發新話題

[是非] 懷疑大專打假波事件

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

懷疑大專打假波事件

畢業重要還是某年某月某日某場賽事重要
<-->
.

有確實 証據嗎?

我當時亦在現場, 港大的確是特登輸晒三場, 直落九比零, 港大球員趙, 李, 表現十分玉酸, 其他在場人士都睇到.......大專球壇搞成咁真悲哀
本帖最近評分記錄
  • 阿舜 -40 講大話, 賽果唔係0:9 (如果係唔係講大話, 請 ... 2014-1-27 18:38

咁都不能怪人, 怪只能怪自己(我是局外人), 如城大能贏港大, 或城大能贏專教院三比零(我不知實際比數), 咁港大輸三比零有風險??

枉為大學生:影衰港大!
垃圾教練+垃圾學生=垃圾!!!!!

我講錯咗.....

呢d係國家隊精神...
係打出中國國家隊最崇高精神......

保証最後勝利的精神.....

係中國國情.....

富中國社會主義特色的奧運精神.......神經個神....!!!!!

要包容.....香港與中國接軌啦....

國民教育有成....

引用:
原帖由 tomcat 於 2014-1-27 00:19 發表
枉為大學生:影衰港大!
垃圾教練+垃圾學生=垃圾!!!!!
咁城大對專教院是……???

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-27 00:26 發表
有冇片睇?!関乎人家信譽。。。。。。。。
我都想睇番....如果大家睇見一定會恥笑該幾位球員

因資料不完整, 只知如果三隊同分就勝/勝+負; 但港大如果次名要對方首名 理大是否又有風險??始終波係㘣??? 又或者是否避中大次名???

回復 11# 的帖子

就算係為避中大都唔應該咁打,不過我冇睇到所以都唔知究竟係真定假

又真係差d,出後備打輸都好d

引用:
原帖由 CJB6 於 2014-1-26 23:41 發表
世風日下,道德淪亡﹗假球文化滲透大專乒乓球界﹗號稱香港最高學府的香港大學,乒乓球隊陣容鼎盛,成員有被喻為神童的現役港隊球員趙x熙、前港隊球員李x毅、前港青球員李x僖、甲組球員黃x聰、甲組球員李x衡及乙組球員 ...
李同學好似傷左WO師兄,
你有冇係現場睇?其實冇你講到咁誇張 雙打賽的賽果亦不意外

BTW, 甲組球員黃x聰已離開HKU, 做咩又關佢事

引用:
原帖由 artin 於 2014-1-27 00:56 發表

李同學好似傷左WO師兄,
你有冇係現場睇?其實冇你講到咁誇張 雙打賽的賽果亦不意外
公道d講句,就當李同學傷左,吾通趙和伍都受傷?港大有冇打假波走線自己心知肚明,在場人士看見該場面相信都會有與我一樣的感受,但畢竟港大沒有犯規,只係冇體育精神,就係咁犧牲了城大,可惜......

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-27 00:58 發表
C兄好似講到走線有理,體育精神次要咁喎!!!
sorry, 我是局外人, 我只是估計, 我不知實情。 不過, 我想帶出比賽的事, 乜野情況都有發生, 做教練的要有多些準備, 反而城大的教練是否負最大責任???為何會輸港大三比零? 而輸了情況, 為何不調整所有隊員心態, 務必餘下所有賽事盡數爭取最佳名次???

引用:
原帖由 dior 於 2014-1-27 00:54 發表
就算係為避中大都唔應該咁打,不過我冇睇到所以都唔知究竟係真定假
其實我真的不知道, 我只是根據suki姐提供的link估計, 實際,還是問三位教練即城大, 港大及專教院更清楚????

又或者會唔會專教院教練出色? 在不可能出線的情況下出線? 小弟都 經常mission impossible 地帶校隊出線。

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-1-27 01:34 發表

sorry, 我是局外人, 我只是估計, 我不知實情。 不過, 我想帶出比賽的事, 乜野情況都有發生, 做教練的要有多些準備, 反而城大的教練是否負最大責任???為何會輸港大三比零? 而輸了情況, 為何不調整所有隊員心態, 務必 ...
cgwc兄:

第一,你的邏輯是否有點問題?別隊打假波走線使自己不能出線,反而自己教練要負最大責任?教練已經在平時用心指導球員,而球員都為對港大積極備戰,雖然最尾敗3:0,但每場都打得很緊,勝負都是一兩分,輸都沒辦法,唯有再作檢討.....但你自己都說比賽的事乜野情況都有可能發生,為何城大輸港大三比零就不可能發生?而且要把別隊沒體育精神行為的結果,歸咎於已經盡心指導的教練?

第二,你又知道教練事後沒有調整球員心態?事件發生後城大球員的確十分憤怒,但經過教練的勉勵和隊員檢討後,他們已經收拾心情,亦會繼續盡全力打好餘下賽事,並不如你所說

請cgwc兄知悉詳情才加以評論,如有得罪,多多包涵!

引用:
原帖由 雀仔 於 2014-1-27 02:47 發表

cgwc兄:

第一,你的邏輯是否有點問題?別隊打假波走線使自己不能出線,反而自己教練要負最大責任?教練已經在平時用心指導球員,而球員都為對港大積極備戰,雖然最尾敗3:0,但每場都打得很緊,勝負都是一兩分,輸都沒辦 ...
sorry, 雀兄, 我不在現場, 我只是估計及換個角度來看而已。 別隊是否打假波, 我真的不知道。但如前文所說城大之前贏個港大, 今次城大輸三比零, 那教練肯定有一定責任, 又或者今次港大教練排陣成功, 當然波是圓的, 或下次城大贏番港大三比零, 那要看臨場教練的功力及球員的臨場發揮。
至於是否排名較高及名氣較高是否一定贏較低的球員及球隊, 歡迎大家討論。
我估計, 專教院可能係非勝不可, 港大可能有機會較大出線, 咁心態上專教院可能爆seed, 港大可輪換一些球員或試不同的陣式來應戰, 可能變咗爆大冷都不出奇(重申, 我真的不在場及不知道, 或者雀兄放哂所有片及所有有關對賽球員成績結果以作參考更佳)
那如果城大能贏三比零專教院是否更佳? 主動權在自己手, 變咗壓力在專教院上, 那專教院可能贏唔到三比零, 或就算贏咗可能要計細局甚至細分。

發新話題
最近訪問的版塊