發新話題

[是非] Coco李玟的故事:只要努力,什麼都能實現

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
好多人話我教女好惡,我囡囡初小讀書時,我拿了三個好爸爸獎狀,全校人都話我係一個好父親,那時囡囡小二考全級尾二,我就明白一個道理,我要改變…方法…
今日小女讀中五,讀緊精英班,全級考十幾左右,是位優勢數學家,因為當年一改,可以用句話,就是:家長付出怒力,小孩付出努力及付出勞力。
本帖最近評分記錄
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

中二時可以求其做功課,搞到次次唔合格,我本來想比佢有自主,點知一check功課我先知道,佢話因為唔鍾意個老師。
我會叫佢落街跑步,有次落去check佢,先知道佢係到行路。
四年青苗都係到玩,練波十球有九球唔到檯,佢話點解練波要到檯,但每次比賽都比人秒剎,就話呢個錯果個錯,總知唔關自已事。
佢真係輸波輸到怕,輸到中三尾,真係見到開始有改善…佢開始明白乜野叫做「父母」。
本帖最近評分記錄
  • rckw +3 有意思 2017-9-26 09:25
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

輸波其實唔可怕,但如果望住老友一個一個上乙組上甲組,又覺得無理由的話,對小朋友先係最可怕。
有一次團體比賽,對住普通對手我女都輸到秒剎,要由丙組跌落丁組,心灰意冷之濟,還有最後一場比賽,但完來要對一個甲組頭…點知…開心不是邊個贏邊個邊個,是因為可以唔用降組。
所以做父母的,子女輸唔可怕,總有一日佢會明白…明白…
本帖最近評分記錄
  • 145 +1 多謝分享 2017-9-27 18:06
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 GIN 於 2017-9-26 09:20 發表

係咪即係體罰Ok
體罰係一個貶詞,係一個貶低教導小朋友的方法,一句否定為不正確。
但絕對是父母親的「尚方寶劍」,點用太多爭議,不如我講講另一個經驗…早年經常唔起床,要叫佢起身叫到發晒火,好遲先出門口,好…遲起我唔比佢返學,第二天繼續玩野,專登作對,我繼續唔比佢返學,第三天至到今日,每天都準時自已起床,「一天光晒」。
本帖最近評分記錄
  • 145 +1 精品好帖 2017-9-27 18:07
  • rckw +3 多謝分享 2017-9-27 11:20
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 rckw 於 2017-9-26 09:24 發表

最好公開討論,我想想睇多D分享
明白我的人都知我為人,「我做得出就唔怕認,我講得出就會信守諾言」。
本帖最近評分記錄
  • 145 +1 多謝分享 2017-9-27 18:07
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 rckw 於 2017-9-27 11:18 發表

唔俾返學呢招夠狠.. 真心唔希望自己有需要用到
十年前我認識一位內地來港的大學生母親,她的女兒是位博士生,及當時是任某間香港的小學副校長,這位母親對我說,因為太過勞氣,所以曾經在中三時就不準女兒再返學,放棄學業。
一年後,她的女兒苦苦哀求,才給與她重返校園…哈哈
.
.
.

本帖最近評分記錄
  • 145 +1 多謝分享 2017-9-27 18:09
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

發新話題