發新話題

[砌版討論] 5夾純木板正反手用物野反貼膠最好?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動
引用:
原帖由 johnli 於 2013-11-27 11:39 發表

紅眼兄, 謝謝你既見議.  Vega Euro太軟, 個波好似好慢.
我自己的睇法係, 海綿越軟的膠個乒乓波越容易撞到板底, 而速度可以超快(你唔信就用白板打個乒乓波丫 ), 對於一D沖丫扣丫, 大大力打落去的技術越好用!
但相對GA, 有利就有弊 對於一D要求磨擦去的技巧, 由於乒乓波太易到底, 就比快板彈番出來, 就會感覺旋轉上差一D!!

我試過比一個波友用日直+Vega Euro的超強勁抽擊打中隻手(格住件衫架), 魚黑左成個星期......
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 kenken168 於 2013-11-27 13:58 發表
這個還要佩合底板,日直或Taksim可以。 但YEO 就未必有呢個效果
或者la, 世事係無絕對ga~~~
引用:
原帖由 johnli 於 2013-11-27 14:01 發表

alan兄, Vega Euro (656反手膠)冇錯係好易感覺到板, 可能橫打姿勢問題, 總係覺反手出盡力拉都同正手Rasant拉既波係球速上慢好多.   我大約估到係邊個用日直+vega Euro打傷你.  應該我同佢都交過手, 佢正手真係好 ...
橫打時, 板頭向外(向橫, 不要向地), 收緊手腕, 鎖實不變, 提高一點手肘, 做一個好似"烤"門的動作(向前多, 向上小), 睇下有無分別
拿, 我用橫板架, 直板橫打呢家野我唔識架, 有錯唔好插我丫~~~

< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

發新話題
最近訪問的版塊