發新話題

[是非] 懷疑大專打假波事件

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

回復 69# 的帖子

我仲未有咁深,你高人黎既,以你既說法葉繼歡都唔應該坐牢

其實作者用 "乒壇醜聞:港大打假波" 來做標題, 好易被港大告返轉頭
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

雀位, 言論自由還言論自由, 請勿罵人, 或即日就話題開新戶口搞大規模....................
<-->
.

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 16:14 發表
我仲未有咁深,你高人黎既,以你既說法葉繼歡都唔應該坐牢
這是你講的, 不是我講的.

葉繼歡係犯了法, 係法官審的, 理應坐監.  

而我也不是什麼人,沒權批評他們球隊的對錯
wlwlwl

警告- draw爆

身為城大學生, 在網上請小心發言
興趣: 打乒乓球, 天文攝影, , 業餘無線電/衛星通訊,

我自覺沒權批評他們球隊的對錯. 所只討論體育精神以外的觀點.

如果任何人覺得他們球隊有錯,你係有言論自由去討論, 但不要用粗口或人身攻擊.
wlwlwl

係乒乓球球壇既, 都知港大係"特登"輸啦

不過........., 用呢種方法, 今次又唔係首次, 當年中大都係為走線.......而棄權 不過呢次真係高難度, 而呢三個都輸三比零, 即係輸九比零. 當日有人錄影吧!!

真係好慶, 你可以搞大佢. 寫去生果同有線. 記住留真實姓名. 上到傳媒, 學校高層過問, 就有好戲看了

信我. 記住題目要用港大校隊違反體育精神, 打假波. 記住, 講清楚證據, 佢地既排名, 對手既排名, 有無錄影......等等.

仲有, 學校教練唔會做o架, 係要做, 就學生做. 你忍, 定唔忍, 由你地自己決定

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2014-1-27 15:36 發表

Sorry, 我睇漏眼以為大專賽係三個月前發生, 因作者沒有提及大專賽的日期,在文中只提及到"事緣十月的成龍盃乒乓球比賽"
我只想講這是一個普通的比賽,人誰無錯,
他們也不是犯法,而賽會也沒有取消他們資格, 不要把 ...
咁老實講, 十年前, 呢個真都係見仁見智既問題, 但現在....   搞大佢, 港大一定一身蟻, 件事可以慘過輸波, 睇睇倫奧羽毛球事件. 呢個係上綱上線到違返體育精神, 刻意打假波事件.

呢個題目做頭條, 報紙銷紙都多幾千, 好易比人炒作.

論壇係俾大家討論, 而唔係俾大家互罵.

討論請理性, 如果有資料有錄影歡迎放出來俾大家研究, 但不要人身攻擊(無論對人或者對學校)或者謾罵.

另外論壇唔係法庭, 點都無可能裁決誰是誰非, 所以如果覺得有人或有學校違反規則, 應該盡快主動向大會作出投訴

論壇係俾大家討論, 而唔係俾大家互罵.

討論請理性, 如果有資料有錄影歡迎放出來俾大家研究, 但不要人身攻擊(無論對人或者對學校)或者謾罵.

另外論壇唔係法庭, 點都無可能裁決誰是誰非, 所以如果覺得有人或有學校違反規則, 應該盡快主動向大會作出投訴

引用:
原帖由 lmichael 於 2014-1-27 17:10 發表

咁老實講, 十年前, 呢個真都係見仁見智既問題, 但現在....   搞大佢, 港大一定一身蟻, 件事可以慘過輸波, 睇睇倫奧羽毛球事件. 呢個係上綱上線到違返體育精神, 刻意打假波事件.

