發新話題

[是非] 懷疑大專打假波事件

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
係乒乓球球壇既, 都知港大係"特登"輸啦

不過........., 用呢種方法, 今次又唔係首次, 當年中大都係為走線.......而棄權 不過呢次真係高難度, 而呢三個都輸三比零, 即係輸九比零. 當日有人錄影吧!!

真係好慶, 你可以搞大佢. 寫去生果同有線. 記住留真實姓名. 上到傳媒, 學校高層過問, 就有好戲看了

信我. 記住題目要用港大校隊違反體育精神, 打假波. 記住, 講清楚證據, 佢地既排名, 對手既排名, 有無錄影......等等.

仲有, 學校教練唔會做o架, 係要做, 就學生做. 你忍, 定唔忍, 由你地自己決定

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2014-1-27 15:36 發表

Sorry, 我睇漏眼以為大專賽係三個月前發生, 因作者沒有提及大專賽的日期,在文中只提及到"事緣十月的成龍盃乒乓球比賽"
我只想講這是一個普通的比賽,人誰無錯,
他們也不是犯法,而賽會也沒有取消他們資格, 不要把 ...
咁老實講, 十年前, 呢個真都係見仁見智既問題, 但現在....   搞大佢, 港大一定一身蟻, 件事可以慘過輸波, 睇睇倫奧羽毛球事件. 呢個係上綱上線到違返體育精神, 刻意打假波事件.

呢個題目做頭條, 報紙銷紙都多幾千, 好易比人炒作.

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2014-1-27 17:26 發表

其實城大如果要擴議就應既時作出
現在兩天後才搞大佢有D馬後炮

如果係二十年前我係當事人,我就唔知會點處理
咁又唔係,唔向賽會投訴,唔代表唔可以向傳媒投訴. 而且只係過左兩日.呢件事, 可以唔係違規, 但可以係醜聞.其實嚴格一些講,可以變成一個政治事件.重點,港大係唔係打假波.o個班球手,呢度打開比賽既, 個個都識啦.港大輸九比零.你信唔信曼城輸九比零史篤城

即係, 如果皇馬係歐聯輸左比中央陸軍九比零 剛好令到曼聯出唔到線,輸七粒都出到,呢個咁既賽果,我想歐洲足協都要查一查, 係唔係?同埋.....皇馬都好難交代.

不過都係o個句,體育部職員唔會做架, o的學生玩唔玩大佢, 就由佢決定啦. 係就快手啦!! 不過老實講,件事真係可以搞到好大.

引用:
原帖由 蔡頭 於 2014-1-27 17:54 發表
路過,其實個人認為打假波係出場球員刻意留力而輸
其實港大只係沒有出盡主力球員,派了他們的"副選"上陣,有冇留力就唔敢講,但勝率當然不會高如主力球員。但假如副選已盡力但輸波咁又算唔算係打假波呢?
還有,樓主好 ...
金田一探案
1.貼主你話, 你路過. 但係你又好清楚港大輸緊,再追返贏. 咁其實你係路過, 定係當日你在場
2.其實港大係三場直落都輸3:0, 即係9:0, 好似有人咁講, 定唔係呢?
3.有無港大既對手,可以發表下意見呢? 港大都要有對手先可以打到假波, 咁問佢對手, 就知港大正唔正常啦.

我真係路過 放假前無野做,係度kill緊time. 等放工.

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2014-1-27 18:00 發表
如果城大現在先至擴議就對個獎杯于事無保,如果無估錯,賽事己打完.
現在擴議就係對大會賽制和港大的行為作事後剖析
老實講, 件事搞大o左, 有無獎杯都係事小, 隨時人頭落地 邊個決定打假波? 教練定球員? 定幕後黑手? 呢件事,可以搞到好大.

引用:
原帖由 shlam6 於 2014-1-27 18:02 發表
你下下都針對住城大,似乎你對人不對事,事件都係發生左兩日,兩日既事,要用20年前黎做比喻,誇張
唔好咁傻,咁天真啦, 得一間院校同學係度咩

不過無錄像, 又真係好難告得入 有圖有真相. 我收工啦.

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-1-27 19:00 發表
本論壇所有管理員歡迎各位 理性 及 以溫和的態度討論今次事件,只要不粗口 不人生攻擊 針對事不針對人 本討論區無任歡迎。

事件雖然只發生半天 但此事已傳遍本港乒壇每一個角落,相信今晚會有更多球員及教練光顧論 ...
事件雖然只發生半天 但此事已傳遍本港乒壇每一個角落

有無咁跨張? 每一角落?

引用:
原帖由 iseeyou 於 2014-1-27 23:45 發表
教練最大責任?即係教練要預人打假波?咁你咁講城大係抵死啦,佢俾人造都係自己拎嚟衰啦?!宜家係港隊為咗吾俾人出線,驚自己啲港隊走對手,但錯嘅係城大?你係咪痴線架?真係好懷疑你個人 ...
同學, 現實o的, 其實教練真係有責任,點會無計算比人"做"既機會?我以大專賽長老既身份話你知  呢o的咁樣既事,真係發生過數唔到咁多次, 原來本來可以KO對手, 就緊係全部3:0啦.

