發新話題

[其它討論] 究竟依家要買咩波?!

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

究竟依家要買咩波?!

呢一兩年,乒乓球真係太多 “革新”

近排打開既 40+ 練習球開始爆,越黎越少。。。
gum 不如換新波啦,朋友話買 ABS 芸芸。

上網一睇。。。喂。。。。點呀 !!?!!

紅雙喜 有 D40+BS 最新材料
雙魚有 V40+ABS 新材料
Kinson 有 K40+ABS 新材料

D V K 呢 d 係廠商自訂代碼 定係 規格代碼?
新材料 同 最新材料又係咪唔同?

我只係打算買一百幾十個 1星 練習球。。。依家變左一舊雲。

請師兄指點一下。。。謝
本帖最近評分記錄
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

業餘練好基本功, 咩波都打得有個譜
主板1: 橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda192g
主板2:橫板-Viscaria (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 182g
主板3:橫板-方博碳 (FL), 正MXP, 反Donic Baracuda 188g
主板4: 橫板-Stiga Rosewood V (FL), 正MXP, 反Donic S2 188g
主板5: 橫板-Timo Boll Spirit (ST), 正MXP, 反Donic Baracuda190g
主板6: 橫板-鐵牌孔令輝 special (葫蘆柄), 正MXP, 反Donic Baracuda 184g

引用:
原帖由 carltamki 於 2017-11-20 16:06 發表
業餘練好基本功, 咩波都打得有個譜
係。。。。不過只係 lum 住要買波,咪買 d 新波 gum 姐。
道聽塗說 又話 新波 轉d 慢d kum d 平d,同之前既 40+ 分別好大 um 馬。。。

Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

直兄, 而家 D x40+, 唔同生產商, 特性有少少唔同

但有個共同點, 就係售價比年前的 40+ 為低

40+ 年代, 一星的練習球, 您想搵到 D 平過 $2 一粒的都好難
但當代的 x40+, 三星球都不用 $3

俾少少資料您:
- 乒總寫明係用魚魚牌
- 2017 的區賽, 有用 喜喜, 劍劍 都好似有 (好似咋)
- 而較貴的蟲蟲和和裂牠股, 則鮮見有本土比賽會用

所以, 如果您想買數十至百餘粒, 有 D 球友都采用左以下方案, 您可以考慮下:
- 各品牌都買二三十粒(或再多少少), 乜都練齊佢, 或
- 揀定一個品牌, 但買 二或三星, 比賽用球用來練習
引用:
原帖由 直直地 於 2017-11-20 16:03 發表
呢一兩年,乒乓球真係太多 “革新”

近排打開既 40+ 練習球開始爆,越黎越少。。。
gum 不如換新波啦,朋友話買 ABS 芸芸。

上網一睇。。。喂。。。。點呀 !!?!!

紅雙喜 有 D40+BS ...

引用:
原帖由 wing0000 於 2017-11-20 16:17 發表
直兄, 而家 D x40+, 唔同生產商, 特性有少少唔同

但有個共同點, 就係售價比年前的 40+ 為低

40+ 年代, 一星的練習球, 您想搵到 D 平過 $2 一粒的都好難
但當代的 x40+, 三星球都不用 $3

俾少少資料您:
-  ...
謝!

gum 姐藝。。。

【1】DVK 只係 生產商代碼 唔需要理會
【2】BS 其實等於 ABS

三星不用 3.00?
正wor 邊度買呢?

1: to me, yes
2. 唔識答  

價錢的話, 早前係球友買一批果時再拆俾大家, 佢同哪家去拎我又冇問喎..........
您如果都係大量咁買可能都可以同店家傾傾??
引用:
原帖由 直直地 於 2017-11-20 16:30 發表

謝!

gum 姐藝。。。

【1】DVK 只係 生產商代碼 唔需要理會
【2】BS 其實等於 ABS

三星不用 3.00?
正wor 邊度買呢?

HK買3星波個listed price好似大約$4/個?

我大陸買3星V40+, 自己帶返HK, 計返大約$3.20~3.40/個. 買100個先平果六七十, 非中港人士喺HK買仲好

多球練習用,雙魚一星 已經足夠
出生一張紙,開始一輩子;
畢業一張紙,奮鬥一輩子;
婚姻一張紙,折磨一輩子;
做官一張紙,鬥爭一輩子;
金錢一張紙,辛苦一輩子;
榮譽一張紙,虛名一輩子;
看病一張紙,痛苦一輩子;
悼詞一張紙,了結一輩子;
消化這些紙,明白一輩子;
忘了這些紙,快樂一輩子!

引用:
原帖由 rckw 於 2017-11-20 17:09 發表
HK買3星波個listed price好似大約$4/個?

我大陸買3星V40+, 自己帶返HK, 計返大約$3.20~3.40/個. 買100個先平果六七十, 非中港人士喺HK買仲好
香港零售價兩個六、七
你天真 實在傻

引用:
原帖由 道山才子 於 2017/11/20 21:40 發表

香港零售價兩個六、七
你天真 實在傻
唔明. 可能我天真 實在傻?

v40+ d40+ k40+ g40+
旋轉最弱係v40+
一般都比40+襟打.

道山~2個六照拉爆~S0R NET

無諗甘多~價錢~球質~打落先調整~

發新話題