發新話題

[是非] 懷疑大專打假波事件

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
邊個夠胆叫馬SIR孭鑊.

如大家認為不公, 可以去信乒總及大專體育聯會, 及媒體
今時今日唔會唔做野, 足球都可以拉人啦

你冇錄影好難證明佢未盡全力,
好似奧運場羽毛球, 港甲球烏龍, 全部有片有真相, 只靠講好難令公眾信服
如果有人錄影左, 咁就真相大白

係咪走線咋,如果係走線,咁唔出奇+_+

球員聽從教綀,如果要怪就怪教練
其實比赛係會有 loophole, 人會在些灰色地帶做手脚
世上無絶對,每人的做法同做化也不同
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

回復 20# 的帖子

請問你覺得邊位教練可以勁到教到個學生贏港隊?而請問你又係邊位咁勁可以覺得港大無做錯?你覺得佢地無錯嘅原因係咪你自己平時都係咁做,教學生打假波?

其實年年都有,,之前係中大專登打輸 搞到POLY 出唔到線

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-27 10:21 發表
<<香港大專體育協會>>
香港大專體育協會於一九六一年成立。是中國香港體育協會暨奧林匹克委員會成員之一。

其宗旨是透過籌辦體育比賽培養大專同學的{體育精神};並不時舉辦與體育有關之研討會及課程,提高體 ...
我現場睇見連土生土長既港隊成員都要做到咁,真係睇到眼都突,完全蔑視體育精神,以後仲點叫人支持港隊鴉......

他們參加比賽是想贏冠軍, 他們先贏了主要對手城大, 而最後贏了冠軍, 理所當然.

戰略上,港大用盡賽規把最強對手淘汰了,之後港大贏了冠軍, 從戰略上看是做對了.

從乒總排名分數上看,這大專賽是不計分,所以球員沒輸分, 輸了無所謂.

從體育精神上看, 我不是聖人, 所以不作評論

wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

回復 34# 的帖子

請問是否支持打假波呢?真係為求勝利,用咩手段都得??

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2014-1-27 11:50 發表
好明顯係走線的策略,比賽想贏冠軍,除左技術,也講戰術,更要有策略。這是符合賽制的造法,但有欠體育精神!

我認為大會應該檢討一下賽制,以避免下次再發生這情況。
認同

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 09:29 發表
請問你覺得邊位教練可以勁到教到個學生贏港隊?而請問你又係邊位咁勁可以覺得港大無做錯?你覺得佢地無錯嘅原因係咪你自己平時都係咁做,教學生打假波?
都是個句, 波是圓的, 如果單靠對手的排名及名氣高低來主觀地來判斷勝負, 那我們以後不用比賽。至於是否打假波, 我真的不知道, 最好放哂所有有關對賽成績細節及片段來分析;而假波係一個嚴重的指控, 我以為法庭未有判斷前, 以疑似的說法會較合適(重申:我真的不知道, 認識部分港大及城大的學生,只是想大家和平冷靜處理)
至於本練今年的帶隊情況, 最經典例子,小組賽與某南x會的教練和新鮮出爐於程x球館教練表現出色林教練同組,而該名南x會教練同時帶領上年學界冠軍及擁有丙組最強姚x軒的學校。第一場比賽意外地輸給丙組最強的學校2:3, 到第二場比賽幸運地贏對方甲組教練的學校三比零, 可是丙組最強的學校故意輸2:3比上年學界冠軍的學校,到第三場比賽,唔通我就走去鬧那位南x會教練打假波???我當然唔會咁做, 我只是叫學員盡贏, 靠自己不能怨人,最後負責第五分的鍾x贏2:0, 而最神奇的是該名南x會教練竟然很快就得知他戰術失敗,第三名出局, 原來如果第五分鍾x即使贏2:1,我們也會第三名出局, 即是說, 有時立心不良, 有時害人終害己,佢地故意疑似輸波,有時要承擔出局風險, 做教練要在最關鍵的時候撑球員及調整球員心理。
而所有甲組或港隊的球員都是由零分打起, 不是嗎?今年試過零分的贏三百幾分, 以往也試過零分的贏七百幾分, 三百幾分的贏差唔多一千分的球員, 當然也試過高分的輸低分的球員, 即是說, 不是排名及名氣的高低來決定勝負, 要不我們真的不用比賽, 分數只是當時性並沒有必然性。

回復 39# 的帖子

既然你吾在場就吾好偏幫港大,一係你思想有問題,一係你係打手?如果照你所講,奧運冠軍都可以輸俾一個小朋友?波係圓但吾係咁離譜!

