發新話題

[是非] 懷疑大專打假波事件

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
一個人出帖話人地打假波係好大既指责,如果無證據就指責他人就好易被人誤會
亦有可能被人反吿
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

引用:
原帖由 君子好波 於 2014-1-27 20:53 發表
樓主改帖子標題為 懷疑本港某大學球員打假波可能合理一點
不過請問又如何證明樓主講大話呢?
多謝提供意見, 我會幫手改標題
我係懷疑樓主同玫瑰木係同一個人或者共同目的既一群人. 因為玫瑰木講大話話城大故意輸3個0:3, 直落輸0:9, 而且樓主亦將一個已經畢業既人拉埋一齊來講, 令我對樓主講既野有所保留.

另外, 睇返對賽既雙方排名同成績, 賽果其實好正常, 如果無影片參考, 樓主所講既野只能看到人身攻擊而不能說出事實, 已經違反版規, 所以我先希望有人能提供影片參考

改左標題會好一點, 始終未有真憑實據
而事實是怎樣便由雪亮眼睛的網友去評審

睇完咁多位師兄講野,小弟都想發表一下意見,其實樓主話港大打假波,就一定要有一個前設:只要港大呢間學校一對上專教院,專教院一定要慘敗(不論陣容)。我又想問,樓主憑乜野去證實呢件事係一定發生同成立先?我已經唔係想為城大同港大講任何野,我只係覺得以我所知專教院的主力係香港乒壇雖然名氣不及港隊或港青,但都有一定ge技術保證同地位,樓主不負責任的留言絕對對佢地係一種侮辱,難道一句對面係港隊或者對面係名將,佢地ge努力同技術就完全不值一提?一但贏左就係造假?贏就是贏,輸就是輸,點解專教院的出線就要直接放在打假波之上?咁全香港應該全部人都唔駛同港隊或者港青打比賽,因為樓主話ge,唔駛打架啦,結果一定係咁。加上樓上的師兄們已經將論點指出。總括而言,樓主的言論以偏概全,根本無的放矢,完全不懂何謂尊重,樓主未潛水就上水回應下。

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-1-27 21:01 發表

多謝提供意見, 我會幫手改標題
我係懷疑樓主同玫瑰木係同一個人或者共同目的既一群人. 因為玫瑰木講大話話城大故意輸3個0:3, 直落輸0:9, 而且樓主亦將一個已經畢業既人拉埋一齊來講, 令我對樓主講既野有所保留.
原來樓主寫錯左人名,剛看番上文下理寫錯我相信只是無心之失
重點不是他, 不過概然寫錯我覺得樓主有責任上來修正

引用:
原帖由 君子好波 於 2014-1-27 20:51 發表
簡單說
HKU 只要輸比教育學院 City 便會OUT
因為 City 不幸輸 0:3  勝 3:1
如果 City 輸 1:3  或 2:3  或勝 3:0 便不會有這個帖子
亦無機會給 其它院校 製造機會踢出局
至於 HKU 的球員是在教練指導下故意輸波
...
咁hku不一定贏right? 如果輸2:3或1:3, 咁城大出唔到線了, 樓主又會唔會出post???
校隊有咁多人, 係唔係有時要出下其他人?? 勝負是否真的那麼重要??? 體育精神冇講過一定要出最強陣容, 反而係希望讓更多人參與運動, 透過競賽休現体育精神???

咁點解仲未有人提供港大對城大的比賽細節及城大對專教院的比賽細節???

我以為標題以城大飲恨出局會較佳, right???

引用:
原帖由 無情燒賣 於 2014-1-27 21:05 發表
睇完咁多位師兄講野,小弟都想發表一下意見,其實樓主話港大打假波,就一定要有一個前設:只要港大呢間學校一對上專教院,專教院一定要慘敗(不論陣容)。我又想問,樓主憑乜野去證實呢件事係一定發生同成立先?我已經 ...

