標題: 爸爸被証實患腸癌, 我好擔心 [打印本頁]

作者: Bluesky    時間: 2009-9-5 02:32     標題: 爸爸被証實患腸癌, 我好擔心

近日, 爸爸被証實患腸癌, 我好擔心, 晚上睡不好, 日間亦提不起勁做工作!

我十分愛我的爸爸

心情不好, 每天的責任還是要肩負,

一大堆的大小事情還是要處理,

生活巨輪,日夜不斷滾動,

人在其中,無奈不停在轉!

但我要振作, 調整好情緒,

陪爸爸去面對!

每日, 我巳習慣到論壇走走,覺得這裡有我一班朋友,
爸爸患癌比我的壓力, 大到我不能承受,
所以, 我在此與朋友傾訴,
希望能有助自我情緒調整!

作者: 太陽之子    時間: 2009-9-5 07:40

你要和你爸爸一起振作呀.....要樂觀面對一切,,,,,和他一起走過這難關...
作者: Ricky~Moon    時間: 2009-9-5 08:31

我有朋友多年前也是患了腸癌, 他做了切除手術和化療後到現在很多年了都非常精壯, 給你爸爸和自己多一點信心吧, 這是可以醫治的.
作者: ycfu    時間: 2009-9-5 08:37

Bluesky, 我爸爸3年前因癌過身,過身前一年半中風要住在老人院。

那時我每天都去探望他,看見他日漸消瘦真的很難過。

所以我很明白你的憂慮,多點陪伴他,讓他知道你愛他。

願賜平安的主祝福你一家!
作者: 瑤瑤    時間: 2009-9-5 09:10

神會保守你爸爸的...要樂觀面對! 加油 !
作者: feideepking    時間: 2009-9-5 09:36

希望喺Bluesky的探望/守候, 醫院的趁治中, 大Bluesky逐漸康復! 大中小Bluesky, 努力, 加油!

作者: 家姐    時間: 2009-9-5 09:43

Bluesky, 你要振作, 同爸爸一齊勇敢面對, 開心係戰勝病魔既最大動力, 加油呀
作者: logtincom    時間: 2009-9-5 10:12

加油呀,你一定可以陪佢一齊度過難關架
作者: (=^x^=)    時間: 2009-9-5 10:30

sorry to hear it. add oil, maybe i can't do too much ,but will pray for your father
作者: 新手上路    時間: 2009-9-5 10:32

抗癌之路十分難行,
非你爸一人之事,
而是全家人上下齊心面對,
親人的支持和鼓勵是最重要.
祝你爸早日痊癒.

作者: borkee    時間: 2009-9-5 10:55

引用:
原帖由 Augustmoon 於 2009-9-5 08:31 發表
我有朋友多年前也是患了腸癌, 他做了切除手術和化療後到現在很多年了都非常精壯, 給你爸爸和自己多一點信心吧, 這是可以醫治的.
是呀!現今醫學科技非常先進,剛啱有位同事也是患癌,但經治療後,情况有很大的改善,癌細胞也縮小了!所以一定要有信心,你和你爸爸都一定要堅持,必定會戰勝疾病!加油呀!
作者: harvey    時間: 2009-9-5 10:59

我好明白你既心情....果時我都係日日都好唔開心....
影響著我每天既上學....
不過我同左身邊信任既人講...可以令到自己冇咁大壓力...
亦都有人一同分擔....
你爸爸最重要的是有你們的支持....盡可能每天都陪陪他....相信他一定會十分開心...
加油呀!!!反正都要是面對...不如開心面對....對嗎?!
願主祝福你一家
作者: Bluesky    時間: 2009-9-5 11:16

感謝大家的開解及祝福!
看到你們的回覆,我的眼淚巳滴下來了!

哭過后, 生活仍要繼續!
我會振作, 陪爸爸一起面對的!

謝謝!

作者: 乒之仁    時間: 2009-9-5 11:19

振作d牙, 希望你爸爸早日康復la
作者: 葉開    時間: 2009-9-5 11:32

多陪他, 讓他感受到你的支持.

