發新話題

練波多是否等如好?

一) 練得其法先有用同進步;亂咁來練,只會越練,越差。
二)咪玩呀,同一樣野私鐘同團隊教既野都唔同;你有心學,就一定係私鐘加團隊咁上,用團隊訓練來練習嘛,私鐘咁貴
三)有好過冇,起碼可多同高手打下波

引用:
原帖由 lmichael 於 2015-11-4 14:51 發表

其實隊友都好重要,無錢請教練,隊友可以互練,其實係學界,好多時一間中學,係同一段時間係湧現多過出色球手,例如, 當年慈幼,張X傑那幾年有七子, 英華當年又係一出有幾個, 其實大家除左做隊友,都一樣可以互相做教練, ...

但要識練先得,大家怕比對方睇通路,練條鐵

引用:
原帖由 lmichael 於 2015-11-5 13:18 發表
怕對方睇通路,咁既隊友...... 要搭飛機......
我都係睇其他貼先知原來有隊友係咁
引用:
原帖由 速鳥 於 2015-11-5 13:42 發表
隊友睇通左,原本二板就可以贏,要加進練習到打三板,再睇通就加到四板、五板、六板…試想想,得益係邊個!
當然係自已,老實講,你打到上去,高手都會即場睇通你,爭持板數會係咁加上去,你練習越多越好;但細路唔係咁諗,板數加上去,有機自已打失,贏一分變輸一分。
引用:
原帖由 青見人 於 2015-11-5 17:00 發表
這個問題時有發生,不能避免,亦要正視!
就正如水谷跟松平在隊內練習賽,多發下遵式發球,在外公開賽,松平多發側身正手...
其實練習時盡力打同直頭睇通強弱都冇問題,就用返日本隊為例;個個都係隊內一切練習,對外一切比賽,係包雙、單打。雙打個時你唔通重留兩手 ;代表日本打大賽個選手權係要對打比賽拿,咁個個重唔留幾手

講一個自家經驗 ,個時我有一板波,要苦練幾個月,咁教練叫我搵某個同學同我練;咁隔左一排,教練重提,見我左右而言他,佢估到,因個同學打聯賽係唔同隊;佢就話:「你怕乜比人睇通,你練個時,練好二、三個落點,對賽個時,你打邊點佢點知,何況你重有其他路數

發新話題