55 123
發新話題

[綜合技術] 現今很多乒乓高水平的球員,很多招數都識打,但唔知學名。

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉
界球 = 側推球  通常接發球用
九十年代 女孖寶 齊寶華經常用的招數 不論對手是發右側左側短下旋 都是推左側旋
用板向來調節 右側左側下旋 用大細力來調節 節奏位置
現今想看這一招 可看 2013 全運會 王勵勤 對 樊振東  王接樊 kicking serve 王用 側推接球往樊右小三角
往 HKTTF 國際版 可看 澳洲 Henzell 寫文章 和 比賽 對手 Christ Yan
比賽很精彩  如果你是甲組球員 問你自己 能否應付 Henzell?
唔識文字 即是文盲  唔學又輕視招數 即是'不學無術'  想文武雙全唔容易  思想唔同一定唔可以同派!

黃Sir
乒乓金句:   講就天下無敵    唔花時間    做就有心無力
                   Behind achievement, there must be at least a training partner.
                   Games may make you happy but practice may help you improve.

你真係。唉,我只能同你講,側推這些反手變化技當你技術去到某一級數自然曉,偶一為之就有效,基本的反手推,拉,撕要穩,就不難突然做出側推。
我和世界級選手打當然不同級,我只是一個普通甲組。你又不開名但又講到成個專家咁,叫人點信。實俾人串到你暈,我建議你如有料就自拍影片俾大家看看

Henzell's writing quoted from HKTTF (Intenational)
My backhand is the main reason I've been able to make the top 100 and compete well against top 10 players. I feel that it holds its own against anyone in world and almost makes up for many defects in my game. It's likely though that if my forehand, footwork and counterspinning game was stronger then I wouldn't rely on my backhand so much and it would be weaker.

翻譯成中文
能夠維持國際排名 100名 內 和 頭十名高手對賽算有不錯表現 全靠我反手利害 對世界其他選手更應付易餘 反手的功力已彌補了正手的缺點。
如果我的正手 步法 反拉能力 更強 便不用倚賴反手太多 不過 我的反手又會退步啊 !
William Henzell vs 黃振廷   https://www.youtube.com/watch?v=ncZkhljf1Uw

黃Sir
乒乓金句:   講就天下無敵    唔花時間    做就有心無力
                   Behind achievement, there must be at least a training partner.
                   Games may make you happy but practice may help you improve.

引用:
原帖由 Sir_Wong 於 2014-8-23 07:19 發表
唔識文字 即是文盲  唔學又輕視招數 即是'不學無術'  想文武雙全唔容易  思想唔同一定唔可以同派!
破全國紀錄高手鍵盤黃戰士竟暗諷自己不懂文字, 不懂撥與拉之分別? 難能可貴, 祝再破全國紀錄

"""唔識文字 即是文盲  唔學又輕視招數 即是'不學無術'  想文武雙全唔容易  思想唔同一定唔可以同派!"""

我同意你講既高級技術, 亦不是輕視招數, 如想學高級技術, 本人認為係要去到一定既高水平程度先可以加練, 任何技術都要先打好基本功, 不能未學行先學走, 你講緊既世界級選手用出來, 唔知你同5同意我講法

引用:
原帖由 jacky1021 於 23/8/2014 16:57 發表
"""唔識文字 即是文盲  唔學又輕視招數 即是'不學無術'  想文武雙全唔容易  思想唔同一定唔可以同派!"""

我同意你講既高級技術, 亦不是輕視招數, 如想學高級技術, 本人認為係要去到一定既高水平程度先可以加練, ...
同意  大家學習背境不同  目標不同  招數 (stroke) 是名稱 用來記着方法  大家從正面去看 最難得有這個平台 大家可以交流
不論 你是任何身份 只要你有論據便可說出來  香港代表 中國省隊 國家隊 成員 也不會這裡 和你聊天 教你招數

黃Sir

引用:
原帖由 Sir_Wong 於 2014-8-23 18:03 發表

同意  大家學習背境不同  目標不同  招數 (stroke) 是名稱 用來記着方法  大家從正面去看 最難得有這個平台 大家可以交流
不論 你是任何身份 只要你有論據便可說出來  香港代表 中國省隊 國家隊 成員 也不會這裡 和你聊天 教你招數
你肯定沒有?

引用:
原帖由 artin 於 25/8/2014 00:57 發表

你肯定沒有?
唔肯定 又唔覺有同我對話兼擦出火花 有幾位要求我拍片 但唔實際 最好 upload video 上來我和大家分析
睇片拆招數 是我的強項 例如 HENZELL 對 黃振廷 有兩場打到 9比9 HENZELL 反手回黃反手枱 黃兩場一場正手一場反手都拉出枱外 最尾一球打得太急 唔應該輸
我覺黃是有實力贏 HENZELL 兩場 9比9 可以處理得更好一點 再打有機會贏  如果有人識黃 叫他注意 韋書豪 打法 他在歐洲開始 漸露頭角
韋已打敗了英國 Liam Pitchford

黃Sir

我建議大家唔好再討論啦!
就算 upload 老瓦D教学片, 樓主硬要説片中中文字幕錯誤, 自圓其説!

大家就由得他自己係度寫小説把!

有興趣學 反手快帶/快撕 弧圈球 可以參巧 左推右攻個貼  樓 33 ATCF 兄弟講的方法 ,
樓 33 34 JCCLEE 兄弟 和 樓 32 37 我的評論 一般人直覺同對手對拉 有意識去快撕對手 當然是高難度打法 如果退枱 撕無可撕!

黃Sir

你本身不在那層次,怎會明白黃????別吹水了,這裏是乒乓論壇,沒有料的亂吹會俾人插死的。不是高登。祝樓主好運

既然你講到咁,叫你開名你又唔開名,咁樣好難令到大家服你既說話

點球又叫快點球 其實是近網碰球 接發球技術 主要目的是過渡 又唔出枱 難度是點落那一位置而對手無法發動攻擊 這一球是快挑球的後着 「挑球不成便點球」是也!

黃Sir

天下武功,唯吹不敗.

枱內反拉:
正手叫  快帶/反帶
反手叫  快撕/反撕
枱內接下旋球
正手叫快挑
反手叫擰拉+反手快挑
黃Sir

55 123
發新話題
最近訪問的版塊