37 12
發新話題

[砌版討論] Donic Vario

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

Donic Vario

見到 List 入面仲有....即係仲打得比賽用 ?

http://www.ittf.com/_front_page/ittf1.asp?category=rubber
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

塊膠其實原本係好雞 !

不過之後我花了成擔心機去攪佢....

(1) 先灌 BB 油 (好似擦膠水咁一層一層等佢慢慢吸收)
(2) 海綿激凸起後等佢回平 (等左3日)
(3) 海綿上再擦2次澎漲劑
(4) 膠面上1次澎漲劑

最後上板試 (Viscaria 反手)
通透, 彈性好, 旋轉強, 吞吐感恰到好處, 不深不淺卻很咬球 !
個人覺得像是 Rakza7 和 Rakza 7 Soft 之間的感覺 (8成以上似)
本來係一塊日本膠, 但而家感覺似德國內能膠了 !

<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

Vario 同 舊 JO Waldner 都係第一代炮彈膠水專用套膠,發起咗當然超好用啦

hi why我灌完bb油d rubber 唔識回平

咩膠泥未見過??

引用:
原帖由 chwill 於 2012-5-3 17:51 發表
Vario 同 舊 JO Waldner 都係第一代炮彈膠水專用套膠,發起咗當然超好用啦
咁即係仲可以打比賽 ?

如果可以就真係正 !

雖然先要花點時間去優化佢, 但都是值得既 !

塊膠好襟打, 仲好平 !

引用:
原帖由 mizu2 於 2012-5-3 17:52 發表
hi why我灌完bb油d rubber 唔識回平
你灌的意思是 - 浸 ?
要一層薄的擦上海綿, 然後乾了再擦 (唔可以急)
再用澎漲劑擦膠面上, 咁自然會平返.

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-3 17:44 發表
塊膠其實原本係好雞 !

(1) 先灌 BB 油 (好似擦膠水咁一層一層等佢慢慢吸收)
...
會唔會太厚?
jcclee 兄對器材真係心思無限

引用:
原帖由 neku 於 2012-5-5 12:43 發表

會唔會太厚?
jcclee 兄對器材真係心思無限
慢慢地擦BB油, 反而海綿冇用澎漲劑咁厚漲,
用油的好處是可以保持套膠的清脆感, 和持久性是永遠的.

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-5 12:55 發表

我有兩塊舊既 sriver, Flextra (其實好似新既一樣O_O)
用BB oil有沒咩效呢??

引用:
原帖由 qq2010 於 2012-5-23 23:58 發表

我有兩塊舊既 sriver, Flextra (其實好似新既一樣O_O)
用BB oil有沒咩效呢??
(Sriver, Flextra, Tackfire)
呢幾塊都特別明顯有效 !
因為我都有呀 !

回復 11# 的帖子

是Tackfire DRIVE嗎?

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-5 12:55 發表

意思係咪姐係性能上唔會有變
但手感就可以keep住新膠一樣??
甘對新膠咪姐係無咩意思囉?

引用:
原帖由 qq2010 於 2012-5-24 00:11 發表

意思係咪姐係性能上唔會有變
但手感就可以keep住新膠一樣??
甘對新膠咪姐係無咩意思囉?
可以將新膠的性能更加提升, (極速開左膠仲好打, 更咬波)
原來好奇怪, 每次再擦油, 性能都仲會不斷地比上一次提升少許.

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-3 17:44 發表
塊膠其實原本係好雞 !

...
Jcclee兄,請問你有用過海上明月嗎?可以塗在膠皮上嗎?
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

Sriver / flextra / tackifire 呢D膠既海綿吸得快唔快?
要幾耐Dry?

引用:
原帖由 青見人 於 2012-5-24 00:20 發表

Jcclee兄,請問你有用過海上明月嗎?可以塗在膠皮上嗎?
未試過....

引用:
原帖由 qq2010 於 2012-5-24 00:20 發表
Sriver / flextra / tackifire 呢D膠既海綿吸得快唔快?
要幾耐Dry?
http://hkttf.com/viewthread.php?tid=50229&extra=page%3D1

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-24 00:34 發表

未試過....
那請問你用那款澎漲劑塗於膠面上?碘馳有用過嗎?
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 青見人 於 2012-5-24 01:56 發表

那請問你用那款澎漲劑塗於膠面上?碘馳有用過嗎?
TRF 澎漲劑 (都是比較溫和的)
沒有用過其他....

37 12
發新話題
最近訪問的版塊