31 12
發新話題

[砌版討論] 係板, 膠還是拉波技術問題?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

係板, 膠還是拉波技術問題?

各位好:

問題1:

尋晚用左以下兩塊板來拉波, 覺得日直板正手好拉而且吃得住波 (請抗日朋友勿插, 純技術器材探討),  係板, 膠抑或小弟技術問題?
1. 日直板 (Butterfly 閃光單檜), 正手膠:紅雙喜天極2膠, 反手膠:用左半塊729 Lightning橫打.
2. 中直板 (銀河 w6 橫打王),  正手膠:紅雙喜天極3 neo膠, 反手膠:用729 focus 3橫打.

問題2:
用以上日直板可比賽嗎?  如果唔得, 可否介紹塊直板橫打板同膠配撘? (拉波時吃得住波, 感覺軟且要有單檜底勁, 最好打波時有單檜靚聲).  板最好冇過85g.   試左同事塊Stiga Rosewood XO 同 Omega 4, 完工控唔住波, 感覺拉波太硬.

感謝!

Nittaku Septear, 7 layer 檜....$4xx only

7檜用天2, 是大力士之選
<-->
.

多謝2位師兄意見.  係唔係要出來打多的街波, 睇下人地點用板膠, 成日覺得去砌板, 俾左錢先可以試, 唔適合已經太遲.

引用:
原帖由 johnli 於 2012-9-27 10:33 發表
多謝2位師兄意見.  係唔係要出來打多的街波, 睇下人地點用板膠, 成日覺得去砌板, 俾左錢先可以試, 唔適合已經太遲.
石枱拍波 那些街波用正膠好過
<-->
.

引用:
原帖由 johnli 於 2012-9-27 10:33 發表
多d出來打, 問d波友借來打幾板試下, 感覺合適先買, 就唔會太浪費丫~~~
不過如果你係嚴重燒板愛好者的話, 板就好似郵票, 買來收藏, 敢又無乜所謂~~

重有一點, 我地出來打, 唔係叫街波...我地好有系統, 好專業, keep住個個禮拜book場打, 而唔係打街場石檯的!!

本帖最近評分記錄
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-9-27 09:45 發表
Nittaku Septear, 7 layer 檜....$4xx only
多謝推介, 拉波時吃得住波嗎?  底勁如何?

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-9-27 10:40 發表

多d出來打, 問d波友借來打幾板試下, 感覺合適先買, 就唔會太浪費丫~~~
不過如果你係嚴重燒板愛好者的話, 板就好似郵票, 買來收藏, 敢又無乜所謂~~

重有一點, 我地出來打, 唔係叫街波...我地好 ...
明白晒. 讀得書少, 用錯詞, 請見諒 !

引用:
原帖由 johnli 於 2012-9-27 10:58 發表

多謝推介, 拉波時吃得住波嗎?  底勁如何?
搶答, 檜是軟彈, 咬住球"UN"出去, 但檜七夾力薄, 再用中國膠天2<天2較天3更屬拉波膠>, 波不去的....... 不是檜夾要有少少碳尚可, 就是檜夾配德國膠才可以
<-->
.

回復 7# 的帖子

非常咬波!  底勁還可以!
與 XO 比較, 弧線短一点!   但中遠枱要打出長弧線要花点力!!  中近枱較合

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2012-9-27 11:15 發表

搶答, 檜是軟彈, 咬住球"UN"出去, 但檜七夾力薄, 再用中國膠天2, 波不去的....... 不是檜夾要有少少碳尚可, 就是檜夾配德國膠才可以
版主真係講得到point, 其實係唔係日直單檜唔可以貼兩面膠?  Butterfly SENKOH-90 閃光 90 直板 可以嗎?

明白, 多謝Ken師兄意見.

好多時防人拉波要退到中台. Butterfly Senkoh 90 或Butterfly Senkoh Max 會好的嗎?

引用:
原帖由 johnli 於 2012-9-27 11:47 發表

版主真係講得到point, 其實係唔係日直單檜唔可以貼兩面膠?  Butterfly SENKOH-90 閃光 90 直板 可以嗎?
Haha...That's why I use Donic S1 & S2

回復 12# 的帖子

呢兩塊未打過,所以比唔到意見!

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-9-27 12:11 發表
呢兩塊未打過,所以比唔到意見!
Ken兄, 想問下:
1. nittaku septear 擋拉波時震唔震?  
2. Donic S1, S2 全名係物?

引用:
原帖由 johnli 於 2012-9-27 12:35 發表

Ken兄, 想問下:
1. nittaku septear 擋拉波時震唔震?  
2. Donic S1, S2 全名係物?
My Septear is 76g only
1. 震唔震, ok la, acceptable
2. Donic Acuda S1

多謝ken兄, 去左灣仔新xx睇過, 都幾鍾意, 要成HK$600. 係旺角陞x先有HK$4xx?

回復 17# 的帖子

陞威專業乒乓球器材
華星乒乓球訓練及器材中心

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-9-27 14:14 發表
陞威專業乒乓球器材
華星乒乓球訓練及器材中心

唔該晒, KEN師兄, 好想同你打返埸, 睇下你塊板既威力.

引用:
原帖由 johnli 於 2012-9-27 20:58 發表

唔該晒, KEN師兄, 好想同你打返埸, 睇下你塊板既威力.
一定有機會^^

31 12
發新話題
最近訪問的版塊