39 12
發新話題

[球板討論] 有師兄打過Stiga 楓木7或楓木5嗎??

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動
引用:
原帖由 jcclee 於 2012-2-21 17:50 發表

3 / 5
Thank you~~~~

重有無其他師兄用過呢~~~~不防講下感覺woooo
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2012-2-21 20:34 發表

Thank you~~~~

重有無其他師兄用過呢~~~~不防講下感覺woooo
你見過有 2 / 6 嗎 ?!
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-2-21 17:43 發表
我打緊....Maple Wood 7
過年前開來打的, 不過因為假期多, 之後返來又整親手....

嚴格來講都打了累積有20小時既.(還有好多膠未試落塊板度)

感覺不分先後 :

通透
有少少震手

算易拉波
外硬內軟
...
請問它和Rosewood比較如何?(控制和速度)

I mean rosewood v.  thx

引用:
原帖由 Baukaw 於 2012-2-22 08:07 發表
I mean rosewood v.  thx
控制容易呀, 弧線中等, 冇 CC5/7 咁長, 又冇 Rose5 咁高,
一速度在 Rose5 和 Rose7 之間, 二速滿意(夠頂)
7夾板來講手感算幾強烈, (有時仲以為自己在打緊5夾, 又似是一塊7夾納米 OC)
落點準確性都幾高, 我覺得甜區幾大, 擊球聲都幾響
因為我手傷未完全康復, 未算認真的測試...
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2012-2-22 08:50 發表

控制容易呀, 弧線中等, 冇 CC5/7 咁長, 又冇 Rose5 咁高,
一速度在 Rose5 和 Rose7 之間, 二速滿意(夠頂)
7夾板來講手感算幾強烈, (有時仲以為自己在打緊5夾, 又似是一塊7夾納米 OC)
落點準確性都幾高, 我覺得 ...
小心身體.....
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

同jcclee兄耩的差不多、我用Maple5,都很適合我。好板

回復 3# 的帖子

Yin 約打波可以比你試試呀。

回復 28# 的帖子

You can call me in free time.
主板:XIOM OPUS(FL)    neo藍綿省狂(正)   Rakza 7(反)
副板:勁極2 (FL)  blue fire m1(正)  Vega pro (反)
下個目標:timo boll zlf

Which plastic is matched with NCT V?
Forehand: ?省狂III
Backhand: Donic vs G3?

楓木7

~超級榮譽~

我一直有打 楓木5,超喜歡!
算系最中意既一塊板。速度手感各方面 都好高分。
總成績,呢塊算非常高。

因為系champ 柄,所以連外觀都贏埋。
配膠方面,正手 O4Pro 反手 紅V。

就係因為分數好平均,所以打上手非常有把握,好實在。而且覺得容錯性好高。

同玫瑰5比,感覺系完全兩個級數既板。(當然  可能系禁arm 遇到一塊特別好既楓木,都唔出奇)
打過既5夾唔多,但係覺得最好都係 楓木5 同 翡翠。
硬要分高下,楓木5 更勝一籌。

好想試楓木7。。。未有機會。。。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

我剛入了一塊楓木7,勁正,俾到好清脆嘅感覺我,手感一流,而家叠埋心水只打兩塊板,楓木7及clipper CC

打住先有新貨入支輕d
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

~超級榮譽~

講到咁正,會唔會有stiga一向的缺點…拉絲?

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-8-15 12:51 AM 發表
講到咁正,會唔會有stiga一向的缺點…拉絲?
磨了NCT一定包您拉硬絲

~超級榮譽~

Stiga木一定要塗護木剂
好彩clipper cc 同maplewood都有水晶塗層^^

引用:
原帖由 閃人 於 2015-8-15 00:52 發表

磨了NCT一定包您拉硬絲
點解stiga咁屎?人地其他品牌無咁易拉絲!?

引用:
原帖由 橫變直 於 2015-8-15 01:07 AM 發表

點解stiga咁屎?人地其他品牌無咁易拉絲!?
如果stiga唔拉絲,手感一定無噤好,其他一樣有拉絲,唔拉絲點買塊新,成功之道

~超級榮譽~

39 12
發新話題