發新話題

[砌版討論] 如何判斷一塊板是否拼接過

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

如何判斷一塊板是否拼接過

點樣睇判斷一塊板是否拼接過呢?拼接過的板是好還是不好。THX

Yasaka Extra Offensive

有拼接, 最簡單的方法就係睇木材的顏色, 有特然轉變就多數係. 而細緻一d就睇木的纖維, 如面材, 成快同一個位置木的纖維都斷開的, 就知道.

好不好, 很難講, 以個人心態上, 一快過當然好過斷開的, 最少唔洗成日擔心拼果個位置會唔會脆弱d之類~~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

其實睇木紋係米易睇D?

睇下下面快板的面材, 在板的下方(白色字Ebenholz)果個位置, 由拍肩一路上到拍頭, 係唔係有d古怪~~~~~

本帖最近評分記錄
< -- 新手中的低手

併了
<-->
.

色好似唔同左?????

通常講一塊板, 有沒有拚接位 ?

不是指面材, 而是指"大芯" (或芯木) !

如果一塊板的面材和大芯都是沒有拚接的, 咁真是十分難得了 !
(引用余文樂戲中的對白就是 : 可遇不可求 !)

沒有拚接的當然是比較罕見和矜貴, 在觸球感的傳遞上也是較敏感度高一點,
(術語話 : 無咁震手)

Stiga 的板多數會有拚接位, 我打過咁多塊, 都是只接觸過一/兩塊是完全無拚接的.
Nittaku 和一些高級的 Butterfly 板, 就會更容易找到d 無拚接過的底板.
本帖最近評分記錄
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-4-10 14:18 發表
通常講一塊板, 有沒有拚接位 ?

不是指面材, 而是指"大芯" (或芯木) !

如果一塊板的面材和大芯都是沒有拚接的, 咁真是十分難得了 !
(引用余文樂戲中的對白就是 : 可遇不可求 !)

沒有拚接的當然是比較罕見和 ...
所以買板有時好似買六合彩~~~~ ~~~~如果真係成快都無拚接, 而又係你想買的型號, 真係唔洗考慮, 吧!!~~~~~
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-4-10 14:22 發表

所以買板有時好似買六合彩~~~~ ~~~~如果真係成快都無拚接, 而又係你想買的型號, 真係唔洗考慮, 燒吧!!~~~~~
咁又未必喎....有時是有機會給你自己去挑選的.
我都試過親身在40幾塊黑檀7 當中找到了我的選擇.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-4-10 14:27 發表

咁又未必喎....有時是有機會給你自己去挑選的.
我都試過親身在40幾塊黑檀7 當中找到了我的選擇.
你有強勁的鋪頭backup姐.

一般的唔係A就B, 有時AB都係爛蘋果, 所以只好投白票~~~~
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-4-10 14:30 發表

你有強勁的鋪頭backup姐.

一般的唔係A就B, 有時AB都係爛蘋果, 所以只好投白票~~~~
咁有時我已經幫你揀埋咪仲好 ?!
(有無發覺你手上的 Nittaku Ludeack 都是沒有拚接位的呢 ?)

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-4-10 14:35 發表

咁有時我已經幫你揀埋咪仲好 ?!
(有無發覺你手上的 Nittaku Ludeack 都是沒有拚接位的呢 ?)
所以好野囉~~~快小鳥我真係好喜歡啊, 我keep住打了3個幾4個月了~~~

一來可以減少燒板的欲望, 二來又可以集中d練波~~~(雖然都重有燒板, 不過都不是主力丫)
< -- 新手中的低手

回復 7# 的帖子

我幾鍾意震手個種感覺  紅雙喜多唔多拼接係純木方面?

引用:
原帖由 pearpang 於 2012-4-10 14:50 發表
我幾鍾意震手個種感覺  紅雙喜多唔多拼接係純木方面?
我聽人講過, 有拚接的板拉波會較(無拚接的)容易 !

紅雙喜 - 勁極7 唔錯 !

回復 14# 的帖子

我純木人黎,狂皓,656,所以下次試下勁極7都好

Bty  好多都拼  反而 手上 andro temper  無拼
主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

回復 9# 的帖子

係邊間鋪可以有40塊中俾我試,請pm我都想買塊黑壇5

引用:
原帖由 rxzzzvga 於 2012-4-11 02:39 發表
係邊間鋪可以有40塊中俾我試,請pm我都想買塊黑壇5
你真有需要的話, 我可以 PM 在瑞典的店舖地址給你.

發新話題
最近訪問的版塊