發新話題

[是非] 懷疑大專打假波事件

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 11:31 發表
請問是否支持打假波呢?真係為求勝利,用咩手段都得??
他們沒有收錢,沒有殺人放火 沒有受賄賂,沒有犯罪
我也相信球員同教練也不是大奸大惡之人
這是一個好細既比賽,不要把事件放大十萬倍來看

我覺得大家在沒有真憑實據之前不易在些灰色地帶之事把幾個非大奸大惡之人,繪畫成撒旦

今年正是世界盃,試想在小組賽最後一輪,如果兩隊波只需和波就一起出線,但在實力上沾優的一隊贏不出既話,咁又點睇???
唔通咁又話隊強隊打假波? 囯際刑警都要有真憑實據先會查有無人受賄
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

引用:
原帖由 steven0212 於 2014-1-27 14:14 發表

咁呢個可能只係你對打假波既定義,而且我唔同意。
如果係有利益輸送,咁直程係犯法,可以向icac 舉報Tim。

走線的而且確係常有,但唔係將行為正當化既理由。

這次事件中有港隊成員,没有體育精神,不 ...
不如各位網友的當日在場人士把所有有關比賽的細節及片段post 上網, 待大家理性分析???

個賽制唔比出D水平冇咁高的後備嗎?

各位記唔記得,上次亞運羽毛球比賽也有因走綫打假波,全部運動員被取消资格?末盡全力兢賽就係錯! 祗想赢就不擇手段係錯,發生在我們的大學生身上,就錯上加錯!

回復 49# 的帖子

好細嘅比賽?咁點解每間院校都要爭啲港隊番嚟?睇嚟你未打過大專,未打過就吾好扮好熟咁

趙xx 不是在港大讀法律吗?這是誠信問題,如果真的利用規則把對手打走,真是香港不幸,出了這種人。

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 14:50 發表
好細嘅比賽?咁點解每間院校都要爭啲港隊番嚟?睇嚟你未打過大專,未打過就吾好扮好熟咁
本港的大專賽我係未打過,不過在外國就有打過吓

如果大專賽係大比賽, 作者CJB6就唔洗等事隔三個之後先攞出來講.
如果大專賽係大比賽, 就一早有人會把這件事攞出來討論.
如果大專賽係大比賽, 咁賽會大可以學奧運或亞運咁取消港大既參賽資格.
wlwlwl

所以更改賽規為如出現不君子行為及遺反體育精神可取消資格,這樣便可以解決打假波或走線問題

回復 56# 的帖子

聽講呢件事前日先發生,我吾明咩隔三個月?!即係話城大學生接受呢個事實就叫細比賽?大細比賽都吾應有啲個心態去打波,吾通細比賽就吾使理?完全吾明你諗咩。。

回復 49# 的帖子

今年正是世界盃,試想在小組賽最後一輪,如果兩隊波只需和波就一起出線!!你都識講一齊出線啦,今次事件係影響到第三者呀ma...

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2014-1-27 15:08 發表

本港的大專賽我係未打過,不過在外國就有打過吓

如果大專賽係大比賽, 作者CJB6就唔洗等事隔三個之後先攞出來講.
如果大專賽係大比賽, 就一早有人會把這件事攞出來討論.
如果大專賽係大比賽, ...
比賽係本月25日打的.....

比賽的大小冇一個客觀標準,但根據你之前既意思,係咪小型比賽就可以吾理體育精神?

果陣城大自己仲打緊比賽應該冇錄,而專教院即使有錄都吾會隨便交片出來,實質證據的確好難搵,但咁係咪代表港大冇做過? 睇番而家討論左咁耐,港大受到咁嚴厲既指控,都冇港大人企出來講自己冇做過.....港大有冇做過各人其實心裏有數..

而家只希望大專會改下賽制或加例懲罰冇體育精神隊伍啦....

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 15:16 發表
聽講呢件事前日先發生,我吾明咩隔三個月?!即係話城大學生接受呢個事實就叫細比賽?大細比賽都吾應有啲個心態去打波,吾通細比賽就吾使理?完全吾明你諗咩。。
Sorry, 我睇漏眼以為大專賽係三個月前發生, 因作者沒有提及大專賽的日期,在文中只提及到"事緣十月的成龍盃乒乓球比賽"
我只想講這是一個普通的比賽,人誰無錯,
他們也不是犯法,而賽會也沒有取消他們資格, 不要把港大球隊邪惡化.
他們只是利用漏洞提早把主要對手趕出局.
wlwlwl

回復 56# 的帖子

你既大比賽我唔知係點定意啦,不過我相信大專盃,對各位大學生黎講都係一個得到重視既比賽黎

引用:
原帖由 draw爆 於 2014-1-27 15:42 發表
大專盃 ----- 嘈嘈嘈
like!!!!
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 15:28 發表
今年正是世界盃,試想在小組賽最後一輪,如果兩隊波只需和波就一起出線!!你都識講一齊出線啦,今次事件係影響到第三者呀ma...
其實好難定對錯,如果強隊打贏,咁一樣影響第三者.....
城大只可怪
1). 賽制, 双淘汰制會可以比較公平地打出冠亞季軍
2). 抽籤運, 抽到同港大同組
3). 港大為何要趕絕城大
4). 大會條文, 沒有例明或(大會/球証)沒有理行 冇體育精神 既懲罰. 但一定要有真憑實據

wlwlwl

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 15:43 發表

like!!!!

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2014-1-27 15:52 發表

其實好難定對錯,如果強隊打贏,咁一樣影響第三者.....
理大只可怪
1). 賽制, 双淘汰制會可以比較公平地打出冠亞季軍
2). 抽籤運, 抽到同港大同組
3). 港大為何要趕絕城大
4). 大會條文, 沒有例明或(大會 ...
你d咩道理黎架??而家係特登輸去做走一隊球隊呀!先生!

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 16:00 發表

你d咩道理黎架??而家係特登輸去做走一隊球隊呀!先生!
你入世未深, 所以先咁大反應.
佢地提早把對手趕出局,在賽制上無問題.
我一早講過我不是聖人,我不討論他們體育精神既問題.
wlwlwl

引用:
原帖由 玫瑰木 於 2014-1-27 15:36 發表

比賽係本月25日打的.....

比賽的大小冇一個客觀標準,但根據你之前既意思,係咪小型比賽就可以吾理體育精神?

果陣城大自己仲打緊比賽應該冇錄,而專教院即使有錄都吾會隨便交片出來,實質證據的確好難搵,但咁係 ...
咁都可以列出具體成績及結果??? 如邊個對邊個? 個排陣方式及結果???如城大輸三零的情況, 港大輸三零的情況, 專教員輸三一的情況等等? 作客觀冷靜分析???

打假波就係打假波,唔洗包裝;錯就係錯,唔洗掩飾;任何理由都係做錯了事,就要得到社會人士的責備。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

發新話題
最近訪問的版塊