31 12
發新話題

[砌版討論] 係板, 膠還是拉波技術問題?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
引用:
原帖由 johnli 於 2012-9-27 11:47 發表

版主真係講得到point, 其實係唔係日直單檜唔可以貼兩面膠?  Butterfly SENKOH-90 閃光 90 直板 可以嗎?
日直不要配中國膠, 球是很咬, 但球陷了入去, 出來的球只有轉, 沒有沖力, 所以只能配日套或德套, 才會發揮出日直的底勁!

閃光本身板底不暴, 初用是可以的, 但當熟習了日直的性能後, 宜轉用其他 MODEL 的檜木, 如 DARKER, BUTTERFLY 金擇洙, CYPRESS MAX 或 GMAX 之類...

由於日直單檜板底較厚(9-10 MM), 只宜貼一面膠, 否則會影响擺速; 若一定要貼兩面膠, 則應轉用薄些的夾檜, 記得曾有一些可用兩面的夾檜(但已忘記了牌子了)!

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-9-27 09:45 發表
Nittaku Septear, 7 layer 檜....$4xx only
4××元我都想買到
主板   :stiga sense7.6                      nittaku : Septear
正手   :dhs                                        joola tango extrem
反手   :donic acuda s1turbo             butterfiy sriver fx

尋晚用(日直 Butterfly + 天2) 同新波友打.  差 唔多全部輸晒.  成日到處跑來拉波, 但係俾波友好易擋返來.   人地拉波好多時又壓唔住出界.  係 唔 係 要 用 Donic 膠 (Butterfly Tenergy is too expensive for me).  請問 Acuda S1, S2, Baracuda or Coppa 同 天2 較似 但 底 勁 較 好?  抑或轉底板, Nittaku Septear會否太輕?

Thanks a lot for your advice in advance.

引用:
原帖由 johnli 於 2012-9-29 17:42 發表
尋晚用(日直 Butterfly + 天2) 同新波友打.  差 唔多全部輸晒.  成日到處跑來拉波, 但係俾波友好易擋返來.   人地拉波好多時又壓唔住出界.  係 唔 係 要 用 Donic 膠 (Butterfly Tenergy is too expensive for me).  ...
輸洒唔緊要架!!!!有時我狀態唔好, 打8場比人數足8場~~~最緊要係玩得開心或者比對手玩得開心~~~  

板個問題係用中國膠的話, 你借唔到你快日直個特點!! 本來打檜木日直就係想個波沖入快檜木, 借檜木的彈性做成好可怕的速度. 但中國膠面係粘性, 令到慢左(真係慢左好多).
而且你打橫打日直, 兩面中國膠真係太重.....

如果你下次來我手上有快Nittaku 超特選A + Vega Euro, 借你打一晚比你感覺下個分別丫~~~

板不要買住, 真係合適先la~~~
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

其實壓唔住個波未必係交的問題!
快壓一定要大膽,大力推出去先得,一收力反而會出界!

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-9-29 22:07 發表
其實壓唔住個波未必係交的問題!
快壓一定要大膽,大力推出去先得,一收力反而會出界!
原來係咁樣, 明白晒, 下次大力快帶!  多謝指點.

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-9-29 18:20 發表

輸洒唔緊要架!!!!有時我狀態唔好, 打8場比人數足8場~~~最緊要係玩得開心或者比對手玩得開心~~~  

板個問題係用中國膠的話, 你借唔到你快日直個特點!! 本來打檜木日直就係想個波沖入快檜木, 借檜木的彈 ...
多謝指點, 原來檜木係咁用. 你實在太好人啦.  希望你下次可以指點下我.  我唔會買板住,  希望可以試下你快Nittaku, 感激, .

其實我唔介意輸, 正如你所講, 其實只要打得痛快, 希望技術(特別係反手橫打, 抽擊)可以慢慢改善. 尋晚好痛快, 唔晒好似有時係公司要就住打.  個個對手都好有風格.  如果唔係驚阻住丁廁所阿叔收工, 真係想打到夠鍾先走.

引用:
原帖由 songyip 於 2012-9-28 02:13 發表

日直不要配中國膠, 球是很咬, 但球陷了入去, 出來的球只有轉, 沒有沖力, 所以只能配日套或德套, 才會發揮出日直的底勁!

閃光本身板底不暴, 初用是可以的, 但當熟習了日直的性能後, 宜轉用其他 MODEL 的檜木,  ...
多謝晒, check過的板, 係好正亦好貴.  如果有機會試檜木七夾Nittaku Septear就好了.

回復 29# 的帖子

有机會我比你試下

引用:
原帖由 kenken168 於 2012-9-30 11:15 發表
有机會我比你試下
多謝晒先.

31 12
發新話題
最近訪問的版塊