24 12
發新話題

[砌版討論] 唔知買膠轉唔轉牌子/型號好, 請師兄俾俾意見

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

唔知買膠轉唔轉牌子/型號好, 請師兄俾俾意見

小弟過去實在很少換膠
不過近來感到塊膠老化得太緊要了
(發旋轉球變不轉球呢 )
換膠在所難免
但轉膠的型號或牌子是否很難適應呢?
敢問各位師兄平均用多少時間適應呢?

支持轉, 免得太悶.......如是反膠相差不會太遠
<-->
.

中國膠?外國膠???

小弟用的是sriver

中國膠耐用點

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-6-25 13:58 發表
支持轉, 免得太悶.......如是反膠相差不會太遠
啱嘅,新鮮感可以帶動我們進步嘛
敢問師兄小弟應該轉邊隻比較合適呢?
感謝分享!

Donic S1/S2/Baracuda......cheap cheap + 耐用

引用:
原帖由 ivanlee 於 2012-6-25 14:46 發表

啱嘅,新鮮感可以帶動我們進步嘛
敢問師兄小弟應該轉邊隻比較合適呢?
感謝分享!
唔好意思, 你係唔係星期日打阿poon球局, 直板正面反膠, 反面長膠果位丫~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-6-25 16:08 發表

唔好意思, 你係唔係星期日打阿poon球局, 直板正面反膠, 反面長膠果位丫~~~
師兄,你估岩左~

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-6-25 15:09 發表
Donic S1/S2/Baracuda......cheap cheap + 耐用
謝謝師兄!
如果是同牌子的膠,
比較的資料不難找到,
就好像以師兄所提供的建議來說,
如果以control來排次序
s2>baracuda>s1
http://www.table-tennis.com.hk/goodspage/new_products.htm

可是小弟未用過donic,
小弟只用過yasaka & butterfly (日本膠)
未試過其他國家的膠,
師兄可否指點一下

引用:
原帖由 ivanlee 於 2012-6-25 17:25 發表

謝謝師兄!
如果是同牌子的膠,
比較的資料不難找到,
就好像以師兄所提供的建議來說,
如果以control來排次序
s2>baracuda>s1
http://www.table-tennis.com.hk/goodspage/new_products.htm

可是小弟未 ...
由你快板來睇, 你應該係好多年之前打過Yasaka Mark V同Buffersly Sriver的(十幾年前真係好出名)~~~可惜無同你打過, 唔敢同你出主意(而且真係唔係意思, 無太仔細睇你點打).
如果只係單單睇你快板, Donic Acuda S的成個系列都不建議~~~
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-6-25 15:09 發表
平唔平就見人見智,但係就肯定不太耐用!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 ivanlee 於 2012-6-25 14:20 發表
小弟用的是sriver
或可試試銀V!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

haha我都係 6/24 poon 球局其中一個,
我覺得銀河月球38 degree is also good for you.

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-6-25 18:50 發表

由你快板來睇, 你應該係好多年之前打過Yasaka Mark V同Buffersly Sriver的(十幾年前真係好出名)~~~可惜無同你打過, 唔敢同你出主意(而且真係唔係意思, 無太仔細睇你點打).
如果只係單單睇你快板, Donic Acuda S ...
明白明白
師兄, 咁應該轉邊款膠好呢?

del~~~~~~~~~

如果真係有d要求的話, 選擇膠都真係幾蝦人的~~~~

如果平平地, 你跟tungg吧~~~銀河月球 都真係幾唔錯的~~~
< -- 新手中的低手

如果你30/6星期六9am-12pm有空, 可以來源和路找我試下

引用:
原帖由 tungg 於 2012-6-26 23:30 發表
如果你30/6星期六9am-12pm有空, 可以來源和路找我試下
師兄,你book左場打波?

ivan住邊頭????????

24 12
發新話題
最近訪問的版塊