呢個題 ...
其實城大如果要擴議就應既時作出
現在兩天後才搞大佢有D馬後炮

如果係二十年前我係當事人,我就唔知會點處理
wlwlwl

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2014-1-27 17:26 發表

其實城大如果要擴議就應既時作出
現在兩天後才搞大佢有D馬後炮

如果係二十年前我係當事人,我就唔知會點處理
咁又唔係,唔向賽會投訴,唔代表唔可以向傳媒投訴. 而且只係過左兩日.呢件事, 可以唔係違規, 但可以係醜聞.其實嚴格一些講,可以變成一個政治事件.重點,港大係唔係打假波.o個班球手,呢度打開比賽既, 個個都識啦.港大輸九比零.你信唔信曼城輸九比零史篤城

即係, 如果皇馬係歐聯輸左比中央陸軍九比零 剛好令到曼聯出唔到線,輸七粒都出到,呢個咁既賽果,我想歐洲足協都要查一查, 係唔係?同埋.....皇馬都好難交代.

不過都係o個句,體育部職員唔會做架, o的學生玩唔玩大佢, 就由佢決定啦. 係就快手啦!! 不過老實講,件事真係可以搞到好大.

引用:
原帖由 steven0212 於 2014-1-27 14:14 發表

咁呢個可能只係你對打假波既定義,而且我唔同意。
如果係有利益輸送,咁直程係犯法,可以向icac 舉報Tim。

走線的而且確係常有,但唔係將行為正當化既理由。

這次事件中有港隊成員,没有體育精神,不 ...
totallt agree ching point
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

路過,其實個人認為打假波係出場球員刻意留力而輸
其實港大只係沒有出盡主力球員,派了他們的"副選"上陣,有冇留力就唔敢講,但勝率當然不會高如主力球員。但假如副選已盡力但輸波咁又算唔算係打假波呢?
還有,樓主好似強調伍同學為乙組球員,其實他的對手同是乙組球員,單論排名比伍同學更高,為何就不可以是對手把握到他有所鬆懈而連追?
至於雙打其實默契有時比個人能力更為重要,當日港大場雙打第一局都係落後數分追番嬴11:9,如果真係要輸其實大可唔追。
個人認為好像忽略了一點是其實專教院並不是真的那麼弱。
純粹路過,覺得有些球員其實是無辜有感而發而已,當然每人的觀點都不同,不喜勿插。

引用:
原帖由 速鳥 於 2014-1-27 16:13 發表
打假波就係打假波,唔洗包裝;錯就係錯,唔洗掩飾;任何理由都係做錯了事,就要得到社會人士的責備。
我都好同意,這是大是大非的問題,,不是要上晒法院定罪先叫錯,各位Ching認同吧
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

如果城大現在先至擴議就對個獎杯于事無保,如果無估錯,賽事己打完.
現在擴議就係對大會賽制和港大的行為作事後剖析
wlwlwl

引用:
原帖由 蔡頭 於 2014-1-27 17:54 發表
路過,其實個人認為打假波係出場球員刻意留力而輸
其實港大只係沒有出盡主力球員,派了他們的"副選"上陣,有冇留力就唔敢講,但勝率當然不會高如主力球員。但假如副選已盡力但輸波咁又算唔算係打假波呢?
還有,樓主好 ...
金田一探案
1.貼主你話, 你路過. 但係你又好清楚港大輸緊,再追返贏. 咁其實你係路過, 定係當日你在場
2.其實港大係三場直落都輸3:0, 即係9:0, 好似有人咁講, 定唔係呢?
3.有無港大既對手,可以發表下意見呢? 港大都要有對手先可以打到假波, 咁問佢對手, 就知港大正唔正常啦.

我真係路過 放假前無野做,係度kill緊time. 等放工.

回復 82# 的帖子

你下下都針對住城大,似乎你對人不對事,事件都係發生左兩日,兩日既事,要用20年前黎做比喻,誇張

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2014-1-27 18:00 發表
如果城大現在先至擴議就對個獎杯于事無保,如果無估錯,賽事己打完.
現在擴議就係對大會賽制和港大的行為作事後剖析
老實講, 件事搞大o左, 有無獎杯都係事小, 隨時人頭落地 邊個決定打假波? 教練定球員? 定幕後黑手? 呢件事,可以搞到好大.

發新話題
最近訪問的版塊