26 12
發新話題

[長膠] 我的正膠故事

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:31 分類

我的正膠故事

小弟今年15, 學波1年2個月, 打柳承敏G-MAX , 別於他人既係我打生膠 JOOLA EXPRESS ULTRA,
平日練習,主要練 正手挑&打下旋 , 打走人地既拉打同加旋 , BACKHAND打直線,斜線, 下旋
推擋練加力推左/右側旋,減力切下旋 ;大量 步法 同 正反擺速 ,以及突然發力
其實日直正膠出學界都好黑馬,因為人地唔慣快攻,我打正膠小食西,學界人人都拉,D橫板仔拉我既時候,我就正手抽or快壓佢地D拉,如果佢地沖我反手位就減力切下旋沉佢打,而閃身正手之前就先加力推側先再爗打,如果加旋都照打,發球搶攻就發逆下旋既旋與不旋,笫三板不搶反而縮短近網,引對手挑失OR搓起 ,第五板就抽佢地既挑同搓. 其實本身中直正膠遠台係唔夠攻,但係日直底板200%POWER夠力,令我响中遠枱可以用正手打出又沉又快既波,沉死佢地
結論:日直試下打正/生膠 ;)

引用:
原帖由 62886356 於 2012-7-18 02:29 發表
小弟今年15, 學波1年2個月, 打柳承敏G-MAX , 別於他人既係我打生膠 JOOLA EXPRESS ULTRA,
平日練習,主要練 正手挑&打下旋 , 打走人地既拉打同加旋 , BACKHAND打直線,斜線, 下旋
推擋練加力推左/右側旋,減力切下旋 ...
What a talent show! Keep it UP.

日直配生膠係小見D其實咩膠咩板都好最緊要係自己打得開心

Support!
底板: Yasaka Giaobao 5
正手: 紅雙喜天極II (黑)
反手: Butterfly Tenergy 64 (紅)

難得有後生仔肯從正貼開始
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

青少年打粒仔會否太"音"沉 被人疏遠

<-->
.

物以稀為貴
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

有機會教教我打球吧

support 人做我吾做, 殺出新血路

我都係試打緊日直搭生膠: Darker 90 + 729 傳奇。

引用:
原帖由 TS2010 於 2012-7-18 13:25 發表
我都係試打緊日直搭生膠: Darker 90 + 729 傳奇。
傳奇放在正手嗎?

引用:
原帖由 SIUWW 於 2012-7-23 00:43 發表

傳奇放在正手嗎?
係呀!日直單面。正參考樓主的打法。

强烈要求628训班

陳李張王何吳劉甘余, 曾于歐周伍郭藍呂魯邱畢許雷陸林白蔡黎田

回復 13# 的帖子

佢帳戶名可能係佢電話號碼

引用:
原帖由 TS2010 於 2012-7-23 09:01 發表

係呀!日直單面。正參考樓主的打法。
只是傳奇在正手沒有背面,覺得足夠嘛?

樓主好勁

引用:
原帖由 SIUWW 於 2012-7-23 19:43 發表

只是傳奇在正手沒有背面,覺得足夠嘛?
我都試過日直兩面膠,由於水平低,用唔掂。我只打過這個組合(Darker 90 日直 + 傳奇)一次,感覺傳奇需要一塊底勁厚实的底板支撑,否則推擋及正手攻球都欠少少,我塊板都算勉強做到。

十幾歲應還是啃老一族, 用時間來想運動戰術和煲器材

<-->
.

回復 17# 的帖子

我都試過日直兩面膠, but 會令日直失去重心較前的優勢

引用:
原帖由 TS2010 於 2012-7-24 13:54 發表

我都試過日直兩面膠,由於水平低,用唔掂。我只打過這個組合(Darker 90 日直 + 傳奇)一次,感覺傳奇需要一塊底勁厚实的底板支撑,否則推擋及正手攻球都欠少少,我塊板都算勉強做到。
我用mc2+正面傳奇+天極3, 好易成日推落網。

26 12
發新話題