35 12
發新話題

[長膠] 有無遇過兩面都係打粒仔嘅對手呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:31 分類
引用:
原帖由 SIUWW 於 2012-8-26 22:12 發表

前面用802-40後面用802-1,兩塊吾同嘅膠都係一舊水,抵玩。今日同個仔試過手感吾錯
這樣配合比較容易控制,兩塊膠性能接近,我說困難是指:一面長膠,一面生膠/正膠,加上倒板。

估吾到802-1橫打對方反手佢會食上旋出界,無倒過板,都幾順手.

mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

引用:
原帖由 逍遙子 於 2012-8-26 22:23 發表

最好不好,因為粒仔見高波就拍落去,好快的
thx

引用:
原帖由 tommypoon 於 2012-8-25 15:55 發表
一面生膠一面長膠,還要間中倒板,兩面轉來轉去,我一對這種對手,第一時間投降!
我遇过的,最难打的东邪黄建疆就是这种打法,很难对付.
洪华山

我好耐之前遇過位小妹妹打橫板兩面正貼,d打法快得要狠。

其實現在已經多左小朋友打兩面粒粒(長/正/生), 男女皆有, 都是乙頭佼佼者, 更有些進入了港青, 可見兩面粒還大有前途

再加上一兩年後轉打無縫波, 對粒粒極為有利

試練下粒粒, 唔會有損失

引用:
原帖由 阿舜 於 2012-8-27 15:23 發表
其實現在已經多左小朋友打兩面粒粒(長/正/生), 男女皆有, 都是乙頭佼佼者, 更有些進入了港青, 可見兩面粒還大有前途

再加上一兩年後轉打無縫波, 對粒粒極為有利

試練下粒粒, 唔會有損失
但好似話每個波要成四五十蚊一個,有排都搞吾掂。
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

今日再用兩面粒仔同波友打波,感到兩面粒仔在發球方面是個弱項,對手會知道你開波吾會太轉
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

引用:
原帖由 逍遙子 於 2012-8-26 09:02 發表

轉數,因為快怕轉,你要在拉弧圈的轉數要加強,台內的多用
檸拉,因為粒仔開波不轉的。仲有,不要打近台。
師兄,粒仔發球是轉到你不相信,干萬不要小看它們發球!
粒仔打下旋更是一絕!近臺快攻是天下無雙!

引用:
原帖由 ta40gt 於 2012-8-29 03:29 發表

師兄借問你用邊塊正膠呢?正手定反手呢?
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

引用:
原帖由 ta40gt 於 2012-8-29 03:29 發表

我知道粒仔的能力去到邊,因為我自已是粒仔,除非你的手腕夠強
or你是專業球手,否則粒仔轉數強極有限,說真要做到打下旋命中率
好高好難的,因為每個對手發球的轉數不一樣,所以我不斷的練習,加上粒仔
對下旋可以拉,可以冲一板,看劉國樑你就知道

引用:
原帖由 逍遙子 於 2012-8-30 20:43 發表

我知道粒仔的能力去到邊,因為我自已是粒仔,除非你的手腕夠強
or你是專業球手,否則粒仔轉數強極有限,說真要做到打下旋命中率
好高好難的,因為每個對手發球的轉數不一樣,所以我不斷的練習,加上粒仔
對下 ...
所以我最近續漸將粒仔放在反手了!
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

引用:
原帖由 SIUWW 於 2012-8-31 00:39 發表

所以我最近續漸將粒仔放在反手了!
師兄你真多花款!

粒仔挡波超快到枱))))),

陳李張王何吳劉甘余, 曾于歐周伍郭藍呂魯邱畢許雷陸林白蔡黎田

正膠反膠兩面都用下,方便正手拉波
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

35 12
發新話題
最近訪問的版塊