52 123
發新話題

這招沒練好,水平永難高

引用:
原帖由 乒乓小王子 於 2013-10-12 15:25 發表

我都有心得,學識左,天下無敵
這招練得好,球賽永難輸

打球的你也知,乒乓球招式五花八門,易學難精。特別是業餘的,半路出家,起步時意識和動作都不純正,打多了自自然地固化了一 ...

理性使用重心轉移。

我水平低,唔多明。
主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

用得招式呢個TERM 實力都唔方高得去邊

招式?技術?元素﹗

個人認為,重心轉移很重要,但這不是甚麼招式技術,而是很多技術的元素。

正手攻球、正手拉高吊、正手拉前沖、反手拉球......等等是技術,它們需要不同的元素,如發力方向、擊球時間等等,重心轉移是一個重要的元素,球的質量高低取決於各項元素的好壞。

所以,重心轉移是很重要的,但它不是招式(技術),而是招式(技術)所需的元素。

這只是我的理解,未必正確。本人水平極低,如所言有何不對,請各位網友高抬貴手,勿叫本人拍條片示範,本人水平低劣,但尚有自知之明,未敢示範,以免貽笑江湖﹗
本帖最近評分記錄
  • kei +10 多謝分享 2013-10-13 23:50

招式?技術?元素﹗(2)

略為上文打個比喻:

對方正手沖你正手位,你可選擇眾多不同的技術 (樓主的字眼是招式) 去回球,例如反沖、快帶等等。

在以上的例子中,球手可以選擇反沖、快帶等技術 (招式) 去回球 (當然還有很多其他技術可選擇),這些技術包含很多元素,其中一項重要元素是重心轉移。但我想,絕不會當重心轉移是一個技術 (招式) 去擊球吧﹗如果有人問你,對方沖你你如何應付,難道你會答:我用重心轉移呢一招.....

如果有人咁答我,我會覺得.....唔知點講....

引用:
原帖由 tkh 於 2013-10-13 23:06 發表
個人認為,重心轉移很重要,但這不是甚麼招式技術,而是很多技術的元素。

正手攻球、正手拉高吊、正手拉前沖、反手拉球......等等是技術,它們需要不同的元素,如發力方向、擊球時間等等,重心轉移是一個重要的元 ...
有道理,多謝分享。

其實簡單D講,做好重心交換,就係唔好企定定,成碌木咁企係度打波,又或者係步法差,反應慢,攪到成日失重心.

多謝分享

http://hkttf.com/viewthread.php?tid=8836&extra=page%3D3
溫故知新

樓主如果真系有料就唔該拍片 不應為了提高人氣而發佈費貼
呢種紙上談兵人人都識 對唔住 我應該佩服你夠膽擺自己靚仔樣出黎 幫我J左好多次

引用:
原帖由 Dikkuk 於 2013-10-16 19:32 發表
樓主如果真系有料就唔該拍片 不應為了提高人氣而發佈費貼
呢種紙上談兵人人都識 對唔住 我應該佩服你夠膽擺自己靚仔樣出黎 幫我J左好多次
不過你都要學下咩叫尊重先

我喜歡自拍

自從前二個月轉了橫板,我已拍了很多自已練球的動作,我都要看看我轉橫板會不會變形.

52 123
發新話題
最近訪問的版塊