發新話題

[綜合技術] 短下旋球

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

短下旋球

其實點樣先可以開到短下旋球,請多多指教!!我成日開左遠台下旋,做唔到短台呀

短台下旋係唔係用手腕扭?,批落去好似好易出台
有錯請指,thx

呢段片講得好詳細點練馬林既魔鬼發球(即短台下旋仲係翻轉頭果隻)
http://www.youtube.com/watch?v=sEhLzWUvSOA&feature=rec-HM-fresh+div

Just a quick reminder!
Your serve should first hit the table near the net instead of near the end of table!

引用:
原帖由 hkcuber 於 2009-6-22 10:16 發表 Just a quick reminder!Your serve should first hit the table near the net instead of near the end of table!
E個我當然知,但係可唔可以詳細D..........

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-6-22 00:28 發表 呢段片講得好詳細點練馬林既魔鬼發球(即短台下旋仲係翻轉頭果隻)http://www.youtube.com/watch?v=sEhLzWUvSOA&feature=rec-HM-fresh+div
多謝!!!雖然我睇過個video,但係我唔知佢講點發短台下旋=)

引用:
原帖由 vv79200 於 2009-6-22 22:44 發表
多謝!!!雖然我睇過個video,但係我唔知佢講點發短台下旋=)
短台即球越過球網到接發球員的台區後滴兩滴或以上, 接球者不能直接在台外接球或抽擊.
你細心跟往球拍型去磨, 有小小好似抽根動作. 明左原理去練, 十日八日有成績架啦

引用:
原帖由 vv79200 於 2009-6-21 23:20 發表
其實點樣先可以開到短下旋球,請多多指教!!我成日開左遠台下旋,做唔到短台呀
成日開左遠台下旋是因為你是向前下切時個波向前的力過大.你可以用其中的方法.
1. 向前下切時,球板下放.減少向前力.
2. 改變向前下切方式,做一個如轉手捥的動作發球.

直板會唔會好難

直板反而容易喎~~~手捥動作大

請留意發球在我方第一滴之落點,如近底線多數出長球,而近球網就多數出短球

發新話題
最近訪問的版塊