39 12
發新話題

[綜合技術] 點解我拉D波拉極都無轉

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

點解我拉D波拉極都無轉

點解我拉D波拉極都無轉 係完全無轉 但係就超快 對D反應快既人好輕鬆接到
就算人地拉個波有轉 我都係拉到無轉 y? 我都係跟D教學片學 我用橫板 兩面t05

應該是撞得太多,磨多D

完全無轉好難@@ 你咪見到個波GE牌子 飄過去@@
主板:流星直拍  流星套膠(隨木附送)
副板:盾牌直拍  盾牌套膠(隨木附送)
練習板:雙魚直拍  雙魚套膠(隨木附送)

但係一用狂3 就兩個人 唔通我要用中國膠

I think he mean have no people "eat west"

回復 3# 的帖子

唔係

引用:
原帖由 alexeiwong 於 2012-9-8 21:23 發表
但係一用狂3 就兩個人 唔通我要用中國膠
wt different?

人地就算唔拉 點一點就回球

回復 7# 的帖子

個波轉得好緊要

引用:
原帖由 alexeiwong 於 2012-9-8 21:26 發表
個波轉得好緊要
maybe used hand bowl

回復 10# 的帖子

只用手碗力定點

吃着球才發力加速磨擦

你都好丫, 起馬拉到快丫. 我最多拉到高吊.......同滴滴仔都無乜分別..........
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 12# 的帖子

點樣做 我用t05 太彈會唔會唔得

回復 13# 的帖子

最死 我個波咁快人地一掂就快到整死我

引用:
原帖由 alexeiwong 於 2012-9-8 21:39 發表
最死 我個波咁快人地一掂就快到整死我
我講下我拉高吊的心得丫(不一定對的, 我都係新手丫)

拉(高吊)的時候, 係個乒乓波由高點落番去同檯面水平, 所以不可以太近檯, 要離張檯有一定距離.

板型方面不要向天(如同地面成45度, 會變左好似拍個乒乓球上檯, 雖然都到檯, 會變左無轉), 個板面同地面成100度到130度左右(90度直洒都唔好, 因為會變下變下變左拍個波), 鈄下方ready向鈄上方拉(上多前少), 當然也要留意由重心腳壓低加力開始.

而成唔成功拉到有時可以聽聲音, 如果係拉高吊拉到好轉, 就聽唔到"啪"一聲的撞板聲, 而拉得唔好變左拍個乒乓球上檯無乜轉, 就會聽到"啪"一聲的撞板聲~~~

一般最常用在對出檯下旋.

上面就係我練習的心得, 你可以研究下~~~
< -- 新手中的低手

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-9-8 22:00 發表

我講下我拉高吊的心得丫(不一定對的, 我都係新手丫)

拉(高吊)的時候, 係個乒乓波由高點落番去同檯面水平, 所以不可以太近檯, 要離張檯有一定距離.

板型方面不要向天(如同地面成45度, 會變左好似拍個乒乓球 ...
拉到好轉好似會咩都聽唔到

我唔係啪一聲 係撘一聲

引用:
原帖由 y539069849 於 2012-9-8 22:06 發表

拉到好轉好似會咩都聽唔到
如果係拉高吊拉到好轉, 就聽到"啪"一聲的撞板聲  <---無錯啊, 我都係聽唔到啊~~~

總之就係拉膠皮, 唔到板, 無聲囉~~~

< -- 新手中的低手

高吊我好少咁做

39 12
發新話題
最近訪問的版塊