發新話題

del

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動

del

del

本帖最近評分記錄

謝各位鼓勵,努力

謝師兄
我覺得他有天份的原因係,他球感比我好太多,我自覺球感已很好  。沒記錯的話他上星期是重新打波第3個星期,我兩次和他打,他可以穩定回我最少40板以上 太穩定了。。。我是新手,技術上我完全唔識,也知他動作需要執,但他球感太好了
關於我自己,問題多多,請多多指教  下次可直接同我講 ,我可以快d改進
我手腕定不住這問題真的很嚴重 ,上星期另外1位話:你手腕轉到可以畫支花出來都係得一下有用
仲有個原因就係我去到同兩位打時已是當日打波的第4個鐘,我通常這個時段不打波, 有d力不從心 ,覺得前臂已無力,執唔到塊板,要靠手腕 ,夜晚打可能會好少少
師兄說的沒錯,打波時,我係一個比較急性子的人 所以我也想通過練削球,令到自己性格上變好一點,多一點耐心
要一般人努力的好幾倍, 及永不放棄的決心.

防守打法不能急( 防弧, 削球), 師兄,我打防弧, 削球,其實是想打進攻打法,削中反攻。防守不太適合我
下次打完請繼續指點,謝謝
引用:
原帖由 badiso 於 2016-10-18 13:20 發表
我認為沒人打球一拿著板上檯就是天才, 你看他有天份的最大原因好可能是他很聽人教導, 放下自己之前的一套球路, 去跟他人認真學習.

一個懂可時發力可時加轉, 收放自如控制節奏才叫老手.
一些人掃球才十多板就沒有 ...

師兄可以試下搵下球感
想試下3成進攻,7成防守
引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-10-18 19:42 發表

球感?

甚麼是球感?

打防弧, 削球,其實是想打進攻打法,削中反攻  

謝謝建議
引用:
原帖由 健健 於 2016-10-18 20:57 發表
timo boll zlc配bryce  speed high打正手
                       bryce  speed fx   打反手

可以?

校長係高高手
心如明鏡,洞察一切
引用:
原帖由 Kerric 於 2016-10-19 22:52 發表
Tam前辈打番8,9年波都重未揾到球感都那么好波,若被前辈揾到,那还得了?!

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-10-19 22:28 發表

如果一個人的運動神經好,就算佢唔係打開乒乓球,都可以打得好穩定

正如羽毛球一樣,普通來回球,起碼都可以數十板

發新話題