發新話題

[綜合技術] 隱蔽式發球技術分享 !!

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

隱蔽式發球技術分享 !!

記得從2002年某月開始本港賽事實施無遮擋發球,到現在已有9年多 . 而由遮擋式發球,發展至現在隱蔽式發球,這嚴重影響比賽的節奏及結果 . 在此希望能了解更多各方之意見 ! 謝謝 !

曾有人說隱蔽式發球是合規的遮擋式發球,不是用來騙對手,而係用來騙裁判的 !

即係台下轉板既技術個D?

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-6-5 23:18 發表
即係台下轉板既技術個D?
枱下轉板係合規的 ! 隱蔽式發球係開波時用身體/手臂作剎那的遮擋,利用視線同轉身/縮手的時間差作隱蔽式發球,從兩邊裁判方向看亦不一定能看出的 !

即是走法律啦
勁......高手

亦曾有甲組高手親口同我講,遮波遮得好(冇犯規),亦都係一門技術 !

背往裁判發球

小弟曾詢問過做裁判的朋友,他們解說個個裁判都有自己的一個解說準則,但總豁都係開波時由拋波、拋波隻手/遮波的身體移離遮擋區(後說開手/縮手)、握拍手揮拍觸碰波開出,在整過過程無明顯停頓即可,當然開手/縮手同揮拍碰球是可以同步進行啦 ! 即係開得好,係可以進行合規的遮擋式發球=隱蔽式發球 !

若被判罰, 要裁判示範什麼才不是遮蔽發球
<-->
.

我相信現今職業球員大都係這樣隱蔽式發球 ! 不過個個係咁,沒什麼所謂吧 ! 如真係要全無遮擋及隱蔽,可能個個發起球都很不自然,及發球水準/質量會嚴重下降 .

好似球例有話要開波時個波直線射到兩邊網柱都無遮無擋先算合格, 唔係單單話對手睇到就得, 不過為免影響球賽順暢進行, 隱唔隱蔽垂唔垂直呢d 開波通通都好少理。

國際乒聯係咪諗緊改例要大家用球拍背面發球來打擊隱蔽發球呢? 重有背面發球威力應該冇咁勁, 從而可以減少接發球落網, 增加球賽o既可觀性, 唔係下下開波落網冇嘢睇, 眨眼又一局。

其實要真正達到無遮擋及無隱蔽好簡單,在發球的整個過程,發球員除握拍手外,身體任何一部分都不可在球前行,連經過/不構成遮擋對方視線經過都不行,拋波隻手只可向橫/後移,不容向前開手,這就可簡單辦到呢 ! 但這樣發球就很不自然,及差不多所有現今球手會鬧爆你,你肯不肯強硬執行 ?! 冇可能吧 ! 始終要從實際出發 !

好多職業球手都會有少少隱蔽式發球,只系裁判點睇。

其實無遮擋呢條例係有問題,用一條規例嚟針對一項技術係唔公平,加上執行起上嚟好多時都好難有一個準則,球證要點判都得。其實乒聯好多規例都唔清晰,根本唔考慮點實行就推出嚟,想推廣,反而弄巧成拙。中國隊依然無敵。你唔見網球有人提議唔比上手發球。呢個乒聯主席根本就毀滅緊乒乓球。

發新話題
最近訪問的版塊