發新話題

本週討論:初學乒乓是否要買 Tenergy + ZLC?

細細個嗰時用butterfly成品拍(3.貴拍)既同學仔多數嬴盾牌,用流星嗰d(1.平拍)。紅雙喜,友誼(2.中價拍)都有得揮下 (打滴滴仔)。打得校隊果d多數都係砌拍(4.超貴拍)[同多數有學波〕。細個都有比較人地既拍,不過冇咁明顯,加上零用錢唔多,點用要自己諗。〔打38mm波〕

宜家專業拍已經平民化,而且小朋友學波已經好普遍,唔似以前滴滴仔開始(小朋友普遍水平高咗)小朋友一開始用既拍已經係1)不知名文具舖成品拍(平拍)應該極少人用,2)分星星成品拍(中價),3)砌拍(入門,比成品拍貴)同4)砌超貴拍 [打40+波〕。既然經濟許可學得波,家長心理用好d既拍都正常。

我估小小小朋友發力唔夠有d加料都有,加上個波又重咗,或者有少少幫助,反宜塊膠就好幫到球速同旋轉。

隨著成長同練習多,控制同發力自然會改善。
橫板直推。
Timo boll vs robot
不經不覺打咗三年波

回復 297# 的帖子

去到邊個水平先算係學唔到?初學點一早知有冇天份?打套板就得?

橫板直推。
不經不覺打咗三年波

回復 313# 的帖子

你意思係用專業拍是可以(不是最貴),但有些教練立心不良,要你用再貴d,從中圖利
橫板直推。
不經不覺打咗三年波

"建議"用再貴d,之後小朋友冇進步,佢都係賺得一次。之後冇生意

初學車新牌,係咪一定揸賽車,唔一定,有人話公路揸浪費,有人話等佢做到賽車手先,有人話用住先,去到六波咪去囉。
橫板直推。
不經不覺打咗三年波

回復 326# 的帖子

咁關教練建議用板乜事?用心教但佢點條黑路比小朋友等佢打得差?
橫板直推。
不經不覺打咗三年波

回復 335# 的帖子

我係一個初學乒乓既細路哥,初學想打波,買返塊扳,唔小心走咗入黎見到初學乒乓是否買tenergy +ZLC。只睇版主你既comment, 只睇到#110如下:-
我細路哥比較直接,如我理解錯誤請指點,謝謝
#5 依家D板同膠都咁平,銀河/Stiga + 天極2/焦點3/729 呢D已經有排打 (咁唔使ZLC, Tenergy啦)
#12 個個都是初學,訓練最重要(咁買ZLC 訓練ok麻?再睇下文先)
#13 板同膠係最好先有得瀨。瀨狀態 (咁買最好,唔瀨咪得囉?)
#14 小弟唔認同,內地有幾多初打波的小朋友,會用到super zlc/zlc 呢類板,但內地的小朋友又真係勁D (咁買唔買ZLC好,要再諗)
#15 最後又要還原基本步,基本功最重要(我初學,都要學下基本功嘅,咁ZLC同Tenergy ok ma,再睇)
#16 呢樣又相輔相乘,細個已經學識發力,之後,學上去就容易好多 (ZLC同Tenergy可以練發力嗎?,再睇)
#20 唔怕得罪講句,內地教練自己細個都唔用外國膠,一樣打到好成績 (佢係教練宜而中國喎,打乜都咁勁架啦)
#25 叫學生改用邪膠比賽 (邪膠易贏d㗎,咁ZLC加邪膠啦)
#27 內地呢樣好過香港,咁香港係咪應該跟內地一樣訓練 (中國咁勁,全世界都要跟佢啦,咁中國用乜板練架,再睇)
#29 最後,又去返教練、家長問題 (同#13咁買最好,唔瀬咪得)
#30 香港教練都係專業教練 (咁我初學都放心d)
#36 一個一個試,同試板同膠一樣 (咁要試下試下先)
#42 有錢可以解決板/膠/請教練問題,要幾專業就有幾專業。但唔學基本功 (我初學,咁如果屋企解到板膠教練,我學基本功咪得)
# 45 香港七百元一個鐘。 - 貧窮子弟
(xyfjyf 初學都要咁貴,仲買唔買板,打唔打波呀)
# 48 比賽輸 瀨 個教練太差,一定系教練問題,我個仔先輸比賽,今晚翻去換教練,叫佢以後食自己。 - 大把錢,慢慢換 (同#13,買咗ZLC唔瀬咪得?)
# 50/51 所以無錢真系等死 ,只能做陪跑
- 輸在起跑線 (咁有錢一定要用最好)
#66 小朋友開始打乒乓球勝負關鍵最主要是。。。決心!國內小朋友一般比香港小朋友有更大決心要贏,所以就贏。 - 香港小朋友都有決心,不過 . . . 工欲善其事,必先利其器 (係喎,我都有決心,工欲善其事 必先利其器)
#69 小弟初學時就買左狂皓3, 張ALC, 對住同樣新手的同事的確可以靠器材贏波, 可能唔少人就因為咁走上靠器材條路。

