33 12
發新話題

[是非] 家長談深圳球館

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

家長談深圳球館

帶個囡去過深圳大鳳凰,練過半年波,大鳳凰有大約有20張檯,收20~50元人民幣一個鐘,教練超過35人,60~150人民幣一個鐘,中位應該是95元教練居多。

球館氣氛好似學校的健身室,你進來就可以選擇不同的訓練模式,前後左右上下打法俱全,點樣選通常是靠朋友介紹,教練一般都只跟隨自已的長處,加以實戰形式訓練。

能夠進步到尖子的,通常都會係中港兩地出現,能夠活用兩地的優點,家長們都巧花心思啊。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

既要找個能(容易)溝通的
又要有教又有練
持之以恒, 舟車勞頓

做人家長, 真係甚艱難

多類型的練習應該不錯
<-->
.

國內教練用心

問題係家長放唔放心俾子女自己上去練波。
水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017-2-7 12:18 發表
問題係家長放唔放心俾子女自己上去練波。
通常父或母會隨行,見過一家六口;

注:大陸教練其實幾勁,但係如果細路太初級,勁教練係唔想教的,因為教練見到個細路打得下,先會起定個馬,同佢抽過,如果還在基本功當中,教練就便 hea hea 下頂波,人知常情嗎。

我見過有位教練,一向教波都是直直企,hea hea 推,但有次立緊個馬教波,因為對住個位是冠軍蘇。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

多謝分享

多謝
呢個人好懶咩都無寫

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-2-7 12:34 發表

通常父或母會隨行,見過一家六口;

注:大陸教練其實幾勁,但係如果細路太初級,勁教練係唔想教的,因為教練見到個細路打得下,先會起定個馬,同佢抽過,如果還在基本功當中,教練就便 hea hea 下頂波,人知常 ...
咁即係一般水平不適合上深圳練波

多謝分享

感謝師兄分享

感謝分享

引用:
原帖由 HKSpurs 於 2017-2-13 11:08 發表

咁即係一般水平不適合上深圳練波
當然不是,或正是剛剛相反,大陸教練有分基礎教練,如果基礎上想穩打穩紮,佢地適合你的小朋友,不過可能要練上二至三年,呢些時代,會打乒總賽輸多贏小,你就要學會接受
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2017-2-13 11:40 發表

當然不是,或正是剛剛相反,大陸教練有分基礎教練,如果基礎上想穩打穩紮,佢地適合你的小朋友,不過可能要練上二至三年,呢些時代,會打乒總賽輸多贏小,你就要學會接受
但你話現在大陸的教練對初級的都係唔想教, hea hea 下

兩地走來走去
真係用唔小時間金錢.........

回復 16# 的帖子

Hea 教過!  本人明既

引用:
原帖由 kenkoo2003 於 2017-2-13 12:04 發表
兩地走來走去
真係用唔小時間金錢.........
計埋時間,咁初學真是十分不值得上深圳

大部分都hea

No  free  lunch.......
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

33 12
發新話題
最近訪問的版塊