道德標準每個人都唔同,體育精神在於佢地黎講可能一文不值。
所以,這班人以後無論佢地出現喺邊個比賽裡面,我會由尊敬同欣賞嘅
眼光,換上卑視同不屑嘅眼神就得嘞。

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 12:17 發表
既然你吾在場就吾好偏幫港大,一係你思想有問題,一係你係打手?如果照你所講,奧運冠軍都可以輸俾一個小朋友?波係圓但吾係咁離譜!
重申, 在未有所有比賽細節及片段之前, 我並沒偏幫港大及城大, 因兩間院校的人我都認識,我只是路人甲。 不如你post哂所有比賽細節及片段啦???就香港的現役的比賽,暫時未有奧運冠軍, 而小朋友如果冇在大專院校註冊, 好像不能打大專盃, right? 如改例, 請告知。 不過現在香港的小朋友水平比以前大幅提高, 故有很多小朋友贏過前甲組或前香港冠軍或港隊也不出為奇。

擺明係靠害城大,攪到城大冇杯攞。

引用:
原帖由 反衝 於 2014-1-27 12:50 發表

Cgwc,根據你logic, 有個女仔著短裙比人非禮, 係個女仔錯,所以先比人有機可乘, 唔想比人非禮, 就一早唔應該著短裙, 著得短裙就預左有機會比人非禮, 你係咪咁既意思?
真係不知所謂,that's totally unbelievabl ...
反衝兄, 本練不是刑事案專家或律師, 也不是你所指的logic, 故把口在你身上, 你怎樣說, 也不能控制, 只能看個人的道德修養。 不過如果你有更多詳細資料就非禮案事件, 我可以考慮幫你查詢或研究, 或你尋求專業的法律意見更佳。謝謝。

或者簡單啲講, 為了走線而輸波的話係戰術上的行為,你可以話佢冇體育精神但呢種係其中一種戰術(在足球同NBA場上顯而易見)但這是打假波嗎?打假波係收咗利益後特登輸波,這樣做只是走線!當然, 有片更好, 可以睇到事實是怎樣.但老實講, 只要你是強大的話洗乜走線, 實行見一個贏一個.所以只可說佢哋冇體育精神而非打假波(除非佢哋有收受利益).當然, 我都明白樓主睇到眼火爆但你都係對港大表達不滿同城大的不甘姐

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-1-27 14:01 發表
或者簡單啲講, 為了走線而輸波的話係戰術上的行為,你可以話佢冇體育精神但呢種係其中一種戰術(在足球同NBA場上顯而易見)但這是打假波嗎?打假波係收咗利益後特登輸波,這樣做只是走線!當然, 有片更好, 可以 ...
咁呢個可能只係你對打假波既定義,而且我唔同意。
如果係有利益輸送,咁直程係犯法,可以向icac 舉報Tim。

走線的而且確係常有,但唔係將行為正當化既理由。

這次事件中有港隊成員,没有體育精神,不尊重對手,真令人失望。

此外不訪回顧一下羽毛球打假ball 既新聞(注意他們没有收受別國利益輸送)
http://hk.apple.nextmedia.com/in ... t/20120802/16568218

呢句岩聽..
引用:
原帖由 tomcat 於 2014-1-27 00:19 發表
枉為大學生:影衰港大!
垃圾教練+垃圾學生=垃圾!!!!!

我講錯咗.....

呢d係國家隊精神...
係打出中國國家隊最崇高精神......

保証最後勝利的精神.....

係中國國情.....

富中國社會主義特色的奧 ...

發新話題
最近訪問的版塊