絕對讚同, 乒乓球絕對不是以排名及名氣的高低來主觀判斷勝利, 要不我們以後都不用比賽, 也會影響日後乒壇的發展。專教院的學員及教練在非勝不可的情況下大炒三比零是否更要替專教院的學員及教練值得鼓掌??? 樓主為何不自我反省及反求諸己學習專教院的拼勁精神? 今次輸了, 咪再檢討, 下次努力過! 港大及城大過往都有互有勝負紀錄, 下一次排陣好啲及發揮好啲打一場精彩比賽供網友睇好過, right???

引用:
原帖由 jcpenny 於 2014-1-27 21:55 發表
在場的每一位觀眾相信都看到球員 (懷疑) 刻意輸波 , 如果不是事實講大一早有人上網澄清了
大家應該討論 (假如) 刻意輸波以達到走線及踢有對手是否有違體育精神
另一個值得討論是學體會或其它會有什麼方法可以防止, ...
jcpenny兄, 一日無片睇, 只單純以客觀既雙方對賽球員排名既成績, 我睇唔到係刻意輸波喎, 反而覺得賽果係正常添. 講真, 兩間學校既球員我都認識, 我識得城大球隊既人重多過港大球隊既人, 雖然可能會俾熟人罵我做乜唔幫佢地, 但我都希望可以避免太主觀來睇呢件事

既然無片睇, 客觀既排名賽果又無問題, 咁有問題既反而係出賽既球員名單, 到底係已經肯定出線後, 俾後備球員一個機會來比賽? 定係故意出弱陣來走線? 呢個真係見仁見志. 但我想講, 如果係打乒總比賽, 5個球員去晒打小組, 如果已經出硬線, 我諗最後果場都會出d未出過既球員. 不過當然呢次情況可能有少少唔同, 但到底實情係點, 都只有當事人既教練同球員知道

另外, 要防止走線既話, cgwc兄既意見唔錯, 就係學中學咁出線後重新抽籤
要防止踢走對手既話.... 我諗, 唔同既賽果都有可能會踢走唔同既對手, 無可能話要定規則唔准踢走邊一隊喎, 唔通想內定賽果? 想公平D既, 就只有分好種子隊, 但成績最後都要自己爭取.

咁明顯既舉動,港大教練擺神童打雙打,如果係決賽都係咁出,我就冇野講。
而城大教練都冇諗過有人玩野,點都應該第二出線啩,錯就錯在冇出最強組合對專教院,呢次真係一大教訓。

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-1-27 22:09 發表
咁明顯既舉動,港大教練擺神童打雙打,如果係決賽都係咁出,我就冇野講。
而城大教練都冇諗過有人玩野,點都應該第二出線啩,錯就錯在冇出最強組合對專教院,呢次真係一大教訓。
講得岩, 計細分真係玩死人, 第二出線一向都唔穩陣, 尤其輸左俾第一種子0:3, 所以之後一定要場場盡力打先得
反而港大小組已經出左線, 神童真係出唔出都無所謂, 唔出既話重好, 唔駛引人話柄

(唔好意思, 金擇魚兄, 唔小心將引用按錯左編輯, 無改到你既野)

如果神童想避開謝, 可能決賽真係會打第一雙同尾場單架
如果大專賽制有改我就唔知啦

另外如果有人有片就放上來大家參考下啦, 唔駛而家各有各講

當城大輸O:3給港大及只嬴3:1,佢地就失去自主權
凡事失去自主權就係被動,換句話講就係要靠其它人
港大教頭在己經出線的情况下給二缐球員落塲機會有何不可?
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

我唔知有無打假波,但睇到好多理倫,咩原來打比賽唔全力以付只係無違規同無體育精神咁簡單?乜咁樣做無羞辱和唔尊重對手和自己既成份咩?我又有所領唔啦! (但我仍然選擇全力打場輸波,都唔要被對手羞辱!)我企在被讓ー方思考!

