發新話題

[綜合技術] 大家有遇過這個問題嗎???

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

大家有遇過這個問題嗎???

https://tieba.baidu.com/p/4407733481

情況:正手攻球在接觸球前一瞬間手臂發抖 球板不受控制地上揚 全部波打飛

我就係遇到呢個情況..睇過好多醫生都未解決到

引用:
原帖由 金擇魚 於 2018-4-10 13:22 發表

我有一個朋友,兩個學生都係咁,
係突然出現,完全控制唔到隻手,
睇左醫生都冇用,
希望你冇事啦
就係中西醫睇晒 好多野都做過晒都搞唔掂

引用:
原帖由 0093 於 2018-4-10 12:37 發表

看了醫生,但有否讓有問題出現那隻手獲得充分休息?
可能需要完全停止使用有問題出現那隻手打波一段日子,
而在此段日子,如必需打波,便改為使用另一隻手來打吧(除非你另外一隻手也是傷了不能用來打球)
因為就 ...
休息左一段好長時間因為根本打唔到

引用:
原帖由 青見人 於 2018-4-10 14:08 發表

是否只是不受控?有冇痛?打反手時又有冇依個問題?
此情況出現時有冇轉過板或膠?
冇特別痛楚 反手初時冇影響 但之後有時打反手都震
冇轉過板同膠
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 金擇魚 於 2018-4-10 15:05 發表
如果冇親眼見過,係覺得绝冇可能
因為你打波打到已經好熟練時,
係好似變返初學者咁,完全打唔到對攻
打正手時,將近接觸球一刹哪,手突然會向上發力
反手初時仲控股到,要放到好慢至打到

我朋友 ...
你完全了解個情況 同醫生講根本佢就唔會明正常係點 而家係點
醫生都係講可能呢樣影響果樣影響 最終都係解決唔到
對日常生活係冇乜影響 但打唔到波真係好難受

引用:
原帖由 青見人 於 2018-4-10 18:36 發表

想知你一開始打唔到正手攻,但如果打咗一陣後,會唔會打到?
最近開始試下逗 然後逗逗下會似番啲樣 但係都係唔自然

引用:
原帖由 金擇魚 於 2018-4-10 22:27 發表
轉手打係可以既,不過要從頭來過
d重心亂晒,得返三成波,

你試下雙手放台面,手肘貼台面
自然向外番,如果番唔到,或手震厲害
咁問題就大,
我朋友話有可能手肘D骨有骨剌,或骨膜增生.
兩邊都番到 不過右手震左手冇震

引用:
原帖由 linjingjie 於 2018-4-14 02:04 發表
好易解決,三堂搞掂!😄
點搞掂

發新話題