發新話題

[長膠] 旋轉最强的正膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:31 分類
我嘗試完全唔用反貼打波差不多三至四年,雖然自己一向屎波,亦不是經常打球的人,
但發覺始終用來發球的正貼係需要能自身製造一定程度的旋轉,
至於另一面,配長膠/半長膠/防弧...... 隨你喜好,需要。
我個人認為唔用反貼亦能夠娛己娛人,因為只係業餘興趣。
當對手係用反貼對你,不論輸贏,如能做到一些自己滿意的
動作,嗰種滿足感係用反貼比唔到我,仲有用正貼唔駛經常換膠。

引用:
原帖由 鷹眼 於 2014-11-8 13:17 發表
我嘗試完全唔用反貼打波差不多三至四年,雖然自己一向屎波,亦不是經常打球的人,
但發覺始終用來發球的正貼係需要能自身製造一定程度的旋轉,
至於另一面,配長膠/半長膠/防弧...... 隨你喜好,需要。
我個人認為 ...
現在反貼是主流,是因為9成以上國手都用,而反贴價格昴貴,製造啇利潤豐厚,換了新波後磨蝕程度亦會增加,製造商絕對有利可圖,正膠就不然,一塊正膠可能最少用上半年之久。如果你問反贴和粒子誰優誰劣的話,你不妨參考下馬琳vs刘国樑一戰。

引用:
原帖由 sorry 於 2014-11-8 17:33 發表

個個係38mm 小球
現在波大左反貼旋轉減弱左,粒仔速度又慢左,兩樣都吃虧!

其實不止9成,差不多9成9都係反貼(男子),出名那3位男子球手都做了海外兵團。

99年那場球是經典和絕唱,但和現在很多嘢改變了,可以參考。大細波,有機无機都唔重要,皆因雙方都有影響,重點是2000年粒仔規格改例,記得乒乓世界訪問本地老字號,誇張的說正膠變長膠…

[quote]原帖由 johnny1996 於 2014-11-8 19:54 發表
其實不止9成,差不多9成9都係反貼(男子),出名那3位男子球手都做了海外兵團。

99年那場球是經典和絕唱,但和現在很多嘢改變了,可以參考。大細波,有機无機都唔重要,皆因雙方都有影響,重點是2000 ... [/quote
當年呢塲比賽,是當代兩位最強的右直交鋒,反貼對粒仔,精彩絕倫。

引用:
原帖由 sorry 於 2014-11-9 07:35 發表

個市場永遠都係打正生膠沒着數!40+後速度又對我地不利 點會仲有市場
本身粒仔都落後,89年已開始,2000改例是致命。如果說近期粒仔有得對抗嘅比賽(不是贏),2013世界杯小組賽,許恩vs唐鵬(4:3)。

正膠至命傷是穩定性遠比反膠底。唔係就嬴晒啦!

np8呢?有冇師兄用過
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

好抽嗎?感覺如何呢?
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

np8看你配甚麼海綿,試過3款不同海綿,出球特性都不同,之前用碳板,好控得嚟帶下沉,但用木板我做不到。

配紅色海綿?視覺有少許通透,其實佢係生膠定正膠呢
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

1熟8生。。。。。。。。

引用:
原帖由 johnny1996 於 2014-11-11 14:18 發表
1熟8生。。。。。。。。
6如何?
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

咁龍燦正膠除左網上買之外,有冇門市有得賣呢?
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

引用:
原帖由 old-cake 於 2014-11-11 16:32 發表

6如何?
np6是半長膠,用料應該是生,十分透,詳情可看萬達另外一帖。你打np8合適。

引用:
原帖由 SIUWW 於 2014-11-12 04:30 發表
咁龍燦正膠除左網上買之外,有冇門市有得賣呢?
世奧得香港沒有代理,直接去淘宝找「老世」那店。另外要留意北京香港運費,如只買一塊龙灿,運費佔一半以上,不抵。
這麼多人關心燦哥,遲些發一帖關於世奧得正膠和生膠―龍灿和舞。

回復 44# 的帖子

我個人覺得江嘉良勁啲。師兄,用幾厚海綿好呢?

mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

回復 25# 的帖子

十幾年冇打波,因為個仔鍾意打先打番波用反膠吾識打,反膠經常打失,只用正膠才打得到,可能是轉了大波的緣故
mc 2直板
正手 DHS 天3
反手 729 08es

男性計數條神經是天生的, 簡而言之誰都曉計常數............ 如果純為了搞到減低運費佔總價格的比重就去做團購牽頭人真的要衡量一下. 一件半件最好不淘, 買粒仔膠皮貼超軟海綿最旋

<-->
.

市場版紅海綿2.0/2.1,你可以找老世另外配海綿,紫色,橙色,綠色,多數2.1厚。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

發新話題