32 12
發新話題

[砌版討論] 海夫正反配膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
引用:
原帖由 qq2010 於 2012-4-3 01:35 發表

多謝回答, 知唔知佢咩底板? 好奇
當然知啦 ! 都是我幫佢揀的 !

(1)早期, 用Stiga 黑水晶
(2)後期, 用Nittaku Latika

(2塊都是純木的5夾)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

回復 19# 的帖子

一語中的

係呀! 係'乒神jcclee'幫我仔仔選板

關於藍鲸2和白鯊2套膠, 舊版係非常好用, 非常合適我仔仔嘅打法; 至於'升级版", 我仔仔試過藍鲸2和白鯊2都唔合適, 好似係海棉唔夠硬和彈 (using both Optimum Sync and Latika), 所以冇用"升級版".

希望幫到你

引用:
原帖由 qq2010 於 2012-4-2 22:42 發表

我上網睇D人話白鯊好輕,
而且定位係反手膠
蠻輕的,不是太咬球!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 virtuososiu 於 2012-4-2 23:26 發表
有無人用過? 我都想知
感覺有點像Nittaku Jo Waldner!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

藍鯨係速度快
白鯊真係無咩突出 只係一塊普普通通既反手膠~~
旋轉唔突出,,,速度唔凸出...
好平平凡凡~~~
不過都OK似德國膠既
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

唔知白鯊比其他德國膠會唔會較耐用呢?

差唔多,,,
都叫抵用既,,,德套一半既價錢有8-9成
佢係彷德套 佢既雙倍買到塊德國膠
升級版唔好用,白鯊3既價錢around 300RMB(可以買到r7,omega4 pro)
如果我會用紅鑽石(金糕海綿果隻)or銀河月球   +澎脹濟
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

引用:
原帖由 kangaroo626 於 2012-4-5 02:06 發表
差唔多,,,
都叫抵用既,,,德套一半既價錢有8-9成
佢係彷德套 佢既雙倍買到塊德國膠
升級版唔好用,白鯊3既價錢around 300RMB(可以買到r7,omega4 pro)
如果我會用紅鑽石(金糕海綿果隻)or銀河 ...
原來300RMB? 我上網見到5百幾
http://ttnpp.com/shop/rubber-hai ... sort=20a&page=2
應該係香港既店

今日試左紅綿既升級藍鯨2
正手接發球挑打/台內挑打 幾好wor

引用:
原帖由 virtuososiu 於 2012-4-5 23:36 發表
今日試左紅綿既升級藍鯨2
正手接發球挑打/台內挑打 幾好wor
呢塊好耐架啦, 都幾彈, 旋轉都強, 拉波唔難,
不過佢既 Rebounce angle 太直接/或平 (not much catapult)
撞擊時好易下網, 需要調節板形去就, 適合打磨擦為主.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

32 12
發新話題
最近訪問的版塊