57 123
發新話題

[是非] 懷疑大專打假波事件

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-1-28 23:49 發表

咁仲衰,教練叫完暫停至開失波
金擇魚兄會否誤解我的意思??? 那麼請問你又會怎樣處理???

引用:
原帖由 天樂 於 2014-1-28 23:49 發表

我覺得同學既健康大於一切……
受傷…特別係腳…分分鐘可以令到運動員生涯終止,何況球隊已出線
無必要冒風險
咁即你我都同意,如有後補副選球員, 先出副選球員???讓主力休息???

引用:
原帖由 天樂 於 2014-1-29 00:02 發表

所以我睇完十二頁既回覆,我覺得依個帖係應該係想討論出場既球員有無盡全力作賽
如果以我見解…原先討論所謂既#假波#,應該跟個別球隊排咩陣,無咩關係吧

正如曼聯出副選打聯賽盃,應該無人會討論曼聯打假波吧 ...
咁你請教我, 在有限的資料情況下, 我會咁出, 我又未必一定對, 因每個教練或人的排陣方式可能唔同, 都係個句, 把口在人身上, 他鍾意怎樣說, 我不能控制, 只能看個人的道德修養。

至於見到球員不對路, 狂開失波, 當然叫暫停調整心理及節奏係其中一個可行的方法, 至於金擇魚兄誤解我意思, 我也沒辦法, 或者看看金擇魚兄有甚麼更好的高見?

狂開失波的情況不是沒有, 只是情況可能不多, 如大家多留意一些中學學界第三組的男女賽事, 偶有發生, 咁做教練的只能盡力即時教導及調整球員心理, 如都不能, 盡了力, 找出問題, 回到訓練場上, 再糾正及再訓練,下一次再發揮好啲。 如果又有人誤解我意思, 我也沒辦法, 只能看個人修養。

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-29 00:09 發表

我亞女今年打新一代,打咗5塲波共15局,開失波不超過3隻。。。。。
suki姐的 女 當然係未來港隊希望, 俾滿分讚!

不過比賽時開失波有時除了練習發球的量和質不足外, 最主要係臨場的心理因素;如對方出台搶拉/攻很強, 出台少少或冒高少少會被人冲爆, 結果可能導致發球員心理構成壓力,從而開失也不出為奇。而開失了, 又驚再開失, 導致雙重壓力……那就要看球員的抗壓能力。

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-1-29 00:35 發表

師兄:對唔住.我冇誤解到,不過我講左第二d野咋.
啊!金擇魚兄,講笑姐。的確很搞笑。

引用:
原帖由 jcpenny 於 2014-1-29 00:47 發表
如果9:4領先然后真的不停開失波達到輸波,然后再大分以0:3輸波,而咁啱0:3 CITY是無得出,1:3都有得出, 如果有咁多巧恰,如果乙組球員可以在領先9:4突然開失咁多球波,我會去買六合彩
同意樓上說乒乓球沒有絕對的, ...
根據網友君子好波兄提供, 好似要港大贏, 城大才能出線??好似輸三比一, 三比二都不能出線???right???
咁唔知如真的狂開失波時, 教練有冇叫暫停,定暫停已用完?
另發澄清聲明未嘗不可, 不過最公平及最理想的做法係所有大專院校就今次乒乓事件向外保證從沒有留力(包括港大及城大)對戰其他院校的所有賽事, 不應只針對港大, 咁樣會較公道? 我始終不認為有假波, 最多係疑似

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-29 00:54 發表

請你都唔好誤會我意思,我冇諗過亞女會打港隊,亦不是什麼希望!!誇獎了。
我只是回應mao版主指>>新一代可能會經常開失波啫!!!
在某些組別水準,你講嘅嘢有道理。但對於身經百戰&#22 ...
suki姐:sorry, 我誤解咗, 希望貴 女 能健康快樂成長, 享受乒乓樂趣。

不過貴 女 如不打港青, 少年精英等, 將會是乒壇一大損失。

比賽的事, 意外偶有發生。

引用:
原帖由 Suki 於 2014-1-29 01:27 發表

多謝祝福!如果能加多句>>「乒壇有著健康、公平、具有體育精神的大圍環境」更好!!
(註:不是指呢件事。連一個7歲女,現在也遇上一個不公平的••••)
唉!呻完。。。
那這句係必須的。 事實上有時帶隊會遇到一些疑似雙重標準,親疏有別的判決或評審標準。

另請問一個七歲女又有甚麼不公平的……?可否又與網友分享???

引用:
原帖由 wangho 於 2014-1-29 01:40 發表
當天我有在場看伍偉X(179)對李偉X(131),
發失球,我想約3個以內,不算嚴重!
我們該想的是為何HKU會咁樣出陣,而非有冇盡力, 為什麼趙不打單?
大家針住5同學講都沒結論,始終2位都是乙組,誰贏誰輸都不出奇
咁其實係狂開失定開失3 個或以下??? 是否之前又有人誇大??

引用:
原帖由 wangho 於 2014-1-29 01:49 發表

this post have a lot of 誇大 at the begining
no 9:0 no甲組球員黃X聰
咁以你所知係開失哂定開失3 球only???