舉個例, 曼聯前年對愛華頓,之前本來領先曼城十分, 咁讓左愛華頓車馬, 被愛華頓迫和, 最後......曼城後來居上,最後一分鐘攞聯賽冠軍, 咁係唔係費sir要負責? 如果費sir當年係出最強陣容對愛華頓,咁輸o左聯賽都無人怪費sir.

其實世界杯成日有, 你同德國隊同組, 你就要小心了.

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-1-28 00:59 發表

其實唔好成日話:(教練就一定最大責任)佢都係正常咁出人,橫掂對專教院點出都夠嬴,(對面得茂冠一個),城大有加號,上希,麥子,義人。。。
係正常人既諗法,港大,城大,專教院,睇牌面,論實力,有幾多人會 ...
大佬......, 你估小學生第一日出來打波咩?大專賽,由教練到球員都打左數唔到咁多場波啦, 輸左三比零, 就緊係要提防比人做啦, 到人地關鍵賽事, 就緊係搵人錄住啦,現在科技咁進步, 錄左都無人知啦.

引用:
原帖由 花生仔 於 2014-1-28 02:08 發表
先至聲明,小弟無親眼目睹個場賽事。所以唔係要偏旁邊隊,只係純理性討論。
我唔知港大D球員有無Kui地個D校訓精神甘清高,但其實如果無片無相,都好難一口咬定港大做賽果。無可否認港大有整死城大GE原因,但單憑動機 ...
又來金田一探案

1. 你咁有心開個新code來討論呢件事
2. 其實hku想輸, 點解唔派o的最差既出來? 仲要出李忠謙同趙仲熙? 唔係註7出4咩? hku真係咁強? 7個都咁勁? 做都做得人地無得駁, 我係教練, 就直情叫佢地兩個唔來, 或者遲到...., 塞車同病左,你吹佢脹咩. hku邊個教練? 做得咁肉酸.
3. 其實係唔係港大或ive會有錄像先? 咁叫佢地攞出來澄清下啦.
4. 其實話時話, 其實又唔係同一日比賽, 當城大輸左比hku3:0, 佢又贏得ive 3:1, 真係無想過會比人做?

我路過,過年前係公司無野做

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-1-28 10:10 發表
所以我都話, 做人同比人做.....真係閑過立秋 點解o的人好似覺得好新鮮咁 我開始以為係9:0, 如果係9:0就真係過份o的. 但係原來係3:0. 咁無片都幾難有真相.

引用:
原帖由 小弧飛 於 2014-1-28 11:14 發表

看了近200個帖 最簡單直接便是這個POST

說得簡單點CITY太天真,如iMichael說比你KO 3:0便應有心理準備比人做,換轉是你同樣會做人,我覺得是策略不違反體育精神
當然若港隊刻意打落網來輸波是做得差, ...

我覺得是策略不違反體育精神

我只係想講呢點, 係一定違反體育精神 不過捉唔到,無辦法. 出來做野, 現實就係咁. 個個都知梁振英篤唐唐大宅潛建,你無證無據,你真係吹得佢脹....

其實件事再整大些,我想睇下港大班學生同體育部點回應。

其寶重點得一個,唔駛講咁遠,就係港大有無全力作賽,不如叫當事人,發個澄清聲明,佢地敢話自己盡了全力,無操控賽果,呢度d人一定信。

引用:
原帖由 cgwc 於 2014-1-29 01:05 發表

根據網友君子好波兄提供, 好似要港大贏, 城大才能出線??好似輸三比一, 三比二都不能出線???right???
咁唔知如真的狂開失波時, 教練有冇叫暫停,定暫停已用完?
另發澄清聲明未嘗不可, 不過最公平及最理想的做法係所 ...
被迫睇緊春晚...... 見你呢個回文. 唔話你都唔得.

你講一齊發聲明呢個講法, 我覺得美國都應該用下 .斯諾登話美國偷聽盟國政要錄音. 咁美國其實唔應該發聲明承應或否應, 佢應該話, 英國, 法國係唔係無偷聽先, 你地應該同我美國一齊發聲明, 我地都無偷聽盟國電話. 咁先至叫公平

你自己無做, 咁你可以大大聲出聲明,駛鬼理其他人. 你懷疑我. 我當年打大專賽, 有唔盡力, 為出線而操控賽果, 我可以現在就出聲明, 話比你聽我一定無.我承擔所責任以及支持所有有關調查. 我駛鬼理其他人有無打假波咩?

如果我話,咁證明埋其他人有無先,叫佢地一齊出聲明,呢個叫......此地無銀啊. 小朋友.

我都係那一句, 既然港大無打假波, 又比人咁樣屈法......如果真係 叫佢發個聲明就得, 如果港大發得聲明就個個都信啦,

其實....呢個網係唔係無港大隊員係度?

其實呢個網係唔係無港大隊員係度? 點解做左縮頭龜, 完全無回應件事?  雀仔都算代表city,澄清左city無打假波,咁hku有無人又澄清下?

發新話題
最近訪問的版塊