發新話題

[綜合技術] 如何對付直板開兩大角急球, 跟住正手攻或拉另一大斜線?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

如何對付直板開兩大角急球, 跟住正手攻或拉另一大斜線?

我是右手橫板以拉波為主打法, 多板數相持來回比較好. 想請教如何應對以下一位右手直板打法(注:佢反手弱過正手好多?

1.  對手開急長球去我反手位, 我多數反手拉佢反手位.  因為拉佢正手直線, 拉出界機會大過拉反手位.  但佢會側身快攻或快拉一板直線去我正手位.

2.  對手開急長球去我反手位, 我多數反手拉佢反手位.  但佢會側身快攻或快拉一板斜線去我反手位. 我拉佢正手位, 佢亦拉我反手位.

以上兩種套路, 因為太快, 所以救不到.  根本未去到相持已經輸左.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

多謝各師兄指點, 我試下先.  我係兩面反貼膠配五夾純木.  其實急球要磨波頂拉返去, 係唔係拉波最高點,或之前, 或之後拉會好D, 安全D?

got it with many thanks, 若望兄.

引用:
原帖由 金擇魚 於 2018-2-15 12:56 發表
以上兩種套路, 因為太快, 所以救不到.  根本未去到相持已經輸左.

通常呢種戰術係搏殺份比較大,如果你既對手一開局就咁打(高級街波),根本冇套路可言,你唯有見波打波
而佢又覺得你回球既質量唔高,D波比得佢咁舒服, ...
被師兄講中晒.

引用:
原帖由 garytang2018 於 2018-2-15 09:19 發表
對方不是正膠,那純粹快攻一定是以弧圈取勝。他發長球到你反手位,應該是端線前的位置?這個是橫拍唯一弱點,無論搓或拉都無法用力,反觀直拍可推可搓,這樣讓你先拉起,他可以加力推或者側身拉。其實你接時可以變線, ...
多謝師兄指點, 我最希望拉開打, 但現在第3板已被KO.

你講得好岩.  對手直板係以正手為主.  佢反手冇檯內擰, 出台橫拉, 成攻率都係最多一半.  我90%都發係下旋球, 要練下不轉同出台不出檯球.  對手係力量型, 希望一板KO, 好似樓上金師兄所講, 同佢鬥力報復, 已試, 唔得, 因為我根本唔係打呢個節奏.  想今年練好發球, 接發球.  多謝指點.

引用:
原帖由 alanchan 於 2018-2-15 23:26 發表

雖然很久無同你打, 我自己的感覺係, 你的對手開得沖球, 就意味著跟你對攻.

所以問題係你接發球時, 比對方可以起大板打你, 你回球的質量唔多唔少有D問題.
1. 你說你拉, 但我相信你的接發球出手不可能係很轉很 ...
就快一年了, 依家同佢5:5波.  兄台講得好岩,篇文睇左好多次.  你比我更了解自己弱點.  站位後退半步至一步已經對接佢急球好有幫助, 因為多左時間準備.  另外, 間中接反手球推佢正手直線已經幫助.  加上樓上金兄所言不同對方搏殺, 已經少左好多無謂失誤.  多謝各位指點 .  

發新話題