發新話題

[砌版討論] 揀咩拍好? 煩請各位高手比d 意見

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
xx都有得賣

回復 21# 的帖子
下次你可以用 PM 通知 ?

<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

回復 22# 的帖子

okok

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-5 08:41 發表

華星橫板好似係 $380 / 直板行貨 $450 (會員價)
好, 唔該哂!
請問華星貼膠ok 嗎? thank you

引用:
原帖由 Sing 於 2012-5-6 00:02 發表

好, 唔該哂!
請問華星貼膠ok 嗎? thank you
CUT 得好靚, 不過最好你要提佢唔好太用力去轆長塊膠.
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

如果唔係會轆壞塊膠?
點叫大力先?

會碌大塊膠 遲d撕出黎再貼 會貼唔滿塊板

引用:
原帖由 Sing 於 2012-5-6 00:08 發表
如果唔係會轆壞塊膠?
點叫大力先?
你真係想知咩野是"大力轆"(或大轆)的話,
咁你試吓唔好提佢, 任佢自由發揮 !

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-6 00:12 發表

我上次買板係萬達貼埋, 佢都貼得巧靚

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-6 00:12 發表

有時聽見人講, "今次大轆", 原來咁解嘅.

引用:
原帖由 Sing 於 2012-5-6 00:19 發表

我上次買板係萬達貼埋, 佢都貼得巧靚
我同意萬達的手工是最好的 !

引用:
原帖由 tommy1111 於 2012-5-6 00:25 發表

有時聽見人講, "今次大轆", 原來咁解嘅.
其實都只是開開玩笑, 一般專業的店舖 (ie. 如華星 / 萬達等...)
都會識得怎麼正確地處理貼膠上板的程序.

係度, 我可以俾返少少 tips 大家,
下次貼膠時不妨試吓 !

貼了膠上板後, 可不用傳統的由下至上"垂直轆法",
而改用"斜向轆法"

(1) 先由時鍾面上的 8 點轆向 2 點
(2) 再由時鍾面上的 4 點轆向 10 點

這樣會避免到套膠被拉長, 有少許幫助.

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-7 22:55 發表

其實都只是開開玩笑, 一般專業的店舖 (ie. 如華星 / 萬達等...)
都會識得怎麼正確地處理貼膠上板的程序.

係度, 我可以俾返少少 tips 大家,
下次貼膠時不妨試吓 !

貼了膠上板後, 可不用傳統的由下至上 ...

我自己放枝未開封有d重量的定形水上去超軽力6....再反転塊板膠向下、放本不太重不太軽辞典上去1陣。
好似so far 無問題....
好多時05縮膠...我覚得主要係太大6....
上膠都係自己泥安全....
①: 柳承敏 Max(99G), Xiom Sigma 1 Pro Max
②: Darker Speed 90 10mm Jpen (98G), Xiom Omega IV Pro Max
③: 柳承敏 G-Max(92G), Xiom Omega IV Pro Max
④: 柳承敏 G-Max(82G), Xiom Omega IV Pro Max
⑤: 柳承敏 G-Max  (91G),
⑥: Cypress-S KOR  10.5mm (91G),
⑦: Darker Speed 90 10mm *3(102G,100G,98G),
⑩: Darker Speed 90 特厚10.5mm 105G

引用:
原帖由 Perucat 於 2012-5-8 11:08 發表
我自己放枝未開封有d重量的定形水上去超軽力6....再反転塊板膠向下、放本不太重不太軽辞典上去1陣。
好似so far 無問題....
好多時05縮膠...我覚得主要係太大6....
上膠都 ...
縮膠的原因唔多唔少是和"原廠澎漲劑"有關,
例如 Tenergy 系列和某一些其他的外國膠,
海綿上的"原廠澎漲劑"在接觸膠水後, 和膠水乾燥的過程中一同揮發,
所以再撕出來除膠水積時, 便會縮了不少.

Thx sharing

點解橫版貼膠一定係貼到"病"底.....之但係直版貼膠通常留返小小位呢? (與"病"底之間)
thank you

引用:
原帖由 Sing 於 2012-5-12 01:20 發表
點解橫版貼膠一定係貼到"病"底.....之但係直版貼膠通常留返小小位呢? (與"病"底之間)
thank you
柄??直板cut盡會攞得唔舒服

回復 37# 的帖子

貼上柄係重心問題,如反手同反手一樣咁會聚哂D重量係頭,打個時會有小小飛塊板既感覺.

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-5-5 00:39 發表

銀v 硬過(紅v)少少, 穩定d, YEO 反手都可以啱,
但正手就紅v 或 Omega4 Pro 的弧線會更適合.
今天終於買了Omega4 Pro
但萬達哥仔說如配YEO5好像有點不夾(因底我想配R7), 他不建議, 如何是好?
thank you

YEO5 特點是什麼呢?

發新話題
最近訪問的版塊