你自己也要保重, 畢竟前面的路不易走. 放心, 這裡有很多人撐你的!
作者: 小過童    時間: 2009-9-5 11:44

你我需不認識,但我們/大家既是 HKTTF 網友已等同認識了

我的詞令需不要好,只能送上一句 " 信心 "

" 你們要回到孩童的信心 ".......有福了
作者: 快弧    時間: 2009-9-5 12:19

請問你爸爸係第幾期癌症,如果係初期,係有得醫架
我有個教友5年前患了胰臟癌,上帝保守看顧下,
得到合適的醫療,家人的愛心照顧支持,各教友,朋友陪伴支持鼓勵
到現在還積極開心活著.還在教會事奉,做義工添
癌病之路係難行嘅,擔心係正常嘅,但只要積極面對又並非絕望
多關愛支持陪伴病人是很重要的,等他知道世上有人愛他重視他
可以加強他的求生意志      
其實人生重要的不在乎長短,
只要在任何光景都能活得積極及意義那就活得精彩啦
(好似你陪伴你仔仔咁,幾開心感人吖 )
多些陪伴關心你爸爸,找合適的醫療,支持他 ,
你亦要堅強吖別被打夸   上帝會保守的,如果你相信祂
我會為你和你爸爸祈禱及支持

作者: eric985281    時間: 2009-9-5 12:45

加油!堅持,要對你爸爸有信心呢!
睇下你媽媽/屋企人有無人可以全日睇住佢?如果無,請返個人睇住佢,陪佢去醫院都要啦....
電療/化療時期個人好虛弱,隨時真係可以係街到暈左,所以最好成日都有人陪住佢呢....
作者: 陰柔小子    時間: 2009-9-5 12:46

加油呀,你爸爸一定早日康復,一定要有信心
作者: 野田妹    時間: 2009-9-5 13:16

不要怕, 只要信!
將一齊交俾神,
神一定會賜福給你同你一家人,
我地個個都咁支持你架!
作者: pingpong    時間: 2009-9-5 13:55

不用怕,有我們這班網友陪你走這條路,
有什麼開心不開心的都講出嚟,等我地同
你分担.
作者: 反膠王子    時間: 2009-9-5 15:03

作者: 反膠王子    時間: 2009-9-5 15:06

作者: Luban    時間: 2009-9-5 21:21

"樹欲靜而風不止,子欲養而親不在" ,有兒女的人都能深深體會它,bluesky俾多d時間陪佢共同戰勝病魔,我支持你!!加油!!
Luban & Luban's father
作者: 軒仔    時間: 2009-9-5 21:38

作者: 悠閒一族    時間: 2009-9-5 21:53

要樂觀面對! 加油
作者: 牙龜    時間: 2009-9-5 22:10

要加油牙~

我幫手同你地祈禱
作者: 半邊人    時間: 2009-9-6 18:33

Bluesky,

聽到這個不幸的消息,實在感同身受!

還記得三年前本人突然患了中風成為一個「半邊人」,不但身心大受打擊,更驚惶失措,方寸大亂,有如世界末日來臨,不知如何是好。整天躺在床上活像一個「活死人」!但不幸的事還陸續有來,這時突接獲二家姐的來電,得悉她剛剛被確診患了鼻咽癌,正開始接受為期七星期的化療和電療。連串不幸消息接踵而來,實在無力招架,身心具疲。最惡劣時更曾有尋死的念頭!但幸好後來想通了,世間一切生命都必須經歷「生」和「死」的過程,這是很自然的事。「生」和「死」既然是每個人都要經歷的事,那我們為什麼要害怕呢?人生中往往會有很多不可預測的事情發生,悲有之、喜有之,最重要是我們要懂得如何去接受和面對;生命的長短也不是我們所能控制的,最重要的是我們要懂得如何去活得更加精彩!

閣下是一家之主,如果你因過度擔心和憂慮而病倒,使家中無端多了一個病人,對整個家庭不但沒有好處,反而使情況變得更加惡劣,得不償失!

以我的經驗,閣下和病者(你爸爸)現時最重要做的是:(一)接受和勇敢面對;(二)多認識這病的成因及治療的方法;(三)以正面、開朗的心情去接受治療;(四)遵從醫生的指示多做運動,強壯身體;有了強健的體魄才能更有效對抗疾病。

祝願你爸爸能勇敢面對,以正面、開朗積極的心情去接受治療,早日痊癒!

祝願你能盡快接受事實和勇敢面對,以開朗積極的心情與你爸爸一起作戰,對抗癌魔!只要盡了能力去做,不論結果如何,也應欣然接受,無悔無憾!