而家放哂D貴板, 用7夾純木加狂飈正手打主動發力, 由新手重新黎過.  - 支持 (我初學,都想嬴波,買勁器材就贏到XD,正呀)
#78 小弟細個時,都是由Kinson成品板開始打(kinson好似好野黎,再睇下買唔買ZLC先)
#81 我寧願D小朋友唔好鍚住塊板打,放膽D仲好,買塊銀河砍冇咁肉赤。呢點非常認同,不論大人或小朋友,都應該放膽d打,唔好鍚住塊板打。- 放力無問題,但收唔到力 (銀河果d會打到收唔到力,唔諗)

#83 爛板爛膠,無問題,打到就得 - 當然打唔到 (爛野,唔諗)
#85 所以話,如果水平太低,換 最高級別的器材 ,系得物無所用,反而會控制唔到,發揮不出原來水平。- 唔洗發揮,塊板勁D,膠轉D,咁就赢 (我初學,水平低,原來用最高級別的器材唔洗發揮,塊板勁d,膠轉d,咁就贏,唔使諗,要最高級別)
#87 其實乒器通常都係由教練推薦,而家D教練係咪真係會唔理價錢向家長cap水
- 有可能 (教練會cap水,唔好同佢買)
#96 呢個應該唔會,賺都唔會賺你好多。-
唔推介呢D,家長會唔會認為教練唔專業? (同#85我初學,水平低,原來用最高級別的器材唔洗發揮,塊板勁d,膠轉d,咁就贏,唔使諗,要最高級別)
#100 之前經過體育館U9比賽,發現個個都係viscaria同boll alc,仲有少量stiga,我嚇親....第日打u19會用咩板.... - 唔用超過3000蚊塊板,點對得住自己(咁一定越貴越好啦)
#101 其實都ok 咖,對初學水平已經足夠 -
成品板萬歲 (我初學成品板原來都ok, 但#85水平低,原來用最高級別的器材唔洗發揮,塊板勁d,膠轉d,咁就贏,唔使諗,要最高級別)
#110 不過由於太彈,控唔住,開波出界,接發球飆高,拉波出界。嘗試壓拍,希望減少出界,落曬網 - 同現實唔同 (最高級別的器材樣樣都做到,唔使諗)
橫板直推。
不經不覺打咗三年波

回復 337# 的帖子

我係一個初學乒乓既細路,你地既對話後面有括號,係我對買板既心路歷程,想你指點下我有冇理解錯
橫板直推。
不經不覺打咗三年波

回復 339# 的帖子

我小朋友理解力底,師兄冇objection咁我應該冇理解錯。Thanks

橫板直推。
不經不覺打咗三年波

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-1-5 13:37 發表

小朋友手細力細是事實,所以板子要輕,大約 82g 就可以,有兩個好處,板子震蕩大及用力小,都是很適合小朋友,至於品質,就先看看小朋友的反手能力,如果擰板好自然,亦可發力擊打,咁買碳板,我覺得蝴蝶最好,可 ...
好實用,謝謝
橫板直推。
不經不覺打咗三年波

發新話題