22 12
發新話題

[砌版討論] 窮人的選擇X3

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

窮人的選擇X3

我有六百元,要買一快直板,要求如下:

牌子要bty,紅雙喜,Donic或XIOM
速度要快,拉球好,夠旋!

唔該哂!

紅雙喜 勁極7

正手  狂飆3/天極2/3
反手donic x1/s1 or xiom 紅V/藍V
or
正手  xiom  紅V
反手 729 蕉點3

以陞威價錢為算
600應該差不多

引用:
原帖由 timothymak 於 2012-7-21 20:27 發表

速度要快,拉球好,夠旋!

唔該哂!
有時候見到呢d要求 "速度要快,拉球好,夠旋!" 真係令人好迷茫......真係唔知點回好.......
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-7-21 20:33 發表

有時候見到呢d要求 "速度要快,拉球好,夠旋!" 真係令人好迷茫......真係唔知點回好.......
真的要有齊以上效果, 可能先要將嗰 $600 去找個教練惡補返 3 粒鍾
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

標潭答案 TO5 如果佢問膠的話

YEO + s1 + 紅鑽石

見你呢個 窮人的選擇 系列到左第三集, 雖然我係打橫板的, 我就講下我小小心得la.

世上太多板, 又唔知點選擇好, 就最好將d野簡單化一點. 就如將目光集中在 純木, 就可以減少好多考慮的因數.

之後 純木 有單板, 夾板(3夾, 5夾, 7夾, 或以上).

單板的話, 多數係單檜, 價錢上很貴, 而且要買到好的也有一定運氣, 先不考慮.
夾板主流係 5夾或7夾 <-呢兩類板打的人最多.

5夾或7夾有什麼分別呢?

機本上5夾比人的感覺偏軟, 比較適合 .
好處係當個乒乓球沖到快板上面時, 無馬上彈走, 感覺可以比你多一點時間去調整一下, 有d專業d的人叫 脫板時間 慢. 呢個對於想拉波, 控制落點好重要.
但有辣有唔辣, 如果你扣殺或撞擊時, 扣不到個板的重心位置, 你會感覺到板頭跳, 有力量比快板吸左, 除了落點無信心打中之外, 速度也不太快. (如果你係超暴力型的乒乓波打法成身雞肉, 一拳可以打爆牆的話, 乜野板都快, 唔洗買la)

7夾呢就相對感覺偏硬, 比較適合 打(撞擊).
如果用之前的脫板時間去講, 7夾就係 脫板快, 打近檯快攻的人, 機本上都幾喜歡呢類板的. 都係la, 脫板快, 扣殺丫快攻丫, 感覺好清爽. 但如果你係果d想拉一板, 先沖的話. 拉一板的時候好多時就要依靠膠皮, 不太可以拉得好深, 如果唔係一野就彈左出去, 自己都唔知點好~~~

上面的都不是絕對的, 因為就算5夾都有細分, 厚5夾, 薄5夾, 硬5夾, 等等等等.

唔想研究太多的話, 就由經典開始, 如Stiga Clipper (7夾中的經典, 當年大滿貫 劉國梁用的板), Stiga Offensive Classic(5夾中的經典, 因王勵勤而出名)
本帖最近評分記錄
< -- 新手中的低手

THANKS

引用:
原帖由 timothymak 於 2012-7-21 20:27 發表

速度要快,拉球好,夠旋

唔該哂!
我估六百元要做到呢個要求有點困難
不過木方面你可以考慮銀河
而膠方面可以用Baracuda
反手貼一塊長膠或Palio
可能六百元可以做到
而質量亦算合理

勁極7,藍天3,紅V 應該OVER少少,但係好打,夠轉夠速

歐版YEO + NEO狂 + CJ8000 = 差不多 !

中低價直板,又平又好打的估計得YASAKA或者STIGA。

想問XIOM咩膠最旋,又快?

P.s:最好加埋圖片添!唔該!

紅V is good!!!
騎牛遠遠過前村,吹笛風斜隔壟聞。
多少長安名利客,機關用盡不如君。

紅鑽石 第三代 ok
金糕 + 澀性

引用:
原帖由 timothymak 於 2012-7-21 23:17 發表
想問XIOM咩膠最旋,又快?
膠呢, 我想我都係要講一下.....如果你敢問, 大家是是但但你推我推, 都唔知你想點.

如果用國家去分如中國膠, 日本膠, 德國膠去分的話, 可能有點混亂, 因為呢幾年好多crossover, 有日本膠似中國膠, 有德國膠偏中國膠....混亂到死.

簡單一點就用膠的表面的特性去分比較可靠, 就係個膠面係 粘性 或 澀性.

粘性膠, 換言之就係個膠面好粘, 好似膠紙敢, 粘下粘下的.
以前打中國膠友誼729果d的時候, 快膠面差不多可以 粘住個乒乓球 反轉快板個乒乓球都不會掉落地.
呢d膠依靠個膠面粘住個乒乓球, 帶動乒乓球產生強烈的旋轉的. 雖然真係好轉, 但又因為粘住左個乒乓球, 相對速度上慢一點. 中國以前十快膠中有9.9快都係粘性的, 所以有人分類叫中國膠.

澀性呢, 就係個膠面基本上係一d粘的感覺都無, 就叫澀性.
呢d膠, 無粘性, 點產生旋轉丫?? 澀性膠有一個特點, 就係膠面比較柔軟, 當個乒乓球用力量打入快膠時, 快膠凹左入去, 之後個乒乓球好似比快膠包住, 令磨擦面積大左, 而去產生旋轉. 就係因為要用力量打入去, 所以用呢d膠的時候, 拉波的手法上有點不同, 又有d專業的人叫 "打磨".
就係因為要 打, 加上膠面無粘, 所以速度很快, 但始終都係無粘性, 旋轉相對地比較無敢轉. 以前德國多數都係呢d膠, 所以有人分類叫德國膠.

上面的都係相對的, 最近呢幾年有好大的變化!!

如果你又要轉又要沖, 你自己開波對手就食到飛起, 對手開波你自己就一d都唔食轉, 你自己爆沖對手連板都爆, 對手爆沖你自己就輕輕鬆鬆擋一野就自動上到對手檯, 世上無呢d神膠, 你要神膠的話, 你問主耶穌吧, 不要問我們波友.
本帖最近評分記錄
< -- 新手中的低手

回復 17# 的帖子

佩服啊

Thanks

Push!!!!!!!!!!

22 12
發新話題
最近訪問的版塊