發新話題

[砌版討論] 請師兄比些意見!(直板+正反膠之佩搭)

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
OC + Omega 4  or 馬林碳(硬) + Baracuda

引用:
原帖由 迷幻 於 2012-12-28 15:35 發表

Yes !
諗住打得惦先再轉
呢個理論我唔認用!
如果因為平,用D唔好打的橫打交去學橫打,你會好快失去興趣。  我認為買塊兩佰幾的donic 如s2, m2, coppa x1 turbo 去試去練比較合適(呢幾塊都比較易控同易上枱)

引用:
原帖由 kinson23 於 2012-12-27 20:55 發表

Rutis會比yca更好力。
橫打,控制yeo好d
Rutis 直板我打過,好打!但板柄幼,橫打好易鬆手!

回復 23# 的帖子

呢個佩搭真係幾重!橫打有D辛苦,所以baracuda 可以打2.0,輕D,定D。
狂三我覺得39度。
YEO 86-88 g

回復 25# 的帖子

用Baracuda 2.0應該唔過180g
YEO 一定唔可以輕,因為會冇力

引用:
原帖由 ttprice 於 2013-1-3 17:54 發表

見你簽名我推斷你係打橫板的...
yeo重量高的確有更好的性能'
不過對手腕負荷大
一般不建議挑選太重的...雖然我自己打開咁重
不過聽很多球友講..輕yeo亦不錯

樓主話自己打法係抽,拉,彈...."彈"尼一點ye ...
小弟改用横板3個月。直板時代用過YEO,小鳥,Rutis,Septear同Donic blackpower。
不過小弟横打技術不及推擋好。只是覺得五夾的YEO太輕的話會失去其個性

引用:
原帖由 滴滴仔 於 2013-1-4 12:23 發表

rutis 反手如果單純推擋,略為空洞,可能我反手配2.0,但要配合發力落點就清晰,咁其實我都唔知自己係咪應該反手配max會合適d??還望師兄指點(打過兩3次既新手上)
R7 max, 2.0, soft 我都係有打緊。 soft 輕同透,易上枱但唔爆。 Max 著重打出旋轉,一發就不可收拾。 2.0 控制同穩定性強
d,冇咁易飛!
Rutis 薄板同3木2碳,所以底勁差D(你所謂的空洞)。反手用 max 對正手撃球力量有幫助。 相對地正手膠重D的話,反手就會實在D。

回復 37# 的帖子

師兄,我知道M1重,那麼請問M2 重嗎?與R7比那塊重呢?

引用:
原帖由 sev3n 於 2013-1-4 15:04 發表
同埋,仲有,如果你發力好,狂飆三最好配40~41度,因為你發力夠的話,要打透塊板吾難,硬度較高既狂飆三發力爆出去個波會比較穩同沖
而且 塊yeo木盡量買塊比較重既,大約87~91克左右,因為比較重既板一般打出黎既波都會比較 ...
同意重板配硬膠

發新話題
最近訪問的版塊