發新話題

[球板討論] 初試紅鳥羽

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

初試紅鳥羽

打了兩天後,確定了買這塊板是沒有買錯
因為我打波日子短,技術就一定很差 一直都是被動形,我一直借用朋友的小烏打了幾天,發覺手感很好,球速又快,又好拉,當初想買一把玩下.
後來PM KENKEN168兄,問他紅烏羽的問題,就決定下手

先說一下紅烏羽,外觀用一個字去形容,就係一個<<形>>字!乒乓球拍本來就是運動產品,但NITTAKU生產的球拍好像一點運動的味道也沒有 我現在開始明白,大家一直說
NITTAKU是一種藝術,紅鳥羽我用不上第二個字好形容
我用紅鳥同小烏比較
紅鳥羽正手VEGA CHINA 反手S2    小鳥正手BARACUDA  反手S2  
正手攻球同拉球兩者球速差不多,紅鳥多了一種手振感,手感好左,紅鳥明顯多了板身的支撐力,去到中遠枱比小鳥有力D,只係一D
本身打開小鳥都知道小鳥拉波好正,但這兩天用紅鳥拉波仲正,旋轉可能因為VEGA CHINA的問題,真係好轉,拉加轉,拉前衝都正,今天朋友說我拉的波難接了,但我自己睇我拉條路線好似差唔多

反手大致相差不大,多了的就是手振感,擰波好似容易左.

總結:紅鳥羽對我這技術差勁的人來說,算是一塊全面的球拍,到枱率很高,容錯性很大,手感也很好.
文章如果寫得不好請見諒
本帖最近評分記錄

有一點沒進化的地方就是fl的手柄,一樣不好揸,所以我買了st

引用:
原帖由 Tat^_^ 於 2013-3-31 14:09 發表
紅鳥羽
如果正手用M1,反手BARACUDA會點?
因為小弟打開外國膠......,有冇師兄試過同埋紅鳥羽係唔係配中國膠好D?
我昨日換左s1,孤線太低,成日落網,所以換返白金v上去

引用:
原帖由 Tat^_^ 於 2013-3-31 14:49 發表

S1膠面問題,同埋海綿太軟,唔知Donic M1會唔會好D
我今晚試下換m1上去,聽日打下睇下點先!

引用:
原帖由 Baukaw 於 2013-3-31 14:36 發表
用紅鳥的各位,有否和stiga rosewood v 比較過,誰轉或好控呢? thx
兩塊唔同性格,手感都唔同,我用過rosewood5是直板,玫瑰5爆炸力比紅鳥好d,紅鳥應該比玫瑰5轉,但現在不能作準,因為好耐冇打玫瑰5

引用:
原帖由 Tat^_^ 於 2013-3-31 15:13 發表

THANK YOU
好彩都仲有幾塊舊膠,試完m1,下次試o4p

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-3-31 17:50 發表
紅毛鳥冇咁爆,打落點多!
Rosewood 5 我都打過,脫板比較快,同彈D
kenken兄,你之前打開o4p感覺如何?

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-3-31 18:14 發表
小烈  如果你上M1,包你即刻C塊番出來.
上左m1了,不過我都覺得唔好打的,因為家中四支木板都上過m1,全部都唔好打,聽日試埋e支

其實打開小鳥的組合,用上紅鳥去一樣ok..等試完m1,最換o4,就試新野

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-3-31 22:21 發表

都係同一答案LA!
但我覺得05一定好打 但價錢
m1放在木板,手感真係好怪,要下下大板大板先發揮到

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-3-31 22:14 發表

不會, Rasant面膠韌, 所以正手無問題!!
想問rasant係咪旋轉90度果d?

紅毛係純木,m1暫時睇落都係放在炭板比較好,放係硬7層木板都打得下

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-3-31 23:13 發表

不是, 係Hexer HD後又一力作!!
講到力作,有機會就一定試下,不過我塊白金同o4都幾新下,要遲下先換

其實M1放在木板都試過有一次驚喜,就是放在勁極7,真係古唔到這組合都幾好打,不過這組合當然唔係最好.

所以到現在M1我沒放棄過放在木板的可能性

試左m1,c返出黎。
手感明顯差左,好難控,我d新手黎講搞佢唔掂

引用:
原帖由 eddieho 於 2013-4-1 11:05 發表

我玫瑰5貼了M1,M2 ,都好怏C出來呀!
今日見到有個人用w5,上s1,問佢都話好打,睇佢同人打都冇咩問題。

打算上什麼組合?w5是一反一長嗎?

今天我用o4p,感覺好好呀,球速快左,孤線長左。

開波只係覺得開遠左,之後上手後都ok
覺得攻擊力o4明顯強左,控制方面就白金v好小小。

發新話題