發新話題

弓起趙sir 為長膠爭光,榮昇甲組

邪不能勝正

引用:
原帖由 lamhungboy 於 2015-9-23 14:00 發表

要很高水準的國家級賽事,才是邪不能勝正,因為要有非常好的基本功,才能克制長膠,一般人士比較難對付,尤其是少面對的更會吃虧
所以 ittf 應該 ban 長膠, 因為長膠的怪異不利乒乓在業餘, 初級者的發展.
長膠學到中等水平已經可以贏高D水平嘅對手 (反貼打法). 付出的努力與收穫不成正比

引用:
原帖由 KKFan 於 2015-9-25 16:33 發表

睇得太簡單了,每次去歌街,好多時都見趙sir打幾小時才走,長膠同樣要努力練習,才可打出成績的
閘下閘下就贏波, 體力都唔需要. 努咩力?
主要係靠對方唔適應旋轉贏波
打反貼除了技術, 體力要求高.

引用:
原帖由 鷹眼 於 2015-9-26 12:54 發表
路過,不喜勿插。
難道打邪膠的人付出的努力一定不及打反貼的人?
我現在才知閘下閘下原來不算是一種技術!
你真的認為打反貼所使用的體力肯定高過打邪膠?
這些會否只是你的個人觀點?
人地未show過比你睇&#22 ...
打反貼體力要求肯定高過用長膠好多 , 呢點打乒乓嘅人都知

引用:
原帖由 lamhungboy 於 2015-9-26 12:52 發表

所以要在極高水準的比賽賽事才是邪不能勝正,因為你的體力要支持在每一分波最少拉5板或以上長膠才處於下風
你如果無高質量嘅弧圈跟本打唔穿佢, 你要留意佢每一球閘過來係咩旋轉變化, 仲要每球拉5板以上佢先處下風!
板板都要留意佢D旋轉,人都精神衰弱!
就算你做到以上幾點, 打到第三局你人都無晒體力, 佢仲體力充沛。
所以打長膠係業餘係一種  unfair advantage, 因為9成人唔適應, 同完全唔消耗體力, 就算適應到佢旋轉無高質量, 命中率高殺板都贏唔到

引用:
原帖由 atrix 於 2015-9-26 14:02 發表

作為趙sir的波友,

我自問打了無數次,但也無法參透

當中的旋轉變化,但起碼我知道

自己當中對長膠的不足,輸了也是應該

但作為青少年代表或甲組頭的他們

糸不服輸或不肖對手的同時

有否深思過自己 ...
大陸國手發力好, 弧圈質量高, 命中率高. 贏長膠當然無問題!
業餘選手有幾多有高質量弧圈?

發新話題