23 12
發新話題

[長膠] 如何對付用生膠的對手

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:31 分類 本主題被作者加入到個人文集中

如何對付用生膠的對手

指教如何對付用生膠的對手 help!!!

唔打咪唔書

佢用生膠, 你一定要熟膠

我當佢反貼禁打
thank god I found you,all my wish and dream some how become reality

如果人地係橫板得一面係生膠的話,, 就全部打佢正手/反手(反貼)果邊囉

回復 3# 的帖子

你的意見真好

回復 4# 的帖子

回復 6# 的帖子

佢正手反貼,起親都差唔多隻隻中

煮熟塊膠去xDD
btw...點都唔會兩邊生膠既,諗到未?

用硬膠係咁沖佢, 沖到佢為止
硬度一定至少45度, 軟D都唔得

引用:
原帖由 sunny1995911 於 2012-10-7 19:01 發表
如果人地係橫板得一面係生膠的話,, 就全部打佢正手/反手(反貼)果邊囉
你的大前題只可以想是自己會習慣一點, 但不要以為用生膠的那反貼一面會用得不好
<-->
.

引用:
原帖由 bensonwl1688 於 2012-10-7 19:20 發表
佢正手反貼,起親都差唔多隻隻中
Agreed.

Any menthods?

用甚麼型號生膠?每款都有差別,主要分速度型和怪異型(邪邪地)?

打法,橫板正反反生?特點?偏反手定偏正手(生膠只是輔助)?你自己甚麼打法?

甚麼情況下難打?怕生膠彈擊連續壓住?回球邪邪地飄飄地對不上点?

要知道實戰情況才能分析。如果生膠那位是正反反生,絕招是調右壓左,從正手位突破,再回反手,生膠就找不到理想擊球点。

引用:
原帖由 bensonwl1688 於 7/10/2012 16:28 發表
指教如何對付用生膠的對手 help!!!
打生膠的人大部分打反手, 最勁嗰招係反手彈板。
你要問自己幾個問題,你可以領悟到答案:
1 自己懂不懂削球,如果懂,你一定要削有轉冇轉球,生膠最驚變化旋轉球。
2 自己識唔識打長膠,見你用長膠,佢唔會胡亂起板打你,佢驚你打得穩,球球到枱,旋轉反來反去。見弱打弱,見強避強。
3 這論壇高手臨立,大把人識講。

黃Sir
乒乓金句:   講就天下無敵    唔花時間    做就有心無力
                   Behind achievement, there must be at least a training partner.
                   Games may make you happy but practice may help you improve.

引用:
原帖由 反膠王子 於 2014-7-3 13:59 發表
反手彈打今時今日難有作为
非也,每項技術都有其特點, 所謂橋唔怕舊, 至緊要受

難有作為 是以人為本 可以是沒有人教  也可以這種技術沒有人練 從沒有人說這技術已被淘汰。
黃Sir
乒乓金句:   講就天下無敵    唔花時間    做就有心無力
                   Behind achievement, there must be at least a training partner.
                   Games may make you happy but practice may help you improve.

有冇人聽過粒仔怕反貼

回復 15# 的帖子

下次試下先!

生膠長膠 稱兄道弟
有乜理由 識打長膠 唔識打生膠
黃Sir

23 12
發新話題