引用:
原帖由 阿舜 於 2014-1-29 02:01 發表
岩岩有人提供大專賽制俾我, 我睇唔明中文  反而英文寫得詳細易明D
http://www.usfhk.org/en/sports/table-tennis/rules-regulations;category/31

原來三隊同分再同互相勝負, 之後再同盤(用除數計, 而唔係正 ...

咁即係疑似城大的學生係投訴佢港大疑似特登輸0:3 走線,定係因為港大贏唔到專教院,令城大飲恨出局而作出申訴???定其他???

咁點解到現在未有人主動提供城大對專教院及城大對港大的資料細節比賽成績???

令城大和港大好唔friend的嗎? 估計有些港大和城大的學員是很friend的, 會否影響日後關係????

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-1-29 02:56 發表

連一個七歲既細路女都計較,冇天理
教練球技精
全員精英薈
齊齊學打球
乜都教得會
下???? 又有甚麼不公平的對待?????

引用:
原帖由 happyben 於 2014-1-29 13:50 發表
其實不是奇怪,所有循環賽基本上都係,首先,如兩隊同分,勝者為勝,然後,如三隊同分,就計這三隊對賽的局分,如兩有同局分,就計小局分,這是全世界乒乓的賽例
咁真係除咗港大贏專教院外, 城大都冇乜可能出到線??? 咁還有其他好多的迷團還未解開??? 唔知做有冇人或現場觀眾可以解釋???而從數字上睇, 港大,專教院好似受屈?? 疑似城大學生好似擺城大上台??? 隔離組理大及中大又好似無奈中槍???
定好似有網友提議, 所有大學或大專都出聯合聲明, 就今次的所有賽事冇一場作假,全部都是full team應戰, 以釋疑慮???

引用:
原帖由 tkh 於 2014-1-29 16:31 發表
本人昨晚發出帖225以表達意見,現就帖225後的其他帖子某些內容作回應。言論純屬分享,如有得罪,實非有意,還望包涵:

1.    帖229寫:「是否有故意發失波, 只有當時人最清楚, 不過最理想做法係叫暫停, 調整心理 ...
tkh真係好有心, 要我睇番之前的post, 你那天又是否在現場???

而我在229寫的用意是我不會假定我的學生或隊員打假波或故意開失波, 至於會否故意就要問當時人, 我不清楚?我指暫停的做法, 係當領先9:4(網友提供)的時候,如被人追到8:9, (當中可能開失或打失)叫暫停, 當然大家又可以討論下4:9,5:9,6:9,7:9,8:9,9:9,9:10或不叫暫停???
而231係天樂兄請教我的方法, 我會可能咁樣安排, 未必一定最好或者正確, 不過最好唔好誤解我的意思。
又或tkh 兄有甚麼高見或更好的方法???
而我個人以為隨着呢幾日的討論, 部分可能係疑似誇張失實???
還有仲未有人主動提供城大對港大及城大對專教院及其他對賽細節的詳細資料???
而有冇做假的說法, 最好所有大學及大專均發聲明會更理想, 而不應只針對港大???

引用:
原帖由 tkh 於 2014-1-29 19:19 發表

cgwc兄言重啦!小弟發帖無意要閣下重閱之前的帖,如為閣下帶來不便,小弟衷心道歉!
事發當日我不在現場,我在昨晚的帖227已說從人口中聽聞此事,如能有幸親眼目睹情況,定必將所見所聞告訴大家!
又因我無親眼看 ...
或者我係從事教波工作者, 有幸大部分都好乖, 所以我一向都係從善意出發。
tkh文筆簡直係秀才, 要不怎會獲版主大幅加分, right?
由於貴 兄對我叫暫停的做法有保留, 但也沒有更好或其他的意見, 即叫暫停與否都有不同可能的發生, 即做臨場指導都有一定難度,並沒有固定或一定的答案。 而即使追回2:2(根據網友1:3), 又是否一定贏3:2?? 對方都有教練指導或調整???

我覺得有不同的想法都可以一齊討論, 不過係想,並不是當然或必然, 反而我同情兩位對戰同學, 對佢地日後的比賽有一定的壓力。

至於聲明我估計不能輕易亂發及不能作假? 假聲明好像是犯法, 有勞各法律專家。

引用:
原帖由 雀仔 於 2014-1-31 01:49 發表
新一年先祝大家身體健康, 球技猛進!

就港大疑似打假波事件, 正如阿舜兄和tkh兄說, 在沒有實質證據的情況下, 即使有些疑點較難解釋, 現在亦根本很難一口咬定港大造假, 所以作為城大舊生, 我並不打算再作評論。然而 ...
回應雀兄, 祝你及所有波友及網友, 馬年行大運, 球技猛進。

回覆這個貼不易, 因現不在香港, 只能用wi-fi.

簡單地說,本練並沒有說城大故意輸三比零給港大來走線, 請查清楚。

你們可查閱我之前所有的貼, 如真的有, 請列出, 並表示歉意。

另煩請版主或有關人士可否維持論壇秩序, 是否如真的雀兄所講本練說城大故意輸三零走線之說法???如有請扣減我一百分, 如沒有, 也不用罰其他網友, 因我無意及不會與他們為敵, 希望正如我之前所說, 場上是對手, 場下是朋友的道理。

馬年馬到成功。

57 123
發新話題
最近訪問的版塊