發新話題

[膠皮討論] 打生膠用的拍底應該硬還是軟 ?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動
當然系硬好,夠硬先夠支撐,長遠之計直接上viscaria,買塊中等價位,打打下唔夠力,又要換板,只會用更多錢。
目前P700(avalox所有板)質量比較參差,最低要求90g以上,太輕無力。

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-9-14 13:36 發表
viscaria打生膠
試過ok咖

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-9-14 15:24 發表

綠晶, 橙晶, 紅晶有見過, 小弟還是未見過藍水晶的實物, 神秘到不知它打的球是怎樣的
應該無甘誇張,神秘算不上。力量速度算不上強,勝在手感好,好玩,追求手感人士必打,藍水晶有兩個版本。早期系水晶粉在表面,經過多次痴膠,水晶會減少,板會減少硬度,速度慢少少,有機會起木絲,運氣好買到好,就唔起,新版本改用打蠟設計,唔起木絲,硬翻少少,手感弱少少。不過都已經停產了
打正貼,生膠,就差d,勉勉強強甘,一定無反貼甘好玩。藍水晶,要配軟膠才好。
綠晶,另一個名應該是黑水晶吧,以穩定為主,打上去感覺普普通通。
橙水晶,以旋轉突出,手感好,夾狂飆之類的中國膠皮。
紅晶,未玩過,有無人講下?

引用:
原帖由 philliphyma 於 2016-9-14 15:07 發表
剛研究過...
stiga 紅黑打生膠好似都唔錯
彈力, 控制都比 CL 好

各師兄點睇 ???
絕對得,夠硬

引用:
原帖由 乒乓人 於 2016-9-14 22:28 發表

我有一塊在手, 未上膠. 感覺是彈, 但唔知貼上粒仔後會點.
粒仔配合硬度的彈性, 但藍晶是韌性的彈。
配內能海綿還ok,試過,可行的。
傳統海綿真系唔得,硬海綿唔夾

回復 35# 的帖子

Cornilleau740記得?體育館球檯牌子

viscaria 試過用生膠Andro Hexer,系夾到塊板,因為viscaria板面硬心軟,雖然話弧圈板,但系有足夠支撐,完全無問題。viscaria系一塊非常全面的板,擊打和拉球都無問題。viscaria light就唔好唸啦,同viscaria是兩種不同的結構。
本帖最近評分記錄

發新話題