「半邊人」
2009年9月6日

作者: superplayer@ssc    時間: 2009-9-6 20:50

加油呀!!! 主一定會保佑你爸!!!
作者: 流浮山    時間: 2009-9-6 21:34

我朋友個哥哥都有
佢做完手術之後就冇事
放心吧....你爸爸一定會好返家
作者: nixonwin    時間: 2009-9-6 21:41

願你俩一起堅持走下去, 珍惜現在,never give up!!!!!!!!!
作者: 鷹眼    時間: 2009-9-6 21:54

請你加油 & 保重
上天係會保佑d有心人
作者: 粒仔輝    時間: 2009-9-9 13:38

確實系一個非常不幸的消息,壓力真系好大,但我會支持你,勇敢面對,相信你同你的家人會度過此難關
作者: Bluesky    時間: 2009-9-9 20:09

感謝大家的關心及鼓勵!
作者: ﹏°中文C..×    時間: 2009-9-10 01:21

你要振作呀.....勇敢甘面對
要開開心心...吳好令你爸爸再有一份擔憂...多D陪佢丫~
作者: bartender    時間: 2009-9-10 02:32

我有個客佢發現腸癌已是2期未, 好彩醫得到, 點知個傷口又發炎又有拼發証好危險, 結果都冇事, 而家重成日飲紅酒tim
放心吧, 正確面對是冇問題的
作者: brian1115    時間: 2009-9-10 15:44

加油!! 願主保佑你爸爸~
作者: 無名小卒    時間: 2009-9-10 15:56

唔好worry ,  上天自有安排
作者: 小張    時間: 2009-9-10 23:46

要振作呀..,,,,,,,,,,,,,,,
作者: 羊咩.....    時間: 2009-9-11 19:09

身同感受,我爺爺4月知道胃癌未期,佢都6十幾歲喇
不過佢仲樂觀過我地,佢知道之後都係講一句"有病咪醫囉,我唔會死既"
佢岩岩做曬化療,但係e生話佢做唔到手術,但就控制到情況,未有惡化
腫瘤都縮細左,都行得走得,係冇頭髮姐,←佢好緊張依樣野

不過記住唔好比你daddy唔食野,因為好多有cancer既人做化療唔舒服
冇胃口就唔食野,千其唔好比佢咁,因為咁會差得好快,我婆婆就係咁......
未做化療食多d野肥d,會好D(我姑姐係護士,佢教既)不過腸癌就唔知喇....
作者: Bluesky    時間: 2009-9-11 20:46

引用:
原帖由 羊咩..... 於 2009-9-11 19:09 發表
身同感受,我爺爺4月知道胃癌未期,佢都6十幾歲喇
不過佢仲樂觀過我地,佢知道之後都係講一句"有病咪醫囉,我唔會死既"
佢岩岩做曬化療,但係e生話佢做唔到手術,但就控制到情況,未有惡化
腫瘤都縮細左,都行得走得,係冇 ...
好感謝你的安慰及建議!
爸爸肠癌(未期)巳擴散至兩肝,
我巳作最壞打算,我知肝癌的厲害,
為爸爸要做的, 可做的, 我都會做!
他餘下的日子,
我會用更多時間陪他!

你爺爺胃癌控制到情況,未有惡化! 恭喜呀!
多D 同你爺爺傾計,他一定好 enjoy 的!

作者: 羊咩.....    時間: 2009-9-11 23:48     標題: 回復 47# 的帖子

其實佢都有擴散,不過好似話可以控制到.......
佢肝都係有d問題,不過話唔係腫瘤,係硬化.....
我都唔係好知佢究景係點...
我林佢自己都唔知=.=

anyway,你地都要加油啊!!
作者: (=^x^=)    時間: 2009-9-12 00:14

bluesky 其實人生都是客旅, 誰都要走. 只是先后問題.
我唔知你daddy 有無信仰, 但我地基督教常問一個問題

where are you come from
how long are you stay here
where are you go ?
究竟人會去邊, 值得我們思考
作者: Bluesky    時間: 2009-9-12 00:23

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-12 00:14 發表
bluesky 其實人生都是客旅, 誰都要走. 只是先后問題.
我唔知你daddy 有無信仰, 但我地基督教常問一個問題

where are you come from
how long are you stay here
where are you go ?
究竟人會去邊, 值得我們 ...
人生都是客旅, 誰都要走. 只是先后問題,
我是明白的,

我對爸爸愛之深,
和愛 bluesky son 一樣!

現在, 只係唔捨得...

真係唔捨得!

作者: 亞俊    時間: 2009-9-12 00:47

be faith in God,there will something you will learn and treasure and appreciate the life given.

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0