23 12
發新話題

打乒乓波, 唔去 la, 要溫書!

打乒乓波, 唔去 la, 要溫書!

'打乒乓波, 唔去 la, 要温書! '

這是兒子接他波友電話時說的!

知道獲派的中學後 (7月7日),

他一年的乒乓狂熱好似冷却了,

做暑假作業, 開始溫書, , 準備7月14日中學的分班試,

之前小學呈分試都冇咁勤力!

試前週末的球會打波都不去了!

似乎他開始感到升中的壓力!

好事黎架
始終讀書重要好多

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-7-18 14:15 發表
'打乒乓波, 唔去 la, 要温書! '

這是兒子接他波友電話時說的!

知道獲派的中學後 (7月7日),

他一年的乒乓狂熱好似冷却了,

做暑假作業, 開始溫書, , 準備7月14日中學的分班試,

之前小學呈分 ...
好過掛住打波唔讀書嘅~
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

引用:
原帖由 ngankc 於 2009-7-18 14:52 發表
好事黎架
始終讀書重要好多
同意! 始終讀書重要D

引用:
原帖由 胡胡 於 2009-7-18 14:55 發表
咁快就咁大壓力~
書係要謮,適但量既運動對謮書都有幫助嫁wor
壓力是他自己比自己!
Yes 呀! 都有打波, 之不過少咗D

我覺得運動同讀書比例唔可以偏多或者偏少囉
如果偏重讀書,你將來出黎只會係一個唔識變通既書呆子

我建議返學日就要讀書,要join校隊
星期六,日都可抽時間book場練下波,
都係1,2小時姐
本帖最近評分記錄
  • Bluesky +10 非常贊同 2009-7-18 20:12

引用:
原帖由 lingbbbb 於 2009-7-18 15:33 發表
你仔仔升到邊間中學牙?
新界北區一間英中!

引用:
原帖由 manholai223 於 2009-7-18 19:50 發表
我覺得運動同讀書比例唔可以偏多或者偏少囉
如果偏重讀書,你將來出黎只會係一個唔識變通既書呆子

我建議返學日就要讀書,要join校隊
星期六,日都可抽時間book場練下波,
都係1,2小時姐
同意!
我覺得時間可分配70%于讀書,30% 運動 !
1,2小時, 似乎少咗D

讀好D書!!!XD

其實就算唔打乒乓波, 都要搵下其他活動, 玩下樂器又玩, 打籃球又好, 用來調劑一下, 及靈活一下右腦, 另左右腦平衡一點

Study is important

引用:
原帖由 1B12 於 2009-7-18 20:12 發表
讀好D書!!!XD
agreed

引用:
原帖由 bond 於 2009-7-18 22:32 發表
其實就算唔打乒乓波, 都要搵下其他活動, 玩下樂器又玩, 打籃球又好, 用來調劑一下, 及靈活一下右腦, 另左右腦平衡一點
都有打波, 之不過少咗D! Playing Piano , 打籃球, 兒子都冇玩 la

引用:
原帖由 lingbbbb 於 2009-7-19 01:20 發表

哈哈 叻仔wor 讀到英中..我都係北區讀書架!
你地可能見過面, 北區打乒乒乓波地方得幾處

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-7-18 20:12 發表

同意!
我覺得時間可分配70%于讀書,30% 運動 !
1,2小時, 似乎少咗D
死啦, 而家囡囡先得20%讀書, 幾時先可以上到70%.......  出年上四年級啦...點算好

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-7-19 11:26 發表

死啦, 而家囡囡先得20%讀書, 幾時先可以上到70%.......  出年上四年級啦...點算好
3年班時, 20%讀書, 好正常架, 四年級, 30% 讀書巳很好

引用:
原帖由 lingbbbb 於 2009-7-20 23:08 發表

我成日見到你仔仔練波架係聯和 加油!!
Thanks

23 12
發新話題
最近訪問的版塊