21 12
發新話題

[球板討論] 由直板轉橫板想請教各位

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

由直板轉橫板想請教各位

我系左手,主要系拉好轉既波多,因直板橫打練極都吾好,經常俾人屈住反手,所以想轉橫板,我用開瑰玫5正手o米加反手銀v如果我橫板一樣系咁既配可以嗎?另外nittaku rutis又好吾好打?兩塊有咩比較?請指教thz

你拍張"瑰玫5正手o米加反手銀v"既相泥睇先

陳李張王何吳劉甘余, 曾于歐周伍郭藍呂魯邱畢許雷陸林白蔡黎田

有關係架咩???關影相咩事?

拉好轉既波

引用:
原帖由 monkey330 於 2012-5-21 01:42 PM 發表
拉好轉既波
咩膠 ?

~超級榮譽~

引用:
原帖由 chanka1305 於 2012-5-21 11:09 發表
我系左手,主要系拉好轉既波多,因直板橫打練極都吾好,經常俾人屈住反手,所以想轉橫板,我用開瑰玫5正手o米加反手銀v如果我橫板一樣系咁既配可以嗎?另外nittaku rutis又好吾好打?兩塊有咩比較?請指教thz
其實我反而想睇下你打波的video~~~~~
本帖最近評分記錄
  • laukwok +1 同意 2012-5-21 14:04
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 閃人 於 2012-5-21 13:46 發表

咩膠 ?
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

回復 8# 的帖子

星期三上完堂告訴您

~超級榮譽~

打弧圈加快攻,弧圈比例較多

有冇人可以請教一下?

回復 1# 的帖子

其實你橫打練左幾耐呀

我覺得橫打係先天因素先練得好,有啲好快上手,有啲練極都唔好

回復 13# 的帖子

一定唔係,橫打係好睇你練習量同埋姿勢,要有人幫手改你姿勢等等,所以有人教先係前題,而唔係先天

左手/因直板橫打練極都吾好/轉橫板 <-- 過來人
我建議你用開瑰玫5當橫板用,試幾次橫板反手同直板橫打比較下
打個一次 nittaku rutis 個人認為無力

你看看我的有關rutis 評測啦
主拍 timo boll zlc 直拍 正手klt 紅鑽石, 反手 hexer

副拍 taksim 直拍 正手 klt 紅鑽石, 反手 yasaka rakza

副拍2 張繼科 正手 neo 省狂, 反手 yasaka rakza

橫打 要睇你練得多唔多 同埋要應用於計分入面 需要一定的磨合時間

如果是新手都可以轉下試試....
我是用直板單膠既,沒有進步空間,之後由直轉橫,不過現在又用番直板and練橫打,
不過覺得橫打比橫板反手比較快適應,
不過就易學難精,要花多d時間練,
最好找朋友一個禮拜2日每次1個鐘內全練反手或更長時間
應該會有d進步既

引用:
原帖由 pearpang 於 2012-5-22 08:22 發表
一定唔係,橫打係好睇你練習量同埋姿勢,要有人幫手改你姿勢等等,所以有人教先係前題,而唔係先天
我認為橫打個手碗都緊要,如果要用得好一定要識擰,有好多人橫打齋撞冇急旋,其實同推擋差唔多。
有啲人個手碗根骨比較硬,有啲人比較軟,手碗關節咬得好快上手好多,相反就會學得慢亦都容易受傷。
其實最後講都係橫板容易操控,如果樓主練唔好,就不如改用橫板。

回復 19# 的帖子

橫打需要長時間練習架,我相信每個人都有自己個套,你話有人天手碗根骨比較硬亦有人比較軟,其實你練得多習慣左就冇野架啦,樓主其實應該一開始搵軟5夾去練,好似狂皓,YE等等學,我當初都係打硬7夾,唔識橫打,都特登買塊狂皓去練,因為比教易控制同發力,之後斷斷續續先學識,但係依家打納米OC都係有時前三板擰球,推擋,過度等等,都係練好步法同埋正手先啦,練好依兩樣相信樓主唔怕比人屈

我以經買了nittaku rutis,因為我教練都系橫板,我而加要加緊訓練!遲下出評測,謝謝多位師兄意見,我系二手買賣開左post賣板,有興趣可以睇下

21 12
發新話題