發新話題

[綜合技術] 直板的昨天和今天

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉
多謝分享
我係直轉橫;雖然起直板上浪費了少許時間 ;但有一樣有收獲,就係正手拉波比橫板出身同輩勁,搶則身意識強

引用:
原帖由 belcher168 於 2016-10-22 11:48 發表

你是對,但又不是完全正確。

1989至1991年,以瓦尔德内爾和皮爾遜為代表的歐州選手崛起。1989年世界錦標賽,瑞典男團决實5:0大勝中國;而在單項獲得男單和男雙冠軍。可是,這不是直板和&#27 ...
唔怪之得現今中國隊咁唔愛正膠,原來係咁

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2016-10-22 20:24 發表

哩句又真呀,如果乒乓球單一化真係好悶,最起码分直同横
關乜事 ,網球咪個個打法、拿板大同少異;問題係中國超強,奧運、世界乒團,冠軍戰都冇興趣睇,中國贏硬, 唔悶先奇

引用:
原帖由 michaelwwk 於 2016-10-23 05:33 發表
點解唔關事?就算以前final都係中對中,起碼有馬琳,王皓睇,現在許昕根本越來越唔似直板,如果唔係跟過吴敬平,連摆短及挑打都唔識,悶嘅因數好多,唔一定你所講嘅因素,正如我引用之前師兄 ...
我講繄團體賽喎
就講返單打,今屆奧運基本上係中國自已計算比邊個拿金牌,而且好多球手跟本係拿外國護照的中國人,除了中國球迷,外國基本上冇乜人睇;現在唔係冇球技多元化,係冇球員多元化

回復 43# 的帖子

其實前後矛盾,重咁多人加分
拿,我係直轉橫,唔係因見橫板勢好而轉,而係手踠多左一大舊野,而轉,所以絕冇睇少直板。
首先橫板都有幾種握法,但現在剩低一種。點解,冇人討論;首先還回基本問題,打乒乓波二大點分別高低手(我認為),處理個波同打連續板;我想睇下橫打點打連續板;起碼我覺得橫打只可攻一、二板或過渡一板返正手取分(許昕其實正手取分多)。用許昕贏多輸少做例子,真係笑而不語,我用返橫板握法例子,我打波個球會有位人仕係打單面橫板,而且佢係打甲組,對住低水平 d 波友贏九條街。唔通又推崇單面橫板打法 。現在唔係話直板唔掂,而係直板事陪功半,業餘邊有咁多時間。其實應該抽曬直板既戰略長處,想辦法放落橫板到重好

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-11-2 15:11 發表
打自己喜歡的板就好了。隨缘。
正解
你話想性價比高,打橫板

發新話題