大板沖的時候, 感覺都係7夾的 "硬頂". 但依家大板沖好似無以前 敢 "硬頂", 變左 "中頂"... ...
原來內左會有甘的情況出現 ,我都唔知tim

引用:
原帖由 wilson2020 於 2012-3-31 17:12 發表

原來內左會有甘的情況出現 ,我都唔知tim
業餘來講, 塊板打幾個月應該唔會有問題,
如果換轉是國家隊級數, 打一個月塊板就會打柴了.
不過, 當然最理想就係每幾個月就換過塊新的
所以我通常都會買幾塊相同型號的板, 未殘之前就放出去....
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

所以果d 號稱 乜野國家隊 流出來的二手板, 其實就係內傷板~~~~~但係大陸炒得好鬼貴.......
< -- 新手中的低手

回復 18# 的帖子

內傷應該都好過我市場?質料都唔同

回復 17# 的帖子

唔怪之得王皓之前全運之後冇咩力水,聽講好似話個塊野打左WTTC2009同埋全運會,王皓打落好似打唔死人

21 12
發新話題
最近訪問的版塊