標題: [膠皮討論] Mx-p 和 omega v pro 之間的糾纏 [打印本頁]

作者: 是神    時間: 2014-4-3 22:29     標題: Mx-p 和 omega v pro 之間的糾纏

我主戰拍是taksim

正手 膠是 omega v pro
這配撘有勁有轉。 但推擋防守時, 容易失球

mx-p 做正手,各方面也平均。  推擋也好控。
但殺傷力沒omega v pro 那麼高。 不容易一拍死。

選擇困難呀∼∼(>﹏<)
作者: artin    時間: 2014-4-3 23:27

Mxp係咪好控d
作者: tt11375    時間: 2014-4-3 23:47

想問係咪Omega5塊膠比mxp,彈D快D呢?
作者: sunnyfung1    時間: 2014-4-4 01:11

我都是VISCARIA ,但正手配MXP,反手配ANDRO SHIFTER,其他波友都話非常轉,攪到成班波友大部份都轉左MXP ,MXP最好是好似T05轉,但又好似T64咁淋,配蝴蝶王那些硬板最夾,但其實打波取勝之道都係穩,快但成日打定失,多數都是輸波.....
作者: jcclee    時間: 2014-4-4 01:19

試用MXP(1.9mm)
或者整淋d塊MXP(max)
你是Taksim 單面?
MXP唔易打透,落唔晒板底,不是説Taksim 不夠硬
(因為你是打單面,又或者是你的Taksim 不算太硬)

作者: 是神    時間: 2014-4-4 06:35

我是地獄橫打人。  但防守用推擋。  所以重量是在大問題。
作者: eddieho    時間: 2014-4-4 07:19

引用:
原帖由 是神 於 2014-4-4 06:35 發表
我是地獄橫打人。  但防守用推擋。  所以重量是在大問題。
在同一板型的TO5同MX-P,我都磅過,MX-P比TO5重4G。
作者: kenken168    時間: 2014-4-4 09:37

神兄! O5pro 同MXP我都有,覺得O5pro 彈少少同淋少少。 O5佩係硬板上真係好好打,因為可以入曬板底。反而MXP就多少少旋轉。 我估計你的打法是快攻型,所以O5爽D!
作者: 是神    時間: 2014-4-4 17:05

O5 拉薄磨果下, 線路係好怪異, 好有殺傷力。  唔舒得。
作者: 是神    時間: 2014-4-6 23:07     標題: 回復 2# 的帖子

Mx-p 係好控些, 由其在推擋
作者: 是神    時間: 2014-4-6 23:13

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=62655&extra=page%3D1

Omega  v pro,  係球質快和重。  更重要是弧線低平及準繩。  詳細可參考本人之簡評。
作者: 是神    時間: 2014-4-6 23:15

引用:
原帖由 kenken168 於 2014-4-4 09:37 發表
神兄! O5pro 同MXP我都有,覺得O5pro 彈少少同淋少少。 O5佩係硬板上真係好好打,因為可以入曬板底。反而MXP就多少少旋轉。 我估計你的打法是快攻型,所以O5爽D!
好眼光,沒錯, 我是多快攻

歡迎光臨 香港乒乓網 (http://www.hkttf.com/) Powered by Discuz! 6.0.0