引用:
原帖由 leoxiom 於 2014-1-27 22:36 發表
我唔知有無打假波,但睇到好多理倫,咩原來打比賽唔全力以付只係無違規同無體育精神咁簡單?乜咁樣做無羞辱和唔尊重對手和自己既成份咩?我又有所領唔啦! (但我仍然選擇全力打場輸波,都唔要被對手羞辱!)我企在被讓&#1254 ...
問題就係體育精神, 係指要場場都盡出主力, 定係肯定出線後可以俾後備出場?

而家無片睇, 只係睇對方對賽球員既排名同成績, 我真係睇唔到係打假波.

皇馬打盃賽對丙組出二線球員, 算唔算無體育精神?

熱火係第4節領先40分後換出占士, 算唔算無體育精神?

打乒總盃球員輪流出場打第一單, 算唔算無體育精神?

打丙團小組, 打最後一場前已知肯定出線, 所以俾第四第五球員出場, 算唔算無體育精神?

都係果句, 有片有真相, 請提供影片

問題重心應該係比賽制度,這類循環賽在任何體育賽事都會出現強隊輸弱隊的爆冷情況,2012奧運中國羽毛球隊同樣走線,足球比賽亦經常爆冷....強隊穩出線時留力,或有心走線,那是領隊比賽前的準備功夫,有時弱隊遇強隊,球員有奮鬥心亦會打起戰意。比賽規則是比賽前定,輸了肯定是準備不足。
如果一支強隊,因為不懂留力,遇上狀態不足而在打呲戰上輸波,你會同情他戰略失敗或是稱讚他有體育精神 ?
城大要證明自己有實力,目標應該是第一,不是出線。

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-1-27 22:06 發表

jcpenny兄, 一日無片睇, 只單純以客觀既雙方對賽球員排名既成績, 我睇唔到係刻意輸波喎, 反而覺得賽果係正常添. 講真, 兩間學校既球員我都認識, 我識得城大球隊既人重多過港大球隊既人, 雖然可能會俾熟人罵我做乜 ...

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-1-27 22:09 發表
所以我講過, 城大出唔到線, 教練係最大責任,因教練計算失誤及沒有多份準備。 咁城大冇出最強組合會唔會又沒有體育精神??? 定城大又不想首名出線, 故意贏三比一??? 當然我只是估計, 最好又有港大對城大及城大對專教院的細節紀錄????

(大家都明白係巳出場比賽中的球員表現計),後備球員出場ー樣要全力以赴!
我相信論壇内有好多教練!我作為ー個家長,當然希望子女從勞力鍛練後憑着勞力比賽勝出,但是從打假過程中獲勝,我會認為(贏了冠軍,抱憾ー生.)
我證清我唔知有無打假波...只是評論下,討論下個方向.....

回復 147# 的帖子

師兄,打假波同不懂留力,遇上狀態不足而在打呲戰上輸波,是ー樣嗎?
教練遣派球員上場和正在打假波又是ー樣嗎?

引用:
原帖由 leoxiom 於 2014-1-27 23:20 發表
(大家都明白係巳出場比賽中的球員表現計),後備球員出場ー樣要全力以赴!
我相信論壇内有好多教練!我作為ー個家長,當然希望子女從勞力鍛練後憑着勞力比賽勝出,但是從打假過程中獲勝,我會認為 ...
唔係好明leoxiom兄第一句既意思, 係指港大既後備球員無出到全力? 定係贊佢地出左全力? 而家無片睇, 樓主同玫瑰木因為講大話, 欺騙左我感情 , 佢地講既野太主觀同唔太可信, 唯有睇對賽成績同排名, 都唔覺有假波既問題, 有片睇就另計. 難道leoxiom兄有係現場睇? 有無片提供?
(唔好意思, 又按錯左引用/編輯)

發新話題
最近